И накрая щипка сол: Торта с бишкоти и карамел

събота, 9 декември 2017 г.

Торта с бишкоти и карамел



Необходими продукти:
за форма с диаметър 26 см
200 гр бишкоти
200гр сметана за разбиване,сладкарска
250 гр /2 оп/ крема сирене
100 гр пудра захар
5 капки есенция горчив бадем
ванилия
2 чч захар
2 сл масло
1 чч вода
150 гр орехови ядки
прясно мляко за напояване на бишкотите


  Първо приготвяме кроканта и карамеления сос за тортата,за да имат време да се охладят.
  Карамелизираме една чч захар,когато се стопи напълно и стане с приятен цвят,добавяме лъжица краве масло и бъркаме ,докато се поеме.Накрая сипваме орехите и разбъркваме да се облеят хубаво с карамел.В подходящ съд застиламе с хартия за печене,намазняваме я,и отгоре изливаме горещия карамел с орехите.Разстиламе го колкото е възможно на по-тънък слой,за се охлади и стегне по-бързо.
  В същия съд,в който приготвих кроканта,приготвих и карамеления сос.Карамелизирах една чч захар ,щом се стопи , добавих 1 сл масло и разбърках добре,налях чаша вода и оставих да си къкри ,докато се посгъсти и изври наполовина.Още по-добре ще се получи с 1 чч прясно мляко.
   Преместих горещия сос в бурканче и разбърквах от време на време,за да не хваща захарна коричка отгоре.
  Бишкотите се нарязват според височината на формата.Топват се в млякото само от едната/вътрешната/страна и се подреждат по борда на формата,докато го обиколят.С останалите бишкоти се оформят блатовете на тортата.Топваме в мляко и подреждаме по дъното на формата.
  Омекналото на стайна температура крема сирене се разбива с пудрата захар и се добавя есенция ванилия/или пакетче/ и есенция горчив бадем/по желание/.Отделно разбиваме сметаната до твърди връхчета.Смесваме двете смеси.
  Кроканта се начупва.Разделяме на две.едната част смиламе на ситно и добавяме в крема,а другата част натрошаваме на по-едро за украса отгоре.
  От крема си отделяме малко за шприцоване отгоре,а с останалия крем намазваме върху бишкотите.Топим още бишкоти и подреждаме върху крема.Намазваме отново с крем,като се стараем да не стига до борда от бишкоти . Шприцоваме розички в кръг,вътре запълваме с едро натрошения крокант и украсяваме с карамеления сос.




Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели  с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

                          Instagram


Коментари

десерти (86) тестени (81) закуски (68) млечни (68) плодови (62) нещо набързо (58) основни (57) яйца (57) свежо (56) зеленчукови (55) кулинарни книги (48) шоколад (45) направи си сам (41) хлебопекарна (39) ястия с пиле (37) торти (35) аламинути (33) крем (32) тесто (32) за гости (30) бисквити (29) експерименти (25) хитрости (25) сирене (24) хляб (24) ядки (20) кексове (17) баници (16) мезета (16) мляно месо (16) на фурна (16) сладки (15) българска кухня (14) майонеза (14) SO into FOOD (13) салати (13) сосове (13) супи (13) какао (12) картофи (12) колбас (12) напитки (12) разядки (12) ориз (11) свинско месо (11) алкохолни (10) предястия (10) сладолед (10) питки (9) здравословно/диетично (8) пица (8) ястия с гъби (8) кокос (7) разни (7) сандвичи (7) чийзкейк (7) бешамел (6) бишкоти (6) бутер тесто (6) заек (6) зимнина (6) кифлички (6) коктейли (6) кюфтета (6) от кулинарни книги и списания (6) Азия (5) без яйца (5) бонбони (5) кексчета (5) пастети (5) руло (5) хоби (5) барбекю-скара-грил (4) без глутен (4) кафе (4) макарони-паста (4) милинки (4) палачинки (4) сушени домати (4) Jamie Oliver (3) букли (3) гости (3) дреболии (3) козунак (3) мултикукър (3) сач (3) сиропирани (3) сладко (3) брауни (2) гофрети (2) кейкпопс (2) кето рецепти (2) кисело мляко (2) кучешки бисквитки (2) локум (2) песто (2) полезно (2) скара (2) сметана (2) соленки (2) турска кухня (2) туршии (2) oplympus (1) булгур (1) гювечета (1) дребни сладки (1) дъска за рязане (1) желе (1) кухненска дъска (1) моето бебе и аз (1) мус (1) наденица (1) нудли (1) парено тесто (1) претцел (1) продуктово позициониране (1) риба (1) рулца от раци (1) сироп (1) сладкиши (1) щтрудел (1)
 





W3Schools W3Schools W3Schools

Web Analytics Блог класация