И накрая щипка сол: Шрицовани сладки с варени жълтъци

сряда, 1 май 2019 г.

Шрицовани сладки с варени жълтъци


Тези сладки имат дълга-дълга история!
Цял един час!!!
Щеше ми се да кажа,че рецептата е на баба ми или майка ми,но ще е пълна лъжа,затова ще си го кажа както си е и ще ви разкажа тяхната едночасова история.
Тази рецепта ми се мярна в полезрението преди години.Видях я в книгата"Сладка кухня".Ако имате тази книга,ще намерите рецептата на стр.139 под името "Жълтурки".
Тия дни,следвеликденски,всички сме впрегнати в измисляне на креативни и интересни начини да оползотворим останали козунаци и яйца.
Мога да заявя,че аз с яйцата приключих!!!
Обаче не защото ги вложих в тази рецепта,а защото експериментирах с рецепти ,които открих в Интернет.
Истината е ,че книгата ми е прибрана в най-горната част на един шкаф и никак не ми се качваше да я търся.Затова се разрових в нета,къде-къде по-лесно е да щракнеш набързо,вместо да се катериш,да ровиш,пък да търсиш.
И по тази линия,интернетската,изхабих яйцата,дори си купих маргарин,въпреки че се заклех да не посягам при никакви обстоятелства към него.Не знам къде сбърках,но скоро такъв провал не бях имала.
Затова веднага след като изхвърлих компромата,намерих си книгата,открих си рецептата,забърках си половин доза от сладките и мирясах!!!
Малко ми се разляха,ноооо...и на това съм доволна,компенсират с вкус.
Всъщност в своя защита ще кажа,че в оригинал не са шрицовани,а се насипват с лъжица и се посипват с ядки.
И тъй като бях супер доволна,че станаха най-накрая,грабнах фотоапарата и ги наснимах в градинката пред блока :) :) ;)


Необходими продукти:
( за цяла доза )
1 чч пудра захар
1 чч краве масло(меко)
300 гр брашно
2 яйца(сурови,не варени!)
4 жълтъка твърдо сварени
ванилия/лимонова кора
по желание ядки или стафиди

Разбиваме с миксер маслото на пяна,прибавяме захарта и продължаваме с разбиването.Последователно добавяме брашното,яйцата ,натрошените жълтъци и ванилията или лимоновата кора.
Шприцоваме или насипваме с лъжица в тавичка застлана с хартия за печене.По желание посипваме с ядки или стафиди.
В книгата за печенето на сладките пише на умерена фурна.Пекох в предварително загрята на 160С фурна за около 8-10 минути или докато крайчетата и ръбчетата се зачервиха.
В началото са доста меки и им трябват няколко минути да се охладят,за да стегнат и да не са чупливи.Когато се охладят напълно стават идеални.



Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics