Блог класация И накрая щипка сол: Сълзици

27.08.2016 г.

Сълзици





1/2 чч хладка вода
1/2 чл сол
2 сл олио
брашно,най-добре за баница,колкото поеме за меко не лепнещо тесто
100 гр студено краве масло/твърдо,не замръзнало/
захар




В купа се налива водата,1 сл олио и солта.Добавя се брашното малко по малко и се бърка докато стане на топка.Добавя се и другата лъжица олио и една,две лъжици брашно или колкото е нужно,за да се омеси и да не лепне,да се обере и последната прашинка брашно от купата.Завиваме с фолио и прибираме в хладилника за около час.
Първия път когато ги направих по този начин,беше от остатъците от тестото от една дърпана баница.Омесих ги и ги прибрах във фризера с идеята да ги ползвам за още една баница,но в някой друг ден.След около час обаче размислих и извадих стегналото тесто.Разточих го на квадрат.Завих маслото в него и разточих.Прехлупих и пак разточих и така ,докато тестото позволява и не лепне.Ако започне да лепне прибирам във камерата пак за около час и след това пак разточвам ,докато започне да се отпуска и да се стопля.Накрая посипвам плота със захар и разточвам от двете страни да се полепне по цялата кора,посипвам допълнително ако е нужно.Навивам от двете страни на хлабави рула и нарязвам на парчета с дебелина около 0,5см.
Подреждам в тавичка върху хартия за печене.Пека до порозовяване,карамелизиране на захарта на 200С.Някъде около 15-20 минути.След изпичане се вадят веднага,защото залепват за тавичката,особено ако е без хартия за печене.Малко твърдички са в началото,но ако имат късмет да престоят,омекват.Може да ги завиете с кърпа,за да омекнат малко,все пак са от тесто за баница.
Ей сега ми хрумна и следващия солен вариант.Кората да се намаже с масло,да се посипе с пармезан/защото е по-сух/или някое хубаво сухо бяло краве/или каквото обичате/сирене и  да се завият,ще се получи добре,нали?!Ще пробвам!!!



При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

1 мнения:

vesela каза...

Супер, правила съм само с бутер тесто!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (19) алкохолни (10) баници (9) без глутен (2) без яйца (3) бешамел (7) бисквити (23) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (74) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (48) здравословно/диетично (1) зеленчукови (32) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (18) кексчета (4) козунак (3) кокос (1) коктейли (4) колбас (11) крем (22) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (10) млечни (55) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (42) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (42) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (10) риба (1) руло (3) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (43) свинско месо (8) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (13) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (73) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (28) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (31) щтрудел (1) ядки (12) яйца (49) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics