И накрая щипка сол: Чабата

вторник, 26 ноември 2019 г.

Чабата


Необходими продукти:

150 гр бяло брашно
10 гр прясна мая
150 мл хладка вода

300 гр бяло брашно
175 мл хладка вода
10 гр прясна мая
7 гр сол
1-2 сл зехтин

брашно/грис за поръсване


Винаги съм приемала чабатата за предизвикателство.Не толкова като предизвикателство за уменията ми да омеся и изпека хляб,а като предизвикателство за търпението ми.
Ако сте си приготвяли чабата сами,знаете,че високата влажност в тестото и последващото продължително втасване,са гаранцията за успех.А успех,когато говорим за чабата, означава големи и ясни шупли в тестото.В този случай,за да се случат нещата,както би трябвало,би трябвало да удържите себе си възможно по-далеч от тестото.
Освен това за чабатата винаги съм мислела,че има дълга продължаваща назад във вековете история.Но тя се оказа доста по-млада.☺
Създадена е през 1982 г. от хлебар от Верона като отговор на френските франзели и багети.А всички знаем колко държат италианците на своята кухня,затова създават своята италианска алтернатива на франзелата и багетата.
Нейния автор е Арналдо Кавалари.Нарича я ciabatta polesana."Чабата" в буквален превод означава чехъл.Защото е издължена, широка и плоска.Рецептата е резултат от експерименти и вариации на традиционни рецепти за хляб на основата на тесто с висока влажност,приготвено от високо глутеново брашно.
Има няколко вида чабата-ще спомена само чабатата с пълнозърнесто брашно,наричана ciabatta integrale и чабата с мляко - ciabatta al latte.
Всичко започва от предния ден с приготвянето на закваската и психическата настройка,че този хляб се приготвя почти сам и колкото повече пипаш,толкова по-голяма е вероятността нещо да се обърка :)
Разтваряме 10 гр от маята в 150 мл хладка вода.Добавяме 150 гр брашно.Смесваме всички съставки за закваската,завиваме с фолио и ги оставяме някъде на стайна температура да си свършат работата.Оставете за най-малко 24 часа.
На следващия ден разтваряме 10 гр мая в 175 мл хладка вода.В дълбока купа пресейте 300 гр брашно.Към него добавете солта и 1 сл зехтин.Разбъркайте и добавете разтворената мая и цялото количество закваска от предния ден.
Замесете меко и силно лепнещо тесто. Покрийте купата с кърпа и оставете да втасва 1,30-2 часа или докато удвои и утрои обема си.
Тавичката,в която ще се пече, се посипва с брашно или грис.Втасалото тесто се изсипва върху брашното.Внимателно разтягаме тестото,за да се оформи правоъгълник,като подхващаме тестото без да го мачкаме и стискаме.Трябва цялото да е изпълнено с огромни мехури.Не бива да се спукат,затова действаме изключително внимателно. Прегъваме тестото като единият край се обръща върху другия.
Разрязваме на 2-3-4 парчета.Оформяме ги много внимателно.Оставяме ги да втасат за още 40 мин-1 час,завити с кърпа.
Към края на втасването,включваме фурната да загрява на 220С.Когато ги достигне,точно преди да сложим чабатите във фурната да се пекат,изливаме на дъното на фурната 80-100 мл вода , за да се получи пара в началото на печенето.
Печем за 20-25 минути на 220C.
Оставяме готовите чабати да се охладят напълно преди да разрежем.Добре изпечената чабата като я почукате с пръсти издава кух звук.



Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics