Блог класация И накрая щипка сол: Претцел /луга/ хлебчета

22.09.2016 г.

Претцел /луга/ хлебчета



Попаднах на един сайт,в който открих своя снимка,която аз определено не съм качвала там.Кое ме изненада повече-дали ,че я открих там или че линка към нея водеше към моята рецепта.
И двете...
Тук,по нашите ширини,няма такава практика като ти вземат снимката без да те питат,да кажат,че ти си автора и.
Реших да пробвам рецептата за тези претцел хлебчета,чиято апетитна снимка си правеше компания с моите пърленки на сач и няколко варианта на наан,единия от които с червено цвекло :) ,във въпросния сайт.
Речено-сторено...
Получиха се доста по-вкусни от онези гевречета с характерно оформяне.Станаха мекички и за разлика от купените,вкуса от содата се усеща много приятно,не са жилави или твърди.Малко прекалих със солта,но все пак точно спазване на рецептата няма как да се случи при мен,затова веднага ще си  кажа къде още кривнах :) Вместо вода ползвах 1:1 вода и прясно мляко.Което смятам,че е основната причина да станат толкова мекички.


Ето и продуктите:
140мл хладка вода
140мл топло мляко
5гр суха мая
2чл захар
1чл сол
30гр краве масло
500гр брашно
още
1 литър вода
4слсода бикарбонат
1сл сол
за поръсване 
морска сол
маково семе
Тестото приготвих във хлебопекарната,програма тесто.В казанчето се наливат млякото и водата,добавя се маслото.Върху тях сухите съставки,След като втаса в уреда,извадих и омесих леко.Разделих на равни части-8 питки с еднакъв грамаж и оформих на топки,идеално гладки от всички страни.Оставих завити с кърпа да починат за 15-20 минути.
През това време сложих да заври водата.Подготвих си тавичка с хартия за печене.Включих фурната да загрява на 200С.Щом завря водата добавих солта и содата,от което тя закипя още по-бурно.Важно е да се пускат питките с лицето надолу,а след това в тавичката да се подреждат с лицето нагоре.Всяка питка пусках във содената баня за около 30-40 секунди и изваждах с решетъчна лъжица.Подреждаме ги в тавичката и ги поръсваме с добавките,докато са още мокри и горещи.Правим разрези с остър нож и слагаме веднага в загрятата фурна да се пекат за около 15-20 минути или докато добият този страхотен тъмно кафяв апетитен цвят.


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (35) зимнина (1) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (37) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) туршии (1) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics