Блог класация И накрая щипка сол: Торта с малини

петък, 9 септември 2016 г.

Торта с малини


За шоколадовия блат:
2 чч брашно
1 1/2 ч захар
50 гр какао
1 п бакпулвер
½ чл сода за хляб
щипка сол
1 чч прясно мляко
½ чч олио
2 яйца
2 ванилии
1 чч гореща вода
Крем:
100гр бял шоколад
200мл подсладена сметана
100гр пудра захар
250 гр крема сирене
ванилия
За сиропиране и украса:
100-150 гр малини
1чч захар
1/2 кч вода
черен шоколадТова беше тортата за рождения ден на Нора/18.08/,но едва сега остана ред да я извадя от черновите :) . Тя е моята щипка сол :) Пожелавам `и /и от сърце се надявам/ да е все такава весела,шумна и забавна каквато си е.

 
Смесете всички сухи и отделно всички мокри съставки,но без горещата вода.Разбъркайте сухите и добавете мокрите/разбити добре/ и объркайте да се смесят.Разбийте ги с миксера на средна скорост.Изключете миксера и с бъркалките разбърквайте леко и добавете на тъничка струйка горещата вода.Щом се смеси,включете на висока скорост и разбийте за около минута - две.Намаслете и набрашнете форма за торта/26-28см/и прехвърлете тестото за блата в нея.Печете за около 30-35 минути на 190С или до суха клечка.Извадете и оставете леко да се охлади.Извадете от формата и оставете напълно да се охлади,преди да разрежете блата на две или три части.
Приготвяме крема като начупваме белия шоколад на парчета и заливаме с половината от сметаната.Поставяме на водна баня  и бъркаме докато се разтопи.Сваляме и оставяме напълно да се охлади.Останалата сметана добавяме към крема сиренето и пудрата захар.Разбиваме до пухкав крем и добавяме ванилията.Разбиваме.Охладения шоколадов ганаш разбиваме с миксера и добавяме към крема сиренето.Разбъркваме добре и прибираме в хладилника.
Подготвяме си всичко за украсата.Отделяме си най-хубавите и цели малини за отгоре,а останалите насипваме със захарта и 1/2 кафеена чаша вода.Слагаме да заври,докато напълно се стопи захарта и след това претриваме през цедка ,за да няма семчици.Разтопяваме шоколада за украсата.
Подреждаме тортата като първо разрязваме блата на две или три части със здрав конец през средата или на равни разстояния,за да са еднакво дебели блатовете.В този случай на две.
Намазваме с плодовото пюре,отгоре от крема.С другия блат се процедира по съшия начин.
Отгоре тортата се украсява с разтопения шоколад и се подреждат малините.Прибираме в хладилника за 4-6 часа.
Да ви е сладко!!!


Солта е най-скъпото

Един цар имал три дъщери, една от друга по-хубави. Царят много ги обичал и ги милувал. Като всеки баща и той искал да отгледа хубаво децата си, да са работни и паметни, да ги ожени и да се сроди с добри хора. Един път си седял с трите щерки, галел ги и почнал да ги пита:
- Деца - рекъл, - хайде да играем на една игра.

Децата, като всички деца, веднага се съгласили. Играли на разни игри, поизморили се и царят попитал най-голямата мома:

- Щерко, я ми кажи колко ме обичаш.

- Обичам те колкото златото, тате! - рекла момата.

- Щом толкова ме обичаш, ще те оженим за най-богатия княз, та все в злато и свила да ходиш. А ти, щерко - запитал средната, - ти колко ме обичаш?

- Обичам те като мед, тате, и като безценни камъни - казала средната мома.

- Щом толкова ме обичаш, чедо, ще те оженим в богато царство, където има много за ядене и носене. А ти, щерко маленка, колко ме обичаш?

- Аз, тате, те обичам колкото солта! - казало малкото моме.

- Колкото солта ли? - извикал царят. - Ти никак не ме обичаш. Жалко за грижите, що сме полагали да те отгледаме до тоя ред. Ти не си моя щерка, да се махнеш оттука и не ща нито да те чуя, нито да те видя вече. Вън, защото не ми трябваш!

Царицата, като чула това, уплашила се, изтърчала при тях, питала що е станало, поискала да оправи работата като всяка майка, ала царят не дал дума да се каже и изгонил малката мома.

Минали години. Оженил царят двете си щерки, настанил ги, както му било по волята, сродил се с други прочути царе. А за малката си щерка ни се сещал, ни споменавал. За него тя била забравена.

А момата била жива и здрава. Като я изгонил баща й, тя излязла от града, поразшетала се нагоре-надолу, видяла един беден човек, окъсан, сакат, и си води едно магаренце. Девойчето било много жалостиво и отишло при него - да му помогне с нещо. Старецът го попитал на кого е и откъде е. Девойчето казало, че няма нито майка, нито баща, само е на тоя свят и няма къде да отиде. Старецът се зарадвал и го взел със себе си. Отвел малката в своето село, а то било току до границата с другото царство. Къщата на стареца била в гората. В тази гора ходели на лов и от двете царства. От другото царство най-често дохождал царският син, който бил добро и кротко момче и като ловувал, все се отбивал и седял при стареца да си почине. Днеска дохождал, утре дохождал и най-сетне харесал момичето и решил да се ожени за него. Но баща му, като всеки цар, отсякъл, че не иска момата на някакъв си сакат старец, било срамота за него, не дал дума да се издума. Добре, ама синът го заплашил, че ще стане калугер, ако не се ожени за това момиче, и най-сетне царят решил да прогони момичето. Най-напред поискал да го види и разбере какво толкова му се е харесало на сина това селско момиче.

Станал един ден старият цар, качил се на коня и отишъл в гората на лов. Обикалял до пладне из гората и стигнал до къщата на стареца. Видял пред вратата едно момиче - хубаво, стегнато, а дрехите му били износени и поизкърпени. Царят се досетил, че това е момичето, което харесал синът му, та полека-лека се приближил до него и го попитал дали баща му е тука.

Девойчето казало:

- Дядо го няма тука, той отиде за дърва. Аз съм сама.

- А къде е баща ти?

- Аз вече нямам баща, той ме прогони от двореца.

- От кой дворец? - зачудил се царят.

Тогава момичето му разказало всичко. Царят бил умен и разсъдлив. Разбрал, че най-малкото момиче най-много е обичало баща си, ама баща й бил глупав и лаком за богатство човек и затова го изгонил. Зарадвал се царят, че момичето е толкова умно и че синът му ще си вземе жена по сърце, отишъл си у дома и веднага пратил сина си със сватове да вземе девойката.

Направили голяма сватба. Поканили много гости, не забравили и бащата на невестата. Всички поканени дошли да видят каква е тая мома, дето се жени за царския син. Като дошли всичките сватове, наредили богати трапези, ядене, пиене колкото ти душа иска, нали е царска трапеза, цял народ е работил за нея! Царят, свекърът, наредил да дадат на моминия баща яденета без сол. Като хванали да ядат, царят хапнал веднъж, намръщил се, посегнал към друго ядене, пак се намръщил, погледнал софрата - паниците и лъжиците били от чисто злато и с безценни камъни нашарени, гозбите наглед една от друга по-хубави, ама все полети отгоре с мед, не може да се сложат в уста, как да ядеш печена кокошка с мед! Погледал, почудил се, ама бил много гладен, та не се сдържал и рекъл на свекъра:

- Абе, съседе, защо ни държиш тука гладни?

- Че защо гладни, съседе? - учудил се свекърът. - Я гледай, масата е отрупана с гозби, от хубави по-хубави, сложени са в най-скъпи паници, дадени са ви най-хубавите лъжици и вилици! Като си гладен, яж бе, съседе, всичко е наредено да се яде.

- Абре ти защо се правиш на завеян! - рекъл царят, който бил баща на невестата. - Къде се е чуло и видяло да се яде злато и сребро, безценни камъни, печена кокошка да се залива с мед? Без сол нищо не е сладко за ядене. Сол дай, съседе, сол дай, че да се оправи работата!

- А като не можеш без сол, защо изгони дъщеря си и я остави да се скита немила-недрага по гората? - извикал свекърът. - Ти остави дъщерите си, защото те обичаха като златото и среброто и други работи, без които може да се живее на тоя свят.

- А ти откъде знаеш? - извикал царят.

- Знам го от снаха си, от невестата, това е твоята най-малка щерка. Тя най-много те е обичала, а ти, лаком за богатство, си я изгонил.

Царят разбрал, че на този свят не може да се живее без сол. Щом няма сол, няма и живот, а целият народ си живее сиромашки, без злато, без сребро и без безценни камъни, някои хора през живота си не са слагали в устата си капка мед и пак са здрави и читави. Сетил се тогава царят, че големите му щерки не са го обичали истински, отказал се от тях и оставил царството си на най-малката си щерка.


Ангел Каралийчев


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

1 мнения:

vesela каза...

Ах, тази пухкава "щипка сол", каква е чаровница, да ти е жива и здрава!
Чудесна е тортата, Деси!

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (27) алкохолни (10) баници (13) барбекю-скара-грил (3) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (25) бишкоти (6) бонбони (3) брауни (2) букли (3) бутер тесто (7) българска кухня (1) гости (3) гофрети (2) гювечета (1) десерти (82) дреболии (2) експерименти (22) за гости (28) заек (6) закуски (58) здравословно/диетично (2) зеленчукови (42) зимнина (1) какао (8) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (19) кексчета (5) кифлички (2) козунак (3) кокос (6) коктейли (5) колбас (13) крем (25) кулинарни книги (50) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) майонеза (13) макарони (1) мезета (12) млечни (61) мляно месо (11) моето бебе и аз (1) на фурна (9) напитки (14) направи си сам (38) нещо набързо (56) ориз (7) основни (52) от кулинарни книги и списания (5) палачинки (5) пастети (4) песто (1) питки (4) пица (6) плодови (50) полезно (1) предястия (7) претцел (1) разни (7) разядки (12) риба (1) руло (4) рулца от раци (1) салати (12) сандвичи (5) сач (3) свежо (54) свинско месо (10) сирене (19) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (13) сушени домати (2) тестени (77) тесто (20) торти (30) туршии (1) хитрости (24) хлебопекарна (29) хляб (26) хоби (5) чийзкейк (7) шоколад (38) щтрудел (1) ядки (15) яйца (55) ястия с гъби (4) ястия с пиле (32) Jamie Oliver (4) oplympus (2) SO into FOOD (9)

Архив на блога

Коментари

Instagram

 

W3Schools W3Schools W3Schools

Web Analytics