Блог класация И накрая щипка сол: Януари 2015

29.01.2015 г.

Кочан чорба

Едно позабравено ястие с малко продукти,но много вкусно и питателно...

Продукти:
1кочан от кис.зеле и дребните листа около него
1к.ч.ориз
1стрък праз лук
1-2 картофа
400мл.зелев сок
800мл.вода
червен пипер
дафинов лист
черен пипер
олио
1чл брашно 
жълтък
кис.мляко









Олиото се сгорещява и в него се задушават картофите на кубчета и праза.Като омекнат се добавя зелето и кочана от зелката нарязан на ситни кубчета или настърган.Добавя се ориза,да стане кристален.Прибавят се подправките,разбърква се добре и се наливат течностите.Вари се до готовност.Това ще зависи от това дали кочана е настърган,или на ситни кубчета.Ако е настърган,супата ще се свари по-бързо,а на кубчета си остава хрупкав,колкото и да го варите.
Застройваме супата като разбиваме млякото,яйцето и брашното.Темперираме и разреждаме с бульон от супата.Изливаме отново в супата,разбъркваме и изключваме котлона.При сервиране се добавя праз, нарязан на шайбички и лют пипер по желание.

Добър апетит

При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

26.01.2015 г.

Цитронада

Необходими продукти:

сок от два портокала
сок от един лимон
1к.л.лимонена киселина
настъргана кора от половин лимон
няколко резена лимон
1k.ч.захар
750мл вода


















Всичко се смесва и разбърква до разтваряне на захарта.
Прецежда се и се добавят резените лимон.
Охлажда се и се консумира с удоволствие:)


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

Соленки










Това са всъщност соленките на Весела от "От тука до Калисто и обратно".Трябва ли да казвам,че беше любов от пръв поглед,май няма нужда...
Още щом ги видях и реших,че трябва да се направят.На момента!!!
Ноооо...няма да съм аз,ако не добавя нещо от себе си,в случая-кашкавал в тестото и червен пипер в половината тесто,
като идеята беше да се виждат спиралите,но ги попрепекох,
та с повечко фантазия се забелязват и на снимките тези ,
така наречени от мен ,спирали : }


ПРОДУКТИ

200 г Домашна майонеза ..с щипка сол :)

1 ч.ч. настъргано сирене
100 гр кашкавал настърган
1яйце
30гр св.мас/краве масло
брашно,колкото поеме за меко тесто-около 3ч.ч.-3 1/2 ч.ч.
1ч.л.червен пипер


Всички продукти без червения пипер омесих до меко гладко тесто,
което не лепне или пък се троши.Разделих на две и в едната част добавих червения пипер докато напълно се поеме.Разточих двете теста,сложих платките една върху друга и навих на руло,
завих в дом.фолио.Прибрах го във фризера да се стегне малко,
за да се режат по-лесно.Когато стегна,го нарязах на филийки около 5-6 мм,е,може и по-дебелички да са,не съм ги мерила.
Загрях фурната на макс и щом ги сложих ,намалих на 180С.Пекох,та ги препекох...
Сега за вкуса...
Има едни соленки с кашкавал на АЕА - обожавам ги-
е,това е DIY варианта им.
Обичам и искам,опитвам се поне,да си правя всичко сама,
тук ми се получи отлично благодарение на страхотната идея
и рецепта на Весела.
Още веднъж благодаря,Весе!

























 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цитронада


сок от два портокала
сок от един лимон
1к.л.лимонена киселина
настъргана кора от половин лимон
няколко резена лимон
1k.ч.захар
750мл вода


Всичко се смесва и разбърква до разтваряне на захарта.
Прецежда се и се добавят резените лимон.
Охлажда се и се консумира с удоволствие:)














24.01.2015 г.

Българска национална кухня,изд.АБГ








Миш-маш на фурна




















Необходими продукти

5-6 чушки-опечени и почистени
4-5 обелени,нарязани на кубчета домати
2 глави кромид лук,ситно нарязан
1 глава чесън,счукан с малко сол
300гр.сирене или извара
10яйца
връзка магданоз
кашкавал за поръсване
олио





Фурната се загрява на максимална мощност.
По възможност си пригответе съд,който можете
да ползвате и на котлона,и във фурната.
Така приготвянето на ястието ще е хем бързо,
хем без последствия,т.е. куп съдове за миене.
Ситно нарязания лук се задушава до омекване.
Добавят се нарязаните чушки и се запържват добре.
Когато чушките се запържат добре се добавят доматите,
чесъна и нарязания на ситно магданоз.
Щом течността от доматите се поизпари свалете от котлона и
прибавете сиренето/изварата.
Посолявам ако е нужно.
Шест от яйцата разбивам добре и смесвам със зеленчуците.
Другите четири яйца ги чуквам върху зеленчуково-яйчената смес,
но без да ги разбърквам.Слага се за десетина минути във фурната,
колкото яйцата да се стегнат.всъщност според вкуса-
ако ги обичате по-рохки,ги печете по-кратко.
Когато са почти готови,се поръсват обилно с настърган кашкавал
и се връщат във фурната до разтопяването му
Поднесете с цедено кисело мляко,подправено с чесън.
Зимата може да се приготви с консервирани зеленчуци.



17.01.2015 г.

Jamie Oliver 15 Minute Meals


14.01.2015 г.

Защото ги обичам...





















Кейк-попс с пудинг др.Йоткер


1оп.пудинг по избор
150-200гр.пандишпанови пръчици или останал кекс
2 шоколада
кокосови стърготини
натрошен бадем
шарени и шоколадови пръчици

Пандишпановите пръчици се смилат на трохи.
Пудинга се приготвя според
указанията на опаковката.Смесват се трохите и
охладения пудинг,да стане гъсто като тесто.
Може да се добавят ядки,някакъв пълнеж или дори
само така пак са много вкусни.
Правят се малки топчета и се прибират в хладилника да стегнат.
Охладените топчета се овалват в разтопен шоколад и се украсяват.
Набождат се на клечка,но аз нямах подходящи.
Пробвах с шарени сламки,но
съм ги направила доста големи и
не можеха да стоят прави,затова ги
оставих така.



















7.01.2015 г.

Пилешка супа








































Днес е един истински януарски ден,студен и мразовит.
Сутрешната разходка с кучето ме накара да усетя вятъра чак в костите,
затова още по пътя реших,че това ,което най-стопля в такива дни и не само-стопля и душичката,е точно тя,пилешката супа. В книгата си "Храна, вашата прекрасна медицина ",д-р Ciment, белодробен специалист, обяснява защо пилешката супа лекува.

И тук веднага идва асоциацията
с популярната книга"Пилешка супа за душата".
А кой не е чувал за "Пилешка супа за душата"
или пък не е гледал "Тайната" 
Пилешката супа е добила заслужен ореол на ястие,успокояващо и създаващо уют,защото я свързваме
със спомена за супата на майките или бабите ни,защото я свързваме с детството си.
Всяко семейство,всеки кулинар има своя версия
на рецептата,днес ще ви представя моя вариант без претенция за изключителност :]

Продукти

пиле

моркови

картофи

ориз

кромид лук

магданоз

олио

червен пипер

черен пипер

чубрица

сол

кисело мляко

жълтък

1с.л.брашно







































Продуктите са без точни количества,защото както написах вече
нямам идеята това да е най-точната рецепта.
Пилето се сварява и обезкостява.Нарязва се на ситно или се накъсва на конци.Бульона се прецежда.Зеленчуците се нарязват на дребно и
се задушават в олиото и малко сол.
Добавя се ориза към тях,докато стане кристален,прозрачен.
Сипва се бульона и се добавят подправките.
Пилето се връща в супата и се оставя всичко добре да се свари,
даже да се превари :]
Аз така я харесвам.
Приготвям варена застройка.Киселото мляко се разбива с
жълтъка и брашното.Слага се на огъня и лъжица по лъжица
се добавя бульона от готовата супа при постоянно разбъркване.
Готовата застройка се сипва в супата и се разбърква.
Вече имате ароматна пилешка супа...Добър апетит!



Какво му е лошо на лошото време
когато си вкъщи и супата къкри,
когато душата ти кротичко дреме,
приспала болежки, проблеми и мъки?
Дъждът трополи по прозорците. Вие
на пориви вятърът в процепи тесни,
но ти под завивка дебела ще скриеш
страха си от дивите вятърни песни.
Това е моментът да бъдеш доволен,
че имаш си покрив, завивка и супа,
че още си жив и дори да си болен,
сърцето в гърдите ти сънено тупа.
На прага на зимата някак се сещаш,
не всичко в живота е празник и блясък
понякога стигат ти супа гореща,
и малко мечти за море и за пясък.

Валентина Шейтанова/jantreya




При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

Коментирай с facebook

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (35) зимнина (1) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (37) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) туршии (1) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics