И накрая щипка сол: Мусака по гръцки

вторник, 3 септември 2019 г.

Мусака по гръцки


Мусаката е ястие характерно за Балканите,Близкия изток и Централна Европа (в Унгария).
Гръцката версия на мусаката е създадена през 1920 г. от готвача Николаос Целемендес от Сифнос.Той добавя френския сос Бешамел и създава рецептата позната в днешния и вариант.
Думата мусака е с арабски произход и е пренесена в нашия и в гръцкия език чрез турския.Смята се също, че може да идва от персийската дума магума, ястие с агнешко и патладжан или от палестински - мусакхан (нещо загрято, запечено),което представлява ястие с пиле и лук, увито в тесто и изпечено във фурната. Смята се, че персите са донесли патладжана от Индия, но османците разпространяват рецептите с патладжан по нашите ширини.За каймата или накълцаното,смляно месо също се твърди,че е с арабско-персийски произход.

Необходими продукти:
1-2 едри патладжана
4-5 едри картофа сварени и обелени
500 гр телешка кайма или кайма смес
1 глава лук
1 глава чесън
4 домата
100 мл бяло вино
магданоз
120 гр кашкавал
щипка-две канела
черен пипер на вкус
сол на вкус
зехтин
500 мл студено прясно мляко
2 сл брашно с връх
1 сл краве масло
1 яйце
щипка индийско орехче


Патладжаните се обелват и нарязват на шайби или на ленти по дължина,поръсват се обилно със сол и се оставят за около 20 минути,да се отцедят от горчивите сокове.
След това се изплакват и подсушават, нареждат се в тава върху хартия за печене,намазват се със зехтин. Печем за около 20 минути в предварително загрята фурна или може да се запекат от двете страни на грил тиган.
Ситно нарязаните лук и чесън задушаваме в малко зехтин,докато омекнат.Добавяме каймата и запържваме,намачквайки я с вилица,за да стане на трохи.Добавяме сол на вкус,черен пипер,щипка-две канела,виното.Разбъркваме няколко пъти да се изпари виното и добавяме обелените и пасирани домати и ситно нарязания магданоз.Оставяме сместа на котлона да си покъкри около 25-30 минути или докато леко се сгъсти.
За бешамела смесваме маслото с малко зехтин да се разтопи и за да не прегори и покафенее. Добавяме брашното и бъркаме енергично,докато се позапържи за няколко секунди. На тънка струйка започваме да прибавяме студеното мляко и отново бъркаме енергично без да спираме,докато се сгъсти. Овкусяваме със сол и индийско орехче,може да добавите и настърган кашкавал в готовия бешамел.
Нарязваме сварените картофи на шайби.
В някоя по-дълбока тавичка нареждаме един ред картофи,след това един ред от каймата,един ред патладжани,отново един ред от каймата.Завършваме с патладжани.
Яйцето се разбива и се добавя към бешамела,като се обърква добре.Заливаме мусаката със соса и отгоре поръсваме с настърган кашкавал.
Печем в предварително загрята фурна на 180С около 35-40 минути.

Добър апетит!

P.S.:Ако искате да отрежете идеалното парче мусака,трябва да я оставите за една нощ в хладилника.Разбира се най-вкусна е току-що извадена от фурната и леко охладена.В този случай снимките оставете за утре,разбира се,ако е останала мусака ;)


Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

1 мнения:

Valeria каза...

Супер изглежда. Ще се пробвам да я направя.

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics