Блог класация И накрая щипка сол: Ароматно хлебче с пармезан

петък, 4 декември 2015 г.

Ароматно хлебче с пармезан


Необходими продукти:

300мл прясно мляко

500гр бяло брашно

7гр суха мая

1чл захар

1чл сол

4-5 сл зехтин

4-5 сл настърган пармезан/твърд,сух кашкавал/





В купа се пресява брашното и се прави кладенче.В него се сипват млякото и солта,захарта и маята плюс 1 сл зехтин.Омесва се меко , леко лепнещо тесто,което се оставя за 30-40 минути да почива и да втасва.

Щом втаса се разточва върху намазнена повърхност на правоъгълна кора,която обилно се намазнява със зехтина и се поръсва с пармезана.Сгъва се на три по дължина и се разточва.навиваме на руло и го разрязваме през средата на две части.Усукваме едната част в другата като фитил и Поставяме в намазнената форма.

Оставяме го за час да втаса и да си удвои обема,покрито с кърпа.

Фурната се включва на максимална мощност да загрява.На дъното се поставя тава с камъни :) над тях се поставя решетката на фурната.
Щом хлебчето втаса се намазва с четка с прясно мляко или се напръсква с вода/с пулверизатор е най-лесно/.Слага се във фурната , а в тавата с камъните се излива 1/2 чч студена вода,за да се получи обилна пара в началото на изпичането на хляба.

/Тъй като моята фурна няма положение само долен реотан,затова слагам тавичката от фурната точно под реотана/най-горното ниво/ и така не се налага да го завивам с фолио/все пак ще се надува/и така не го пече директно :)/

Температурата веднага се намаля на 180-190С.Печем около 30-40 мин.Готовото хлебче се вади от фурната и оставяме във формата за още 5-10 мин,след това се вади по-лесно.Щом го извадим от формата , оставяме да се охлади върху решетка за по-хрупкава коричка.




Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели  с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (27) алкохолни (10) баници (13) барбекю-скара-грил (3) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (25) бишкоти (6) бонбони (3) брауни (2) букли (3) бутер тесто (7) българска кухня (1) гости (3) гофрети (2) гювечета (1) десерти (82) дреболии (2) експерименти (22) за гости (28) заек (6) закуски (58) здравословно/диетично (2) зеленчукови (42) зимнина (1) какао (8) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (19) кексчета (5) кифлички (2) козунак (3) кокос (6) коктейли (5) колбас (13) крем (25) кулинарни книги (50) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) майонеза (13) макарони (1) мезета (12) млечни (61) мляно месо (11) моето бебе и аз (1) на фурна (9) напитки (14) направи си сам (38) нещо набързо (56) ориз (7) основни (52) от кулинарни книги и списания (5) палачинки (5) пастети (4) песто (1) питки (4) пица (6) плодови (50) полезно (1) предястия (7) претцел (1) разни (7) разядки (12) риба (1) руло (4) рулца от раци (1) салати (12) сандвичи (5) сач (3) свежо (54) свинско месо (10) сирене (19) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (13) сушени домати (2) тестени (77) тесто (20) торти (30) туршии (1) хитрости (24) хлебопекарна (29) хляб (26) хоби (5) чийзкейк (7) шоколад (38) щтрудел (1) ядки (15) яйца (55) ястия с гъби (4) ястия с пиле (32) Jamie Oliver (4) oplympus (2) SO into FOOD (9)

Архив на блога

Коментари

Instagram

 





W3Schools W3Schools W3Schools

Web Analytics