Блог класация И накрая щипка сол: Ароматно хлебче с пармезан

4.12.2015 г.

Ароматно хлебче с пармезан



Необходими продукти:
150мл прясно мляко
150мл вода
500гр бяло брашно
7гр суха мая
1чл захар
1чл сол
4-5 сл зехтин
4-5 сл настърган пармезан/твърд,сух кашкавал/


В купа се пресява брашното и се прави кладенче.В него се сипват млякото и водата,солта,захарта и маята плюс 1 сл зехтин.Омесва се меко , леко лепнещо тесто,което се оставя за 30-40 минути да почива и да втасва.
Щом втаса се разточва върху намазнена повърхност на правоъгълна кора,която обилно се намазнява със зехтина и се поръсва с пармезана.Сгъва се на три по дължина и се нарязва на 4-5-6 еднакви парчета.
В намазнен и набрашнен съд се подреждат парчетата,като се сгъват на две с отрязаната част надолу се поставят и се поръсват със зехтин.Оставяме го за час да втаса и да си удвои обема,покрито с кърпа.
Фурната се включва на максимална мощност да загрява.На дъното се поставя тава с камъни :) над тях се поставя решетката на фурната.

Щом хлебчето втаса се поръсва с една сл пармезан.Слага се във фурната , а в тавата с камъните се излива 1/2 чч студена вода,за да се получи обилна пара в началото на изпичането на хляба.

/Тъй като моята фурна няма положение само долен реотан,затова слагам тавичката от фурната точно под него и не се налага да го завивам с фолио/все пак ще се надува/и така не го пече директно :)/

Температурата веднага се намаля на 180-190С.Печем около 40 мин.Готовото хлебче се вади от фурната и оставяме във формата за още 5-10 мин,след това се вади по-лесно.Щом го извадим от формата , оставяме да се охлади върху решетка за по-хрупкава коричка.



При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (33) какао (7) картофи (11) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (9) сандвичи (5) сач (3) свежо (44) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics