И накрая щипка сол: Ризото с гъби

неделя, 8 март 2020 г.

Ризото с гъби


Необходими продукти:

500 г гъби
350 г ориз арборио
1 глава лук
стрък целина
1 чч бяло вино
1 л гореща вода
1 кубче гъбен бульон
10 гр сушени манатарки+1 чч гореща вода
80 гр пармезан
щипка лют червен пипер
краве масло
сол и прясно смлян черен пипер
зехтин

Обелете и нарежете на ситно лука.Сложете сушените манатарки в купичка и ги залейте с горещата вода.Оставете ги да набъбнат за 10 минути.
Почистете гъбите.Нарежете ги на филийки.
В 1 литър гореща вода разтворете кубчето бульон и го оставете на котлона до вас на най-слаба степен да къкри.
На друг котлон запържете лука в тиган с 1 сл зехтин и малко краве масло, до прозрачност.Добавете ситно нарязаната целина.Като омекне,добавете ггъбите в тигана и ги задушете за кратко.
Усилете силата на огъня и добавете ориза. Разбърквайте,докато стане прозрачен. Добавете бялото вино, разбъркайте и изчакайте да се изпари.
Започнете да добавяте по 1 черпак от готовия бульон при ориза и бъркайте,докато се поеме от ориза. Продължавайте така,докато целия бульон се използва.Може да отнеме около 20 минути.
Изцедете сушените манатарки и ги нарежете на ситно. Добавете ги в ризотото заедно с прецедената течност от гъбите.Разбъркайте,докато течността се поеме от ориза. Добавете щипка лют червен пипер,настъргания пармезан и малко краве масло.Разбъркайте за още 2-3 минути и свалете от огъня.Овкусете със сол и черен пипер,разбъркайте.
Сервирайте ризотото веднага с малко настърган пармезан и зеленина за свежест.
Да ви е сладко!!!


Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics