Блог класация И накрая щипка сол: Февруари 2017

14.02.2017 г.

Мус с вино и малини



Адаптирано от тук с малки изменения.
Замених водата в рецептата с вино и добавих бял шоколад към муса.Така обединих и двата празника - Трифон Зарезан и Свети Валентин в един десерт.Всъщност два :) ,защото от това количество напълних 4 /по 105 мл/малки бурканчета и една малка бисквитена тортичка направих.



Необходими продукти:
100 мл десертно вино или шампанско
10 гр желатин
1 сл лимонов сок
100 гр захар
1 чч замразени малини
200 мл сметана
100 гр бял шоколад.
1 ванилия

Смесете захарта,лимоновия сок и малините.Сложете на котлона и оставете да поври на умерен огън в продължение на 5 минути.Свалете от котлона и пасирайте,след това прецедете сместа през цедка,за отстраните семената.
Оставя се да изстине.
Разтворете желатина според указанията на опаковката.Смесете с малините.
Разтопете шоколада на водна баня.
Разийте сметаната до твърди връхчета.
Добавете малко от нея в шоколада,объркайте добре.Добавете още малко сметана и пак разбъркайте.Добавете сместа с шоколада кум сметаната,сложете ванилията и разбийте.Отделете си малко за украса.
Смесете малиновата смес със сметановата.Разбъркайте добре.
Насипете в чашки и декорирайте или ползвайте за крем за торта.
Готовия мус трябва да престои поне 4 часа в хладилника,за да стегне желатина,преди да сервирате.


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

9.02.2017 г.

Заек с лук и вино


Необходими продукти:
1 заек
100 гр пушен бекон
5-6 глави кромид лук
1 гл чесън
2-3 бр дафинов лист
риган
магданоз
1-2 сл микс сушени зеленчуци/лук,чушки,моркови,целина,домат,пащърнак/
1чч червено вино
2чч топла вода
1 сл доматено пюре
1 сл пушен червен пипер
сол на вкус
олио
черен пипер


В по-голяма тенджера загрейте на висока степен 2-3 сл олио и към тях се добавя ситно нарязания бекон.Запържваме до хрупкавост и изваждаме,той повече не ни е нужен,само да си пусне аромата.Но все пак не ги хвърляйте,могат да се ползват като вкусна добавка към друго ястие.
В мазнината от бекона запържваме заека нарязан на порции.Най-добре е да го направите на няколко части с по няколко парчета,а не целия на веднъж,за да се запържи бързо и зачерви добре,без да пуска много сокове и да се вари в тях.
Когато и последните парчета от заека са запържени,върнете и останалите в тенджерата.Добавете почистения от люспите и нарязан на едро чесън,разбъркайте и запържете за минута-две.Добавете лука нарязан на едро и сушените зеленчуци.Подправете със сол на вкус,дафиновия лист,риган,черен пипер и добавете пушения пипер.Разбъркайте добре и налейте виното и 1 чч топла вода.Намалете на ниска степен котлона и поставете капака на тенджерата плътно.Оставете за около час да къкри и да се задушава,докато виното поизври.Когато почти цялата течност се е поизпарила,лука и чесъна са се стопили,добавяме доматеното пюре,разбъркваме и добавяме втората чаша топла вода.Оставяме за още половин час да покъкри все така на слаба степен.Към края на готвенето месото пада от кокала само с леко бутване с вилицата.Добавете ситно нарязания магданоз/по желание/ и изключете.Сервирайте с гарнитура по желание.
Да ви е сладко!Добър апетит!




При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (16) алкохолни (9) баници (11) без глутен (2) бешамел (8) бисквити (20) бишкоти (5) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) декупаж (2) десерти (68) дреболии (2) експерименти (20) за гости (30) заек (4) закуски (46) зеленчукови (31) какао (5) картофи (11) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (19) кексчета (3) козунак (2) кокос (1) коктейли (4) колбас (10) крем (20) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (10) макарони (1) мезета (9) млечни (52) мляно месо (8) моето бебе и аз (1) на фурна (6) напитки (12) направи си сам (33) нещо набързо (45) ориз (6) основни (38) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (38) полезно (1) предястия (4) претцел (1) притчи (8) разядки (11) риба (1) руло (3) салати (8) сандвичи (5) сач (3) свежо (39) свинско месо (7) сирене (12) сиропирани (1) скара (1) сладки (14) сладолед (6) соленки (3) сосове (12) супи (10) сушени домати (2) тестени (70) тесто (12) торти (26) хитрости (23) хлебопекарна (27) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (27) ядки (11) яйца (44) ястия с гъби (3) ястия с пиле (25) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (3)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics