Блог класация И накрая щипка сол: Стек Солсбъри с карамелизиран лук

22.05.2017 г.

Стек Солсбъри с карамелизиран лук




Необходими продукти:
1 кг кайма смес  или телешка
1 яйце
3-4 сл галета
1 глава лук
черен пипер
сол на вкус
риган
2 сл сос Уорчестър
2 скилидки чесън
сол на вкус
1/2 чч бульон/или топла вода/
дафинов лист
олио 
за соса:
2-3 големи глави кромид лук
1/2 чл кафява захар
1 сл сос Уорчестър
мащерка
1 скилидка чесън
1/2 кубче гъбен бульон
2 чч бульон или топла вода
1 сл царевично нишесте



 Зад това помпозно и високопарно звучащо име (но само по нашите ширини!),са скрити едни сочни кюфтенца с вкусен сос и карамелизиран лук.Рецептата е претърпяла и търпи всякакви вариации и доста се е отдалечила от оригиналната идея и рецепта на автора си Джеймс Хенри Солсбъри, учен и лекар от 19 век,а именно да бъде диетична храна.Но това,което трябва да се признае на всички,оставили своя отпечатък в рецептата е,че са я направили в пъти по-вкусна от оригинала.Е,не,че аз съм опитвала оригинала,но това,за което се твърди,че се доближава до оригинала на Джеймс Солсбъри-мляно телешко месо с добавка на дроб,леко овкусено,запечено на грил,почти сурово и залято само със сос Уорчестър,не ми звучи особено апетитно.Но "Въпрос на вкус!" както се казваше в един стар виц,на който хич не му е мястото тук ;) 
 Лично аз за първи път приготвям стек Солсбъри специално и по рецепта,но съм ползвала идеята за оползотворяване на останали пържени кюфтета.приготвям соса и накрая добавям кюфтета да поврят в него за 2-3-5 минути.
 Този път ги приготвих по съвсем различен начин и във фурната.
Каймата се омесва с настъргания лук,чесъна,соса Уорчестър,галетата,яйцето и подправките.Оставяме я за 15-20 минути да си почине в хладилника.Оформяме големи кюфтета от каймата.От това количество се получават 12 броя.
Включваме фурната да загрява на 180С.В по-дълбок тиган загряваме няколко сл олио и запържваме за кратко кюфтетата от двете страни,колкото да се стегнат.Подреждаме ги в тавичка и ги заливаме с 1/2 чч бульон или топла вода,слагаме във фурната.
В същата мазнина,в която запържихме кюфтетата,задушаваме лука нарязан на полумесеци,докато омекне и стане златист.Добавяме кафявата захар,соса Уорчестър.Задушаваме за още 2-3 минути и добавяме бульона,кубчето бульон и мащерката.варим за още 5-6 минути.Накрая добавяме лука към кюфтетата и печем за 30-40 минути.Когато са готови,изваждаме кюфтетата от тавичката и добавяме разтвореното в малко вода нишесте,разбъркваме добре,връщаме кюфтетата в тавата и слагаме отново във фурната-ИЗКЛЮЧЕНА!!!След 5-10 минути е готово.
Сервирайте по желание с картофено пюре.






Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели  с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (19) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (3) бешамел (7) бисквити (21) бишкоти (5) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (31) какао (6) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (18) кексчета (4) козунак (3) кокос (1) коктейли (4) колбас (11) крем (21) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (10) млечни (54) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (12) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (41) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (41) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (10) риба (1) руло (3) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (42) свинско месо (7) сирене (14) сиропирани (1) скара (1) сладки (13) сладолед (9) соленки (3) сосове (13) супи (11) сушени домати (1) тестени (73) тесто (14) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (28) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (31) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (25) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics