Блог класация И накрая щипка сол: Юни 2016

25.06.2016 г.



При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

22.06.2016 г.

Пилешки шницели с чесново масло



Необходими продукти:
Пилешко филе или пържола от бутче-броя според големината им и според апетита :)
по 1сл гъсто кисело мляко на парче месо,поне 3,6%
1чл риган
1чл черен пипер
1сл соев сос
сок от половин лимон
1/2 чл сол
2-3 скилидки чесън
2 яйца 
брашно и галета
за маслото
сок от половин лимон
2-3 скилидки чесън
сол щипка
5-6 стръкчета магданоз
50 гр меко краве масло
олио за изпържване на шницелите



Всяко филе или пържола се начуква на тънко,ако има някой участък по-дебел,надупчете леко с вилица.Най-лесно и чисто става в прозрачна чиста торбичка или между два пласта фолио.Прозрачна,за да се вижда как се оформя пържолата :) Ако ви се сторят много големи ,може да ги разрежете на две.Тези са от филе на домашен бройлер и са огромни и доста дебелички :)
В купа разбъркваме съставките за маринатата-гъстото мляко,соевия сос,лимоновия сок и ригана и пипера.Счукваме чесъна със солта и добавяме.Разбъркваме всичко добре и с тази смес намазваме пържолите.Оставяме ги за половин час да поемат и да се овкусят.
Разбиваме яйцата и направо ги изливаме при месото.Объркваме хубаво да се омажат навсякъде с яйце и панираме с брашно и галета смесени.
Загряваме тиган с олио,по-голямо количество поне един пръст над дъното.
Олиото трябва да е добре загряло,преди да пристъпите към пърженето.Всеки шницел се изпържва от двете страни до апетитен червеникав цвят.Изцеждайте върху решетка,а не върху хартия,защото месото остава сочно и много бързо овлажнява панировката.Сервирайте веднага със парченце от студеното чесново масло върху всеки шницел и щедра салата .
Ако няма да ги сервирате веднага,а след половин до един час примерно,подредете ги в тавичка върху хартия за печене и ги сложете във фурната на 60-80С и ги поддържайте топли до момента на сервиране.
Чесново масло
Извадете маслото предварително,за да се отпусне и да омекне.Счукайте чесъна с щипка сол,добавете ситно нарязания магданоз и продължете да начуквате.Добавете част маслото и лим.сок и разбърквайте,добавете и останалото масло и лим.сок и разбъркайте до хомогенна смес.Приберете в хладилника да стегне.А може да го завиете във фолио и да го завиете на фитил и след това да го нарежете на филийки.Чудесно овкусява шницелите,както и всякакво печено месо.
Добър апетит!



При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

Супа от червена леща


















Адаптирано от тук

Необходими продукти:
1 ч.ч. червена леща
2 с.л. кръгъл ориз
1 средна глава стар лук
1 голям домат
3 с.л. олио
около 1700 мл горещ бульон/вода
1 с.л. универсална подправка, ако използваме вода
1 ч.л. млян кимион
1 ч.л. суха мента
1/2 ч.л. млян черен пипер
сол на вкус





Почистения лук се нарязва на ситни кубчета и се задушава в олиото до леко златисто.
Домата се залива с вряла вода за около 20 сек. След което се потапя в ледена вода и се почиства от ципата. Нарязва се на ситни кубчета и се слага към лука. Задушаваме 5-7 минути.
Измитите леща и ориза се слагат към зеленчуците. Запържваме 5 минути, след което сипваме 1300 мл бульон/гореща вода+1 с.л. универсална подправка.
Супата ври 20 минути на слаб котлон. Ако ви се стори, че супата е прекалено гъста добавете още вряла вода\бульон на ваш вкус.
След като лещата и ориза са готови, махаме тенджерата от котлона и пасираме супата направо в тенджерата. Слагаме подправките и солта. Разбъркваме.
Връщаме на котлона. Щом клокне супата изключваме.

Сервирах с кисело мляко и лют пипер и тези хлебчета с шунка и карамелизиран лук.Рецептата за тях ще намерите тук.


























При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

20.06.2016 г.

Руло с пилешко и шунка




Необходими продукти:
2 бр пилешки филета
8-10 парчета шунка слайс
125гр крема сирене
100гр кашкавал за плънката и 
100гр кашкавал за коричката отгоре + 1 сл галета,щипка риган и черен пипер
2 сл песто-готово или домашно приготвено
За мариноване на месото:
4-5 сл кисело мляко
1-2 сл соев сос
сока на един лимон
2-3 скилидки чесън
щипка сол
1чч вода или вода и вино 1:1

За марината чесъна се счуква с щипка сол,смесва се със соевия сос и лимоновия сок.Разбъркваме със киселото мляко и разреждаме с водата.С получената марината заливаме филетата и ги оставяме за два-три часа в хладилника да се мариноват.След това подсушаваме и слагаме филетата в чиста торбичка или между два слоя фолио и начукваме на много тънко и се стараем да им придадем по-квадратна форма,до колкото е възможно.Дори да се получат разкъсвания , не е проблем.Така процедираме и с двете филета.Подреждаме ги едно до друго,като малко ги застъпваме и намазваме с плънката колкото е възможно по-плътно и навсякъде.
Приготвяме я като объркваме пестото с крем сиренето и добавяме настъргания кашкавал.Отгоре нареждаме плътно парчетата шунка и завиваме на не много стегнато руло.Забождаме го с клечки за зъби или връзваме с конец.Загряваме няколко супени лъжици олио в по-голям тиган и запържваме рулото от всички стани.Прехвърляме в тавичка и наливаме 1/2 чч вода или вода и вино 1:1.Печем в предварително загрята фурна на 200С за около 30-40 минути или докато апетитно се зачервят.Малко преди да го извадите поръсете с останалия настърган кашкавал и върнете във фурната да се запече.








При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

18.06.2016 г.

Хлебчета с шунка и карамелизиран лук



 Идеята за тези рулца дойде от сп.Кулинарен журнал,брой 11.Рецептата е на Севдалина Нейкова от Попово-Рулца с пиле,бешамел и чушки.Реших да ги направя с шунка и карамелизиран лук и малко мащерка,получи се много приятно и с пикантен вкус хлебче,чудесна гарнитура към някоя супа или само така като закуска.

За тестото:
450гр брашно
200мл топло прясно мляко/в орг.рецепта е топла вода/
1 яйце
1 п суха мая
50 гр краве масло
1 сл захар
1чл сол

За сос бешамел
20-30 гр краве масло
2 препълнени сл брашно
около 300 мл прясно мляко
сол на вкус
1 яйце

още
2 глави червен/кромид/ лук
шунка слайс
няколко стръкчета мащерка/ или подправка на вкус/,
щипка захар и няколко капки соев сос



Тестото приготвих в хлебопекарната програма тесто.Оставих да втасва в уреда.През това време си приготвих лука и соса бешамел.
Соса се приготвя по познатия начин само накрая се добавя и едно яйце.
Маслото се разтапя,към него се добавя брашното и се разбърква да се позапържи.Добавя се малка /много скромна нека бъде/щипка сол и млякото на части с непрекъснато бъркане ,за да не стане соса на бучки.Добавете яйцето и свалете от котлона,разбърквайте докато се усвои добре от сместа.Оставете да се охлажда ,но от време на време разбърквайте да  не хване коричка,а и по-бързо да се охлади.
Задушете лука с 2-3 сл олио и 1 сл краве масло,щом омекне добавете щипка захар и няколко капки соев сос.Накрая добавете мащерката и разбъркайте.Отцедете лука от мазнината и добавете в бешамела.
Разточете тестото на тънка правоъгълна платка , намажете навсякъде с бешамела и наредете шунката плътно едно до друго парчетата.Навийте на руло и нарежете на разстояние около 2см. Подредете рулцата в тава и оставете да втасат за десетина минути.
Загрейте фурната на 200С.Сложете да се пекат за около 20 минути или до порозовяване.
Добър апетит!!!







При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

Домашен катък


Катък обикновено се прави от пълномаслено овче мляко и сирене в края на лятото или поне така са правили бабите ни някога.В днешно време трябва,т.е.понякога се налага да си адаптираме и традициите,и рецептите към съвременните условия.
А те са такива,че във всеки добре зареден магазин можеш да откриеш "от пиле мляко",но овче пълномаслено едва ли.Единствения начин е директно от производител,но ако нямаш тази взможност ?!
Затова аз си намерих свой начин да си направя пълномаслено мляко-от заквасена сметана/или течна сметана,която е за готвене/ и прясно краве мляко.А ако ползвате домашно краве мляко ,сметаната няма да ви е нужна.
И така -катък...как да го направя като дори не съм
подквасвала мляко през живота си.Как?Как ли?
Ами по спомен...Като дете на село,в Деветак,Карнобатско,съм присъствала на подобно "свещенодействие" и разбира се след безброй консултации с всевъзможни кулинарни сайтове,форуми,блогове-накрая реших да направя така, както си ги представям аз нещата,т.е.да се доверя на спомените си.И...май открих топлата вода...
В интернет рецептите за катък са с цедено мляко,което няма нищо общо с това,което аз съм опитвала.
Предлагам на вниманието ви моя вариант,без претенция за изключителност и автентичност,но който се оказа доста сполучлив.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 л.прясно пълномаслено мляко
/+100гр
 сметана /
300 гр.сирене,най-добре прясно

Млякото се сварява и се охлажда до 40градуса. Добавете сметаната само в случай,че млякото ви не е пълномаслено.Долива се част от топлото мляко към нея да се уеднакви температурата. 
Продуктите-и сиренето,и сметаната - трябва да са на стайна температура. Натрошава се сиренето и се добавя в млякото.Разбърква се добре,но леко и внимателно. Налива се цялата смес в подходящ затварящ се съд и се завива в одеало или друг подходящ текстил. Държи се така завито някъде на топло за 8-10часа. Когато е готов може да се изцеди в тензух, за да стане с по-гъста консистенция- като крема сирене.Може да се сервира като свежа разядка или на филийка. Любим вкус от детството ми. Комат хляб с катък и гигантски сочен домат...Е,този не е гигантски,но е първия за тази година,който аз съм отгледала и скъсала :)
Ако ползвате домашно мляко просто добавете натрошеното сирене/на стайна температура/,разбъркайте лекичко и завийте съда,сложете на топло за 8-10 часа.





При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

15.06.2016 г.

Кифлички с шоколад



Необходими продукти:
600гр брашно
150мл топло прясно мляко
150 гр захар
щипка сол
3 яйца
ванилия
1чл ром
1чл лимонов сок
кората на 1/2 лимон
пакетче суха мая 7гр
50гр краве масло
50мл олио
шоколад

В казанчето  на хлебопекарната се налива затопленото мляко,яйцата.Добавяме олиото и маслото,захарта и рома,лимоновия сок и кората,ванилията.Отгоре слагаме брашното,пресято поне два пъти и маята.Включваме на програма ТЕСТО и оставяме до края на програмата.Щом втаса в уреда,изваждаме на леко набрашнена повърхност,премесваме леко,разделяме на две и разточваме на не много тънки кори.Нарязваме на ленти/както се реже пица/и във всяка слагаме от шоколада и завиваме на кифлички.Подреждаме в тавичката и оставяме да втасат втори път.
Може да ги намажете с жълтък ,разбит с 1сл прясно мляко,но може и да ги оставите така ,като след като са изпечени още топли да ги намажете с четка с разтопено масло и да посипете с пудра захар.Печем в предварително загрята фурна температурата до 160 градуса с вентилатор докато се надуят и зачервят добре.



Публикувахте от И накрая щипка сол в 21 април 2015 г.



При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

Perfect Panini





При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

14.06.2016 г.

Пица торта

























Адаптирано от тук и тук

Бързо,лесно,а колко вкусно всеки знае,защото всички обичаме пица.За направата и ползвах тази страхотна идея , но я приготвих според наличностите в хладилника и с тестото,което обикновено ползвам за пица.
280 мл вода
2-3 сл зехтин
пакетче суха мая
500гр брашно
1чл сол
1чл захар

Всичко останало е според вкуса,възможностите  и наличностите ;)

За омесване и втасване на тестото ползвам хлебопекарна.
След като втаса премесих леко и разделих на три - 2 блата и борд.Разточих блатовете почти колкото е формата ми за торта.Не се престаравах и не държах да са съвършено кръгли,запекох ги от двете страни на тиган.От останалото тесто направих борда-разточих и нарязах на ленти с ширина малко по-голяма от височината на формата.Подредих отстрани във формата,поставих блата,плънка - ползвах доматен сос,босилек ,останало печено месо,топено сирене,колбас и кашкавал.Разпределих равномерно плънката,отгоре другия блат,плънка и прехлупих върху плънката излишното тесто от борда и пекох до порозовяване на тортата на 180С.Когато се изпече поръсих с още кашкавал и върнах във фурната колкото да се разтопи.Извадих от формата и сервирах веднага.Страхотно се получи,децата бяха очаровани :)

























При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

12.06.2016 г.

Чери-бери чийзкейк












Необходими продукти за форма с о24см:
основа
350гр бисквити за чийзкеик/чаени,с масло/
100гр краве масло
орехи
крем
250гр крема сирене
250гр цедено мляко
200мл краве мляко топло/течна сметана
1 по желатин
200гр захар
ванилия
за украса
малко череши,ягоди,малини,
къпини,черници общо около 350 -400гр плодове
100гр захар
1 сл глюкоза или мед
1 оп желатин
/1/2 оп степче ягода,горски плод-за цвят/по желание/

Натрошаваме бисквитите и орехите на фини трохи и претриваме с маслото,сипваме ги във формата и с притискане оформяме основата на чийзкейка.Прибираме в хладилника да стегне.
В купа слагаме сиренето,цеденото мляко и захарта.Наливаме млякото,добавяме захарта и ванилията и пасираме сместа.Желатина се разтваря според указанията на опаковката и се налива леко охладен към млечната смес.Разбъркваме я добре и наливаме върху бисквитения блат. Прибираме в хладилника,а още по-добре във камерата ,за да стегне по-бързо.
През това време почистваме плодовете като си оставяме по малко от всеки вид за украса.Останалите се слагат на котлона със 100гр захар,докато се разтопи напълно.Изключваме и добавяме глюкозата или меда и разбъркваме да се стопи.
В случая този наситен цвят се получи от черниците.Но ако държите на тъмния цвят,а нямате черници или къпини добавете от степчето/по желание/ и разбъркайте.То ще придаде по-наситен цвят и вкус.Т.е.онзи "купешки"вкус,с който децата ни толкова са свикнали :( В никой случай не го препоръчвам,просто го давам като възможност.
Разтворете второто пакетче желатин според указанията на опаковката.Пасирайте и прецедете плодовата смес,добавете желатина и разбъркайте.Оставете леко да се охлади и излейте върху чийзкейка на равномерен пласт.Подредете плодовете/топвайте ги или ги намазвайте с остатъка от желатиновата смес/ и върнете в хладилника да стяга.
Преди сервиране извадете внимателно от формата и декорирайте с листенца мента или връхчета босилек за свежест.

Да ви е сладко!!!






При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

11.06.2016 г.

Бързо и лесно "фалшиво" бутер тесто с извара




Рецептата за това "фалшиво" :) и лесно бутер тесто открих в този блог .
 Преди време бях записала подобна рецепта от едно от предаванията на Жак Пепен по Фиеста тв.Но тъй като хвърчащия лист не е най-надеждния начин за съхранение на информация,рецептата се изгуби безследно.Докато не попаднах на тази :)
Обаче...
Експериментирайки,стигнах до няколко извода.
В рецептата е отбелязано,че може да се добави мая,за да станат по-пухкави печивата ни.Според мен ,направо си е задължително да я добавим.Правих с мая и без мая и определено тези с мая  в тестото печелят по точки :)
С хубава българска извара се получават добре солените печива,но не мога да кажа същото за сладкия вариант.
В сладкия вариант определено трябва да се спази оригиналната рецепта,в която тестото се замесва не с извара,а с рикота или поне да се замени със заквасена сметана,крема сирене или маскарпоне.Специфичния кисел аромат и вкус на нашата извара трудно се скриват,а в рецептата търсим масленост,все пак.Разликата е минимална,в смисъл начина,по който се произвеждат изварата и рикотата,но за тази рецептата е съществена ,се оказва :)
Ако не успеете да си намерите рикота,има и такива случаи,може да си направите.Нито е сложно,нито е трудно.



250гр хубава фина суха извара/рикота
250 гр брашно
125 гр краве масло
пакетче суха мая + 1-2 сл хладка вода,за да се разтвори,щипка захар и 1сл брашно
сол/захар

Тестото прилича на това за балеринки,корекомки,които напоследък получиха своята нова доза заслужена слава :)






























Пресяваме брашното отвисоко, за да се насити с въздух.
С вилица намачкваме, кравето масло, което е на стайна температура и изварата.Добавяме разтворената мая и разбъркваме.Тази смес се прибавя към пресятото брашно и се омесва по най-бързия начин.Най-лесно се получава с приставките за тежко тесто на миксера-получават се трохи,който после с ръка се доомесват с едно-две-три притискания.Полученото тесто се поставя върху прозрачно фолио, оформя се на правоъгълник, завива се и се прибира в хладилника за една нощ или от сутринта за вечерта.След като мине определеното време тестото се изважда от хладилника, поставя се на набрашнена повърхност и се разточва.
Тестото се точи само в едната посока. После се прегъва на три с прехлупване.
После сгънатото тесто се завърта на 90 градуса и отново се разточва. Общо трябва да се разточи 3-4 пъти, като се следва горната процедура.След последното прегъване се завива с прозрачно фолио и се поставя отново в хладилника за 30-ина минути, или във фризер за 10-ина.
После се изважда, разточва се тънко и се правят кифлички, банички и каквото сте си намислили.
Тестото може да се приготви и съхранява във фризер разточено и прегънато на три, както това от магазина с хартия за печене и прозрачно фолио или направено на кифлички,като заготовка. И при двата случая се изважда от предната вечер в хладилника да се отпусне.Вкуса напомня на бутер тестото,външния вид донякъде.Но все пак затова е и "фалшиво",нали?!
Печенето...
Както бутер тестото на 200-220С,но това иска малко повече време,все пак трябва да се внимава и да не изгорят.За съжаление не съм засичала с точност ,а и за всяка рецепта ще е различно.



При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

10.06.2016 г.

Дробчета с лук



Необходими продукти:
500гр пилешки дробчета
1чч прясно мляко
червен пипер
черен пипер
риган или чубрица
сол
магданоз
3-4 глави кромид лук
1-2 домата+щипка захар
олио
1/2 чч бяло вино/бира/

Дробчетата се накисват в млякото за 1-2 часа.
Лука се нарязва на едро или дребно/както ви харесва/ и се задушава в малко олио с щипка сол.Щом омекне към него се добавят добре отцедените дробчета.Подреждаме ги върху лука без да разбъркваме.Като се стегнат от едната страна обръщаме със щипка от другата. Добавяме подправките и след минута-две наливаме виното.Да поизври виното за няколко минути и добавяме доматите /настъргани или пасирани с щипка захар и ситно нарязания магданоз.Даваме му още пет-десет минути на котлона,според това дали са се сготвили дробчетата.Те трябва да са мекички и като ги боднете с вилица да не изтича кръв.
Сервирайте топло със сезонна салата или картофено пюре.Рецептата за него тук.
Добър апетит!!!
































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

7.06.2016 г.

Хрупкави кексчета с шоколад и череши


































Необходими продукти:
100 мл прясно мляко

100 мл олио
250 гр брашно
1 бакпулвер
1 яйце
150 гр захар
ванилия
80 гр натурален шоколад
20-30 череши без костилки
топинг:
20-30 гр краве масло
2-3 сл брашно
2-3 сл кафява захар


В купа смесваме олиото,млякото,яйцето и захарта и ги разбиваме .Добавяме пресятото брашно,бакпулвера и ванилията.Разбиваме за около минута-две-три докато стане еднородна смес.Добавяме натрошения шоколад към сместа и разбъркваме.
 Черешите се почистват от костилките.Най-лесно е със специален уред,но ако и вие като мен нямате,за тази цел едно бирено шише и някоя по-твърда сламка,ще ви свършат работа. 
Черешките се измиват и се поставят на гърлото на бутилката ,като там където е била дръжката да сочи към дъното на шишето.Със сламката се натиска отгоре на черешката,да я промуши и костилката пада във шишето,а черешката остава без костилка.Просто,лесно и най-вече чисто :)
 Към сместа добавяме черешите или ги добавяме след като разпределим сместа във формичките,както ви е удобно,така направете.
 Поръсваме преди печене в маслени трохи,приготвени от студеното масло претрито с брашното и кафявата захар.С тези трохи поръсваме всяко кексче и печем в предварително загрята фурна на 180С до суха клечка.Около 20 минути,но все пак трябва са се наглеждат.Най-сигурна е проверката с клечка,тъй като заради плода на места може да не се изпече достатъчно.По тази причина някои може да се извадят по-рано ,а други да имат нужда от още две-три минути.
Охладете на решетка и се насладете на тези меки,сочни и хрупкави кексчета ... 
Да ви е сладко!!!




































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

6.06.2016 г.

Fine Cooking Cakes & Cupcakes




При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

4.06.2016 г.

Крокети с пилешко и кашкавал






































Необходими продукти:
Пилешко месо варено около 600-700гр
150-200 гр кашкавал
2 яйца
20-30гр краве масло
1чч пилешки бульон
1/2 чч прясно мляко
2-3 стръка мащерка
черен пипер 
сол на вкус
1чч брашно
панировка:
2 яйца
брашно/галета/








































Свареното пилешко месо почистете от кожата и костите.Нарежете на ситно или накъсайте на конци.В подходящ съд сложете бульона и млякото,добавете и маслото.Ако има нужда добавете сол,ако бульона не е достатъчно солен.Щом заври ,изсипете на веднъж брашното и бъркайте енергично докато се отлепи от стените.Охладете за няколко минути и добавете яйцата едно по едно с непрекъснато бъркане.Щом се усвои напълно от сместа добавете другото.Добавете подправките-накъсайте или накълцайте мащерката.Черен пипер на вкус и разбъркайте добре.Ако не обичате мащерка,може да я замените с риган,примерно.Или с някоя любима подправка.Добавете накълцаното месо и настъргания кашкавал.Объркайте добре,докато всичко се смеси.С влажни ръце оформете топченца,големината по избор и в зависимост дали за вечеря или за просто за мезе ги приготвяте.Подредете ги в тавичка и ги сложете във фризера за 30-40 минути да стегнат малко,така ще се панират много по-лесно.Когато стегнат разбийте двете яйца за панировката с щипка сол и оваляйте крокетчетата в брашно,яйца и пак в брашно/галета/.Изпържете ги в добре загрята мазнина,докато придобият апетитна хрупкава розова коричка.
Сервирайте с гарнитура или салата по избор или като компания на чаша бира.
Добър апетит!


































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

2.06.2016 г.

Орехов сладолед с карамел




































Необходими продукти:
200мл течна сметана подсладена
2 яйца
100гр дулсе де лече/по тази рецепта :) /
150 гр орехи
300мл прясно мляко

Орехите се смилат на много ситно .Слагат се на котлона заедно с половината количество от млякото да заври и да се сгъсти,получава се много гъста смес.Към нея се добавя останалото мляко и се разбърква да се разреди.Ако не ви пречат бучиците от ядките,може да я оставите така.Ако и вие като децата ми не обичате да има ядки,но пък ви харесва вкуса,може да пасирате и да прецедите  сместа,както аз направих . :) А може да замените орехите с 2 сл нишесте.
Яйцата се разбиват на водна баня до пухкав крем.Добре охладената сметана се разбива до твърди връхчета.Към нея с непрекъснато разбиване се добавя дулсе де лече крема.Тъй като той е изключително сладък,затова не съм добавяла захар никъде и не я споменавам в рецептата.Ако смятате,че не е достатъчно сладко добавяте според вкуса си захар или мед.
Към охладената орехова смес се добавя лъжица по лъжица от разбитите яйца и се бърка непрекъснато докато се усвои цялата.След това яйчената смес се добавя към сметановата малко по малко докато се обединят и се получи нежен пухкав крем.Изсипваме в подходящ съд и слагаме в хладилника за няколко часа,поне за 4 часа.Като на всеки час вадим и разбиваме,не е задължително да е с миксер и с вилица се получава.Сервирайте сладоледа полят с още дулсе де лече.
Да ви е сладко!!!


P.S.:На снимката сладоледа е точно след около 4 часа,както е видно не е съвсем стегнат и трудно се оформя :) ,но пък вкуса е божествен :) :) :)




При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

Бързо дулсе де лече/Сгущенка

Тази рецепта,макар и с толкова негативни коментари под публикацията,всъщност се получава отлично.Това е най-бързия вариант на дулсе де лече,който съм приготвяла до момента.Без изваряване на млякото с часове,без сода,без тенджери под налягане.Просто човек трябва да има търпение,за да се случат нещата.

Необходими продукти:
1 чч прясно мляко
1чч сухо мляко
1чч захар
50 гр краве масло
1-2 сл вода

В тенджера се слага захарта и се добавя водата, докато захарта се разтвори напълно и се превърне в светъл карамел.Добавете маслото и бъркайте, за да се стопи.Загрейте млякото и го добавете към карамела, като разбърквате непрекъснато.Щом карамела се разтопи и всичко се смеси, добавете сухото млякото и разбърквайте докато стане на гладка смес.Оставете го да поври за десетина минути.Свалете от котлона и оставете малко да се охлади.Пресипете в чисто бурканче и щом се охлади напълно,съхранявайте в хладилник.Когато е напълно охладено се сгъстява.












































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (16) алкохолни (9) баници (11) без глутен (2) бешамел (8) бисквити (20) бишкоти (5) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) декупаж (2) десерти (68) дреболии (2) експерименти (20) за гости (30) заек (4) закуски (46) зеленчукови (31) какао (5) картофи (11) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (19) кексчета (3) козунак (2) кокос (1) коктейли (4) колбас (10) крем (20) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (10) макарони (1) мезета (9) млечни (52) мляно месо (8) моето бебе и аз (1) на фурна (6) напитки (12) направи си сам (33) нещо набързо (45) ориз (6) основни (38) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (38) полезно (1) предястия (4) претцел (1) притчи (8) разядки (11) риба (1) руло (3) салати (8) сандвичи (5) сач (3) свежо (39) свинско месо (7) сирене (12) сиропирани (1) скара (1) сладки (14) сладолед (6) соленки (3) сосове (12) супи (10) сушени домати (2) тестени (70) тесто (12) торти (26) хитрости (23) хлебопекарна (27) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (27) ядки (11) яйца (44) ястия с гъби (3) ястия с пиле (25) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (3)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics