Блог класация И накрая щипка сол: Май 2016

27.05.2016 г.

Панирани пилешки филенца/хапки


































Необходими продукти:
2бр пил.филе пеперуда или кг бон филе
/добре се получава и с крилца,парти бутчета,копанчета /
марина:
3-4 сл кисело мляко
1 сл соев сос
1 сл сос Уорчестър/ако нямате в момента,добавете още една сл соев сос/
сока от 1/2 лимон
1-2 сл бяло вино
1 сл чили сос или кетчуп
сол на вкус /около 1/2 чл/
черен пипер на вкус
панировка:
царевично брашно - 1/2 чч
галета - 1/2 чч
грис/пшеничен,царевичен/ - 1/4 чч
сусам - 1/4 чч
1 яйце
щипка сол
олио за пържене
/1 сл масло/

Всички продукти за марината се разбиват в купа.Пилешкото филе се нарязва на пръчици/или както ви харесва/ и се обърква хубаво в получената марината.Престояват в нея около час,минимум половин час. След като отмине времето за мариноване,филенцата се оцеждат добре от маринатата и се поливат и разбъркват с едно идеално разбито с щипка сол яйце.Объркват се,на всякъде да попадне от яйцето.
 Съставките за панировката се объркват добре и в тях се овалва всяко филенце.Изпържват се в добре загрято олио,докато се зачервят от всички страни.
 Може да ги приготвите на фурна като по-здравословен вариант.За целта в разбитото яйце добавете 1 сл разтопено краве масло,разбийте,оваляйте в панировката и подредете филенцата върху хартия за печене.Изпечете до зачервяване в силна предварително загрята фурна.Разбира се няма да станат сочни както пържените,но по нищо няма да им отстъпят на вкус.



































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

21.05.2016 г.

Cooking in cast iron






При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

18.05.2016 г.

Запеканка с пиле,броколи и бешамел


Необходими продукти:
Пил. бутчета 4 бр или пил. филе пеперуда 2 бр
1/2 глава броколи или пакет замразени
500гр картофи/сварени,обелени,нарязани/
200гр кашкавал
за сос Бешамел:
250мл прясно мляко
250мл бульон пилешки
3 сл брашно с връх
3 сл краве масло
2 сл олио
сол
чер пипер
инд.орехче
скилидка-две чесън по желание



Пилешкото се сварява,обезкостява и накъсва на парчета.Отделете си една чаша от бульона за бешамела. Броколите се приготвят като главата се нарязва на малки розички,които се бланшират само за две-три минути в още горещия пилешки бульон.Отцеждат се и се добавят към накъсаното пилешко месо. Картофите се нарязват на малки кубчета като за мусака и се добавят към пилето и броколите. Поръсете с една част от кашкавала и залейте със сос бешамел.
Бешамела пригответе по познатия начин. В подходящ съд сложете 2сл олио и добавете кравето масло,щом се разтопи,изсипете брашното и разбъркайте да се запържи за около минута.Наливайте на части студеното прясно мляко и бъркайте непрекъснато,за да не се образуват бучки.След като свърши млякото,добавяйте на части отделения предварително бульон и продължете бъркането.Щом поеме течностите,добавете подправките и посолете на вкус.
Ястието се запича на 200-220С предварително загрята фурна за около 15-20 минути.Поръсва се с останалия кашкавал и се връща във фурната,докато се разтопи или запече/както ви е по-вкусно/


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

10.05.2016 г.

Шницели с кайма и картофи



































Необходими продукти:
500-600 гр кайма смес
1-2 картофа/не много големи
1 глава кромид лук/бялата част на 1/2 връзка пресен лук/
1 - 2 скилидки чесън/стрък пресен чесън/-по желание,не е задължителен
2 яйца
2 сл /препълнени/ бяло брашно
чер.пипер
щедра щипка кимион
щипка чубрица
щипка риган
сол на вкус

Има много и всякакви рецепти за това как и с какво да си приготвите шницели.Аз ще ви предложа своя бърз и лесен начин.А дори ,ако искате може и да не си цапате ръцете,в крайна сметка за какво са всички уреди в кухнята ,нали за това?!Е,ще обелите лука и картофите,но това няма да го броим...
Приготвям ги супер мързеливо :)
В дълбока купа слагам брашното,подправките,лука и чесъна на ситно и картофите на малки парченца нарязани,отгоре чуквам яйцата и пасирам до гладка смес.Получава се смес подобна на тази за палачинки.Ако е гъста,разредете с мъничко газирана вода,бира,мляко-20-30мл.
Добавете каймата и разбъркайте добре с лъжица или шпатула.
Ако каймата ви е осолена предварително,добавете съвсем мъничко сол към сместа,тъй като суровите картофи имат свойството да обезсоляват ястията.Ако е домашна и не осолена ,подправете според вашия вкус,като имате едно наум ;)
От сместа загребвайте с лъжица и изпържете в добре загрята мазнина,като оформяте шницелите с лъжицата-разстилайте и заглаждайте докато ги изтъните.Щом се зачервят,обърнете и от другата страна.Така,докато свърши цялата смес.Готовите шницели поставяйте върху кухненска хартия или решетка,за да се отцеди излишната мазнина.

Добър апетит!!!





































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

5.05.2016 г.

Хлебчета с пармезан






















Адаптирано от тук

Необходими продукти:
500гр брашно
280мл хладка вода
7гр суха мая
4-5 сл зехтин
50 гр настърган пармезан
1чл захар
1/2 чл сол





































В последните няколко дни правя от тези хлебчета всеки ден.
Бързи,лесни,направо мързеливи... 
Хлебопекарната меси , фурната пече-ех,живот,здравей :) :) :)
А колко вкусни са в това ще се убедите сами.



































В купата на хлебопекарната се слагат хладката вода,солта,захарта,брашното и маята.Програма ТЕСТО.Щом се оформи на топка добавям половината количество пармезан и 3сл от зехтина.Оставям да се омеси в уреда.Щом спре замесването ,изваждам от купата/и изключвам  хлебопекарната/.Разделям тестото на 12 еднакви части.Оформям на топчета,да станат идеално гладки.Тестото е много меко и това се получава лесно.Намазнявам форма за мъфини със зехтин-1 сл е достатъчна.С още една сл зехтин намазвам и хлебчетата,поставям във формата и поръсвам с останалия пармезан.Включвам фурната да загрява на 50С и ги оставям с формата да втасват вътре в нея.Щом втасат и се надигнат,я усилвам на 180С без да ги вадя от фурната.Пека до хрупкава коричка,хууубаво да се зачервят.



































Много хрупкави и вкусни се получават...
А аромата е божествен!!!
Трябва да ги опитате :)
Добър апетит!!!







При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

4.05.2016 г.

Яйчен пастет



































Адаптирано от тук

Една супер лесна,бърза,вкусна рецепта с варени яйца.Подходяща не само за дните след Великден , но и за бързо и ефектно предястие за гости,а защо не и още една възможност да поглезим не само небцето,а и очите :)
Макар и познат,вкуса е различен заради горчицата.Не бях опитвала по този начин,обикновено добавям кисело мляко към майонезата в подобни салати,пастети с яйца.

Необходими продукти:
3-4 яйца варени
200гр майонеза / домашна или купена/
1чл горчица
100гр краве сирене
1 стрък пресен чесън
сол на вкус/зависи колко е солено сиренето/
копър/на вкус/
няколко капки лимонов сок или оцет

Всички продукти без един-два жълтъка и зелената част на пресния чесън пасирах в блендера.И толкова :) готов е !!!Добавих натрошения/те жълтък/ци и ситно нарязания стрък чесън.Напълних издълбаното хлебче,украсих с резен доматче и листенце салата,поръсих настъргано сирене и ситно нарязан зелен чесън.

Завиших малко количеството на продуктите като запазих само количеството на горчицата и тъй като ми хареса,знам,че следващия път ще увелича и нейното количество.Ползвах цели яйца,вместо само с жълтъци,с идеята да не е с толкова фина консистенция.

Хлебчетата приготвих от обикновено хлебно тесто
500гр бяло брашно
250 мл хладка вода
2-3 сл олио
сол
захар
5-6 гр суха мая
Омесих ,разделих на 12,оформих на топчета и оставих в добре намазнена форма за мъфини да втасат и изпекох на 180-190С до златиста коричка.Охладих добре,отрязах им капачета,издълбах сърцевината и напълних с яйчен пастет.
Ако не ви се занимава да месите хлебчета,една препечена филийка хляб ще е чудесна компания за пастета.
Добър апетит!







































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

2.05.2016 г.

Икономичен домашен козунак с газирана вода в хлебопекарната


адаптирано от тук с някои промени и добавки

Необходими продукти:

1кг брашно /за козунаци/
100мл прясно мляко
100мл кисело мляко
100мл газирана вода
100мл олио + още 150-200 мл за доизмесване
200гр захар/250гр захар
1 п суха мая /11гр/
лимонова кора от половин лимон
портокалова кора от половин портокал
1сл лимонов сок
1сл ром
ванилия-1-2 пакетчета
3 яйца/единия белтък за намазване се отделя/
1-2 щипки сол

захар за поръсване
по желание:
стафиди,сладко,шоколад,ядки






































В купа се слагат млеката,100мл олио,газираната вода,яйцата.Разбиват се/пасират се/ и се затоплят в микровълновата фурна за една минута на 450вата.Наливат се в казанчето на хлебопекарната,добавя се захарта и щипка две сол.Брашното се пресява и 750гр от него се слагат в казанчето на хлебопекарната.Добавят се ароматите и маята.Програма ТЕСТО.
    Разбира се може да се замеси и на ръка като в пресятото брашно се прави кладенче ,в което се излива затоплената смес с яйцата ,добавят се ароматите и маята и се замесва.Нататък както следва,се отнася и за замесването на ръка,и за замесването в уреда.

    Когато се оформи на топка,започваме да добавяме олиото и останалото брашно.2сл олио и 2сл брашно.Оставяме за минута да се поеме от тестото и продължаваме да добавяме 2х2сл от олиото и брашното,докато се поемат напълно от тестото и брашното и олиото.Обикновено това се случва 5-8минути преди да спре замесването в уреда.Оставяме го до края на програмата-да си втаса в хлебопекарната,ако е от по-големите до 1,5кг.Ако вашата е с капацитет 700-900гр хляб,може да го извадите да втасва в друг по-голям съд да втасва завито с влажна кърпа.Оставяме го да втасва докато си удвои обема.
      От това количество се получават три средни по големина козунаци,затова разделяме на три части тестото и оформяме,оплитаме три козунака.Поставяме ги във форми,застлани с леко намазнена с олио хартия за печене.Може да добавите стафиди,сладко,шоколад,ядки ,да оформите на руло,на кифлички.Подходящо е за всякакви сладки печива.
      Оставете ги да втасат втори път докато си удвоят обема.Включете фурната да загрява на максимална мощност.Намажете с разбития белтък,поръсете обилно със захар.Печете за 10-15 минути на силна фурна,след което намалете на 180С и допечете още около 20-25 минути.Готовите козунаци извадете и оставете на решетка да се охладят.

      Всичко за хлебопекарните





      При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение! http://zelanka.blogspot.bg/
      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

      аламинути (19) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (3) бешамел (7) бисквити (21) бишкоти (5) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (31) какао (6) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (18) кексчета (4) козунак (3) кокос (1) коктейли (4) колбас (11) крем (21) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (10) млечни (54) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (12) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (41) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (41) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (10) риба (1) руло (3) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (42) свинско месо (7) сирене (14) сиропирани (1) скара (1) сладки (13) сладолед (9) соленки (3) сосове (13) супи (11) сушени домати (1) тестени (73) тесто (14) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (28) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (31) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (25) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)

      Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

       
      Web Analytics