Блог класация И накрая щипка сол: Април 2016

29.04.2016 г.

Лазаня Болонезе с палачинки



От тук дойде идеята преди доста време.Приготвям я няколко пъти и смея да кажа ,че ми харесва повече от истинска лазаня с кори.Децата са във възторг,до толкова ,че не успях да снимам отрязано парче.А горещата лазаня,меко казано,е доста не фотогенична,а в охладено състояние имах само празна тавичка. :)
Едва ли има нужда от рецепта,но все пак...
палачинки-
1 1/2 чч брашно
3чч вода
2 яйца
сол
сос Болонезе-
250гр кайма
2-3 глави лук
2-3-4 скилидки чесън
черен пипер
червен пипер
1/2 чч бяло вино/вода
3-4 сл дом.пюре/домати
пресен босилек
зехтин
сос Бешамел
3-4 сл брашно/с връх/
500мл прясно мляко
зехтин
сол
кашкавал 

Ще ви трябват около 6-8-10 палачинки.Това зависи от големината на съда.другото,което е важно да се отбележи е,че не е задължително да е кръгла-палачинките могат да се нарежат във всякакви форми , за да паснат навсякъде където и в каквото сте решили да я приготвите.
За соса Болонезе в касерола наливам щедро/разбирай да покрие дъното/ количество зехтин.Щом загрее добавям 2-3глави настърган кромид лук,като се задуши,добавям 2-3-4 скилидки чесън на ситно и щом си пусне аромата добавям 250гр кайма,истинска :).Бъркам и намачквам ,докато се раздроби и стане на трохи.Добавям малко черен пипер,червен пипер и 3-4 сл доматено пюре и 1/2 чч бяло вино/вода/.Пюрето може да се замени с домати от буркан или пресни домати като в този случай няма да има нужда от допълнителна течност.Посолявам на вкус и оставям да се редуцира ,както казват в кулинарните предавания.Тоест оставям го да изври и да се сгъсти.Накрая добавям щедро нарязан босилек и свалям от котлона.
За соса Бешамел в друг съд слагам отново зехтин/не масло,знам,знам/ и 3-4 препълнени супени лъжици брашно.Разбърквам да се позапържи и посолявам.Наливам около 500мл прясно мляко на части и бъркам непрекъснато докато го поеме и стане гладък сос без бучки.Ако все пак има бучици,няма да го хвърляме , пасирайте,не е болка за умиране...
Към готовия сос Бешамел добавям към 100-150гр настърган кашкавал/това е български вариант,все пак/ и разбърквам.Когато е за лазаня не слагам индийско орехче в соса ,иначе-да.
Включете фурната на 200-220С.
Подреждането е ясно-на дъното сос Болонезе,палачинки,сос Бешамел,палачинки и пак така докато се напълни тавичката или докато свършат продуктите :) Най-добре е да се завърши с Болонезе.Слагаме във фурната да се запече за 20-25 минути,все пак всичко вече е сготвено.Изваждаме и поръсваме с още кашкавал по възможност по-обилно и връщаме във фурната да се разтопи и запече.
Може да се приготви с всякаква плънка,разбира се.Но идеята за палачинкова лазаня е страхотна!
Опитайте!Добър апетит!

P.S.:Снимка на отрязано парче ще кача някой следващ път  :)

При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

26.04.2016 г.

Торта "Зайче"/Кокосова торта/



Идеята за тази торта дойде от тук.Разбира се разгледах още доста варианти и начини,по които може да се сглоби.Рецепта не спазих,сух блат и крем-просто няма как да мине този номер.Направих си я по начина,по който аз си знам и такава,каквато ще се хареса на всички вкъщи.Е,за мен е компромис,защото е без шоколад,а и никак не обичам кокос.По-важно беше да се хареса на децата,и най-вече на свекърва ми на детето :) Понеже то ми е най-злоядо и капризно :)
Пък и навсякъде за блат се препоръчва някакъв готов микс,който нито се намира тук,а и не е като да не можем да си го направим сами.Основното ми притеснение беше свързано с това ,че у дома тортите задължително трябва да са добре напоени със сироп.От което следва,че обърната по този начин,гравитацията можеше да ми изиграе лоша шега.Затова ми трябваше нещо,което да я стегне и да не и позволи да се превърне в кокосова попара.Мислех си за желатин,но реших да заложа на хубаво масло и бял шоколад.И не сбърках...Е,имаше терзания-ще стане ли,няма ли...Които изглеждаха по тоя начин... е,почти по тоя начин


Необходими продукти:
блат
4 яйца
120мл олио
120мл газирана вода
300гр брашно
бакпулвер
200гр захар
ванилия 
5 пакетчета кокосови стърготини-за блата,сиропа,крема и за украса


крем 
заквасена сметана-450гр
масло-125гр
крема сирене-125гр
100гр бял шоколад
ванилия
150гр пудра захар

сироп
300мл вода
200гр захар

за ушички-2 вафли/вкус по избор/
за очички и носле -шоколадови фъстъци

За блата яйцата и захарта се разбиват на пухкав крем.До побеляване,светло жълт цвят.Добавя се 150гр от брашното като се пресява през сито.Разбърква се внимателно,колкото да се овлажни брашното и се включва миксера и се разбива за кратко.Добавят се олиото и газираната вода,върху тях останалите 150 гр брашно,през сито,ванилиите и бакпулвера.Отново с бъркалките на изключения миксер се обърква внимателно,колкото да се овлажни брашното и се включва и разбива за кратко,докато стане хомогенна смес без бучки.Накрая добавяме и пакетче кокосови стърготини и разбъркваме с лъжица докато се поемат от сместа.
Форма за торта 24см се намаслява и набрашнява и в нея се изсипва сместа за блата.Печем в предварително загрята на 180С фурна без вентилатор до суха клечка,около 30-35 минути.
Готовия изпечен блат се охлажда напълно преди да се разреже.Най-добре е това/разрязването/ да стане на следващия ден.След като го извадите от фурната ,оставете го във формата за десетина минути и след това го извадете да се охлажда на решетка.А щом се охлади напълно,го завийте с кърпа и оставете на стайна температура за следвашия ден.
Блат се разрязва с конец на четири тънички блата.Като реално се получават три блата,а четвъртия е едно малко капаче,което се натрошава на трохи.От него и изрезките при офермянето на заека плюс 2-3 лъжици от крема се приготвя смес,с която оформяме опашката и лицето на заека.получава се нещо като смес за скалички,която е мека и позволява да я оформим във всякакви форми.
Приготвяме си сиропа от 300мл вода,200гр захар и едно пакетче кокосови стърготини.Слагаме ги на котлона и оставяме да заври и да се стопи захарта.Щом се охлади,прецеждаме,а кокоса добавяме към крема.
За крема белия шоколад се разтопява на водна баня,към него се добавя маслото и крема сиренето.Разбиват се и се добавя сметаната и пудрата захар,ванилията,добре отцедените кокосови стърготини от сиропа.Разбиваме отново.Прибираме в хладилника да се сгъсти-да стегнат маслото и шоколада,за около 1,30-2 часа.Щом крема е готов започваме с подреждането на тортата.
Първия блат се напоява със сироп и се намазва с крем,следващия блат се сиропира и намазва крем,а последния се сиропира и обръщаме тортата на обратно.Всичко се случва много внимателно,тъй като от сиропа блатовете стават меки,макар и не веднага,но все пак опасноста да се строши е реална.Разрязва се на две еднакви половини и се намазва с крем/може и да се сиропира леко,преди намазването./Изправят се и се слепват двете половини.изрязва се част от блата ,за да се оформи главата,която е по-ниско от тялото.Така се получава нещо като поставка,върху която ще нанесем сместа от крем и трохи.Най-добре се вижда на снимките,кое,как и кога се случва.






























След като се обърне,нареже,се слага в чинията,в която ще се сервира и се измазва цялата обилно с крем.От сместа с трохи и крема се оформят две топчета и се сплескват,залепват се в долната част на изрязаната част на блатовете.Те ще влязат в ролята на бузки на зайчето.Оформя се още едно топче от сместа,която ще е опашката на зайчето.От останалата смес оформям една голяма топка ,която сплесквам да заприлича на триъгълник,залепвам го върху бузките и притискам ,за да оформя две ямки,които ще са за очите,да остане между тях една издадена част,която ще е нослето.Намазват се и тези части с крем .Готовата намазана с крем торта се поръсва обилно и навсякъде с кокосови стърготини.Поставят се очичките и нослето.За ушите вафлите се изрязват и се намазват с крем,поръсват се с кокосови стърготини и се набучват в меката част на галавата.Прибираме в хладилника за поне 5-6 часа и ...
... сервирате под възгласи "Уау...мамооооо,ти си най-добрата!"...
Та така...
Да ви е сладко!

P.S.:Наглеждайте зайчето докато е в хладилника,че честичко му изчезват я очичките , я нослето...
При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

23.04.2016 г.

Apple rum cooler






Адаптирано от тук

Има най-различни варианти на рецептата за този коктейл.В някои има джинджифилова бира,в други ябълково бренди,тъмен ром,бял ром...Избрах тази,защото е лесна и с достъпни съставки.От тези количества се получават два коктейла.Много приятен и свеж вкус.

Необходими продукти:
50мл ром
100мл ябълков сок
50мл спрайт
резен зелена ябълка
лед на кубчета


Чашата се напълва с лед.Украсява се с резенче/та/ ябълка.Наливат се рома и ябълковия сок и чашите се допълват догоре със спрайт. Разбърква се със сламка или коктейлна лъжичка.
Охладител,хехе /от англ. cooler-охладител/в тия априлски/?! / жеги...добре действа...
Наздраве!!!



































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение! http://zelanka.blogspot.bg/

21.04.2016 г.

Кексчета с шоколад



Необходими продукти за 24 броя:
4 яйца
300гр брашно
1 бакпулвер
120мл олио
120 мл прясно мляко
2-3 ванилии
200гр захар
200гр кулинарен шоколад
филирани бадеми за украса



Яйцата и захарта се разбиват на пухкав крем.Добавя се 150гр от брашното като се пресява през сито.С бъркалките на изключения миксер се обърква внимателно,колкото да се овлажни брашното и се включва и разбива за кратко.Добавят се олиото и млякото,върху тях останалите 150 гр брашно,през сито,ванилиите и бакпулвера.Отново с  бъркалките на изключения миксер се обърква внимателно,колкото да се овлажни брашното и се включва и разбива за кратко,докато стане хомогенна смес без бучки.Формата за кексчета се намазнява и набрашнява.Във всяко гнездо на формата се слага по 2сл от сместа.Шоколада се нарязва на парчета и се слага върху кексовата смес,поръсват се филираните бадеми .Печем за около 16-18минути на 190С без вентилатор в предварително загрята фурна.Готовите кексчета се оставят във формата за 5-7 минути да починат и се изваждат върху решетка до пълното им охлаждане.
Да ви е сладко :)



При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

Картофена супа с тиквички


Необходими продукти:
4-5 по-едри картофа/или 500гр пресни картофи/
2 тиквички
4-5 стръка пресен лук/глава стар лук/
1-2 стръка пресен чесън/2-3 скилидки/
1 морков
магданоз
копър
сол на вкус
чер.пипер по желание
щипка червен пипер/може и лют/
1кч ориз/шепа фиде/
2сл оцет
1 яйце
1сл брашно
200гр кисело мляко
олио

Картофите се измиват,обелват и нарязват на кубчета.Моркова също измит и обелен,нарязан на ситни кубчета,тиквичките също на кубчета.Пресния лук и чесън нарязани на ситно.
В тенджерата се налива олиото да покрие дъното и се слага на котлона да загрее.Добавят се лука и чесъна да се задушат за 2-3 минути,да омекнат.Към тях се добавят морковите и картофите и се задушават за 5-10 минути.Посолете на вкус и добавете ориза/ако е с фиде,ще го добавите по-късно,не сега/.Разбърквайте,докато стане стъклен,както казват.Добавете тиквичките,щипката червен и черен пипер и налейте литър и половина топла вода.Оставете на средна степен котлона под открехнат капак и варете докато омекнат всички зеленчуци,най-вече на морковите обърнете внимание.Ако е с фиде ,добавете го сега и щом омекне,застройте супата.Ако е с ориз ,той е добавен по-рано и вече би трябвало да се е сварил достатъчно.За застройката в купа смесете 2сл оцет/на вкус,аз харесвам с повече/,лъжицата брашно/разбира се може и без нея/,
яйцето и киселото мляко-разбийте или пасирайте сместа.А може вместо застройка,към поохладената супа да добавите две три лъжици сметана.
Нарежете магданоза и копъра на много ситно и добавете в супата.Количеството според вкуса.А ако не обичате / или просто не искате да го виждате в чинията,защото има и такива случаи :) / просто добавете по едно клонче копър и магданоз в супата да си пуснат аромата ,а след това ги отстранете.
Застройката се прави като към сместа с яйцето се добавят няколко лъжици,2-3 черпака от бульона и се разбърква добре ,да се уеднакви температурата на двете течности.Тази,която ще добавим и тази,в която ще добавим.Наливаме затоплената по този начин застройка ,разбъркваме и изключваме котлона.Готовата супа се оставя настрани да изстива без капак и най-вече не забравяйте черпака,лъжицата,бъркалката или каквото и да е в супата.Така се пресича застройката-под капак и с черпака вътре-99% гаранция за пресечена застройка.Другия вариант,ако ви притеснява пресечена застройка е вместо цяло яйце да добавите два жълтъка.
Питателна,но лека пролетна супичка!
За още по-добър вкус добавете в супата накрая и бучка масло...
Добър апетит!!!





При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение! http://zelanka.blogspot.bg/

20.04.2016 г.

Солен тарт с хляб



























Една идея за бърза вечеря,обяд,а защо не и за закуска?!Нещо като пица,нещо като сандвич,нещо като солена торта,нещо като всичко на куп :) :) :) 
Ще ви трябват:
 Един или половин хляб в зависимост от големината на формата,в която ще се пече.
Кренвирши или колбас по избор,количество според наличностите и предпочитанията,
Сирене колкото ви се иска,количеството на 
кашкавала се определя по същата линия-по желание-икономично или на корем :)
Още три яйца и 200мл прясно мляко,които ще увеличите или намалите според големината на формата.
И накрая и малко домашна лютеница-за цвят и за вкус :)







































Моя съвет,преди да опиша как точно се подрежда,е да отрежете страничните филийки точно по височината на тавичката,за да не стърчат толкова на високо.И още една идея ,за по-добър резултат и външен вид,която ми "светна"сега,е да се топнат филийките в сместа преди подреждане,както при този сандвич .Нещо,за което не се сетих,когато го приготвях.Ама то стана много на бързо и недообмислено.В магазина имаше дегустация на нови кренвирши,Нора ги опита и каза "Купувай!",след това "Сготви ги!" ... 
И аз нали съм послушна,действам и не отлагам.
И така...




Хляба се нарязва и подрежда в намазнена и набрашнена форма,отгоре се нарязват кренвиршите и се заливат със смес,приготвена от яйцата,млякото и сиренето.Сиренете се намачква на каша с яйцата и се разбива с прясното мляко+1сл брашно и щипка бакпулвер,за да набухне и да се надигне малко.Слага се в предварително загрята фурна на 200С докато се втвърдят яйцата.Намазва се отгоре с лютеницата и се покрива с настърган кашкавал.Връщаме във фурната да се запече или просто да се разтопи кашкавала и е готово.Със една салатка...
Добър апетит!!!
















При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение! http://zelanka.blogspot.bg/

19.04.2016 г.

Пролетен заек с пресен лук и картофено пюре



Необходими продукти:
заек около 1,500-2кг
сол на вкус
червен пипер 1чл
черен пипер на вкус
2 връзки пресен лук
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка джоджен/по желание/
1чч бира
2 чч вода
олио 50-60мл
за пюрето
1кг картофи
1 жълтък
100мл прясно мляко
сол на вкус
150мл олио


Разфасовайте заека на парчета.Измийте добре.Лука и пресните подправките се почистват и нарязват на по-ситно,а може и на по-едро.В купичка смесвам всички останали подправки и олиото,обърквам добре.Подреждам заека в тавичка и омазвам хубаво всяко парче по отделно със сместа с олиото,ако има остатък изливам в тавичката при заека.Покривам с нарязаните зелении и заливам с бирата и водата.Завивам с фолио и пека около час в предварително загрята фурна на 220С с фолио и още половин час на 200С без фолио като го обръщам от време на време ,за да се зачерви хубаво от всички страни.Когато е готов,изваждам и оставям да си почине,както се казва.Водата не бива да извира напълно.Така остава сочен и не изсъхва.
Единствено месото около гръбнака се получава по-сухо/според моя вкус/,но това може да се избегне,ако се шпикова с лентички бекон,примерно,а и със сланинка става.Но лично аз пропускам този момент,защото не обичам,дори изчиствам всички тлъстинки на заека около предните бутчета и в коремчето,макар да знам,че така става по-сухо месото.



Сосчето се получава много вкусно,макар и доста воднисто.Ако не обичате така,можете да го сгъстите с 1чл натурално нишесте или с брашно и 2-3 сл вода-разбъркайте,излейте,разбъркайте и върнете във фурната за 2-3-5 минути.Сервирайте с картофено пюре-най му пасва :)
Аз го приготвям така:
Картофите се измиват,обелват,нарязват се на парчета/по-големи/ и пак се измиват.Слагам ги в някоя по-голяма тенджера и заливам с вода да ги покрие.Варя до пълното им омекване,направо до полуразпад :).Ако по време на варенето се образува пяна я махам,защото си оставям част от водата при пасирането.
Готовите сварени картофи се свалят от котлона и се излива водата ,като се оставя съвсем мъничко на дъното от водата,в която са варени.Докато са още горещи се намачкват с преса за картофи и се излива цялото количество олио при тях.Мачкаме с олиото,докато напълно го поемат и пюрето стане гладко и без бучки.Сега е момента да посолим на вкус,като не спираме да пасираме с пресата.Добавяме един суров жълтък,който се сготвя веднага от горещината на картофите./Да не ви притеснява,че е суров!/Щом се разбие добре със жълтъка ,се налива млякото,аз слагам около 100мл,като искам да уточня,че количеството му зависи от това колко искате да е гъсто пюрето,а и от това какво количество картофи имате.Защото от един килограм картофи в обелено състояние се получават различни грамажи.Това зависи от качеството им,а и от това дали ги белите или ги дялате
Към готовото пюре може да добавите /по желание/магданоз или настъргано сирене,кашкавал,ситно нарязан лук-пресен,червен салатен лук-шалот,пресен чесън и мъничко оцет,кисели краставички,каквото ви хрумне и ви е по вкуса.


                                             
                                             


Готовия заек сервирайте с пюре и полят обилно със соса.
Много вкусно се получава,опитайте!
Добър апетит!!!

























































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

18.04.2016 г.

Млечна баница със сирене



Необходими продукти:
пакет кори за баница"Одрински"
250мл прясно мляко
200гр кисело мляко
250гр краве сирене
4яйца
1 бакпулвер
50-60гр краве масло




Тавичката ,в която ще се пече баницата се намазва с масло,а останалото масло се разтопява.Към него се добавя натрошеното сирене,3 яйца и киселото мляко,в което е разбъркан добре бакпулвера.Разбърква се добре.Корите се разстилат и всяка кора се намазва с 2-3-4 сл от плънката.Навиват се на руло и се подреждат в тавата.В купата от плънката се разбива яйцето,налива се прясното мляко и с тази смес се залива навитата баница.Фурната се включва да загрява на 200-220С.През това време ,докато фурната достигне нужната температура,баницата се надупчва със шишче навсякъде,за да се напои добре с млякото.Преди печене завивам с фолио,тъй като ползвам керамична тавичка и отгоре се зачервява бързо,а отдолу остава недопечена.Малко преди да я извадя свалям фолиото да се запече и отгоре.Около половин час на 200-220С и още пет-десет минути без фолио и е готова.





При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение! http://zelanka.blogspot.bg/

7.04.2016 г.

Кифлички с фъстъчено масло


Продукти за 12 броя

150 мл прясно мляко
100 гр захар
щипка сол
1 яйце
400 гр брашно/най-добре за козунаци/
30 г фъстъчено масло/1сл/ плюс 2сл олио
7грам суха мая
1 ампула ванилия
50гр студено краве масло и неголяма шепа брашно за разточването

плънка
100гр фъстъци
100гр захар
50 гр фъстъчено масло
1 белтък
1сл топла вода

жълтък за намазване и захар за поръсване

 Ето откъде ми хрумна идеята.Ползвах само оформлението , много ми харесаха тези сърчица.И запомнила,не запомнила не ги отрязах два пъти ,а само веднъж през средата.Затова станаха такива дебелани.Един съвет от мен - една ви стига!Нищо че щом ги опитате,ще си помислите,че по една за децата и една за съпружеството стигат,а другите за вас.Той аромата,който се разнася докато се пекат ,е виновен за тия мисли,нооо ... не се поддавайте на изкушението.Почнах май отзад напред.защото още се носи аромата им из кухнята...на масло,на ванилия,на фъстъци...и захар...ох,може и канела да се сложи малко.Нищо,другия път!!!
 Сега по същество...
Всички продукти за тестото,без кравето масло и брашното,определено за доизмесване,отиват в казанчето на хлебопекарната.Това ми е изпитаната рецепта за кифлички с мармалад,шоколад и локум.Програма ТЕСТО,при мен с продължителност час и половина.Готовото втасало тесто,се изсипва върху набрашнена повърхност и се разточва на дебела кора.Студеното масло се нарязва на тънки люспи и се подреждат върху половината кора,а с другата половина се прехлупва и се разточва на по-тънка кора.Пак се прехлупва и разточва.Ако от някъде излезе от маслото ,сложете го пак в тестото-межди двете части на прехлупената кора.Така прехлупвайте и разточвайте тестото 4-5 пъти.Накрая разточете на по-голяма и не много тънка кора и разрежете на 12 парчета.
Оставете го да се отпусне така нарязано,докато си приготвите плънката.За нея в смелете фъстъците и захарта и добавете белтъка и фъстъченото масло,разбъркайте.Ако е много гъсто разредете с 1 сл вода,по-топла.
 Всяко квадратче намажете с част от плънката и навийте на ролце .Защипете двата края.Полученото кръгче разрежете през средата,но не до самия край,и разделете двете части и оформете сърце.Не че моите заприличаха на сърце,по-скоро на нещо друго,но ме е срам да го напиша.
 Ако искате да са по-малки,надникнете в кулата на вещицата и вижте как правилно се режат,ако пък ви харесат моите дебелани на снимката се вижда как съм ги рязала.


before
after


След като са оформени,оставете ги да втасат още веднъж.Намажете с разбит с няколко капки вода жълтък и поръсете обилно със захар.Включете фурната за загрява,щом достигне 180С,ги сложете да се пекат около 20 минути или докато се зачервят апетитно.Извадете ги и ги завийте с чиста кърпа да омекнат.На този етап е нужно да се постави стража пред кифличките,докато се охлаждат.По възможност някой по-зъл и изражението му само да казва "не пип,че пляс",а ако все пак някой се осмели и успее за наказание да напише приказката за Лаком дол сто пъти...Ох,стига толкова...отивам да удавя една дебелана в чаша мляко...









При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

5.04.2016 г.

Запечена палачинкова торта със спанак и сирене

Необходими продукти:
6-8бр палачинки
150гр краве/козе,овче/сирене
200гр спанак
1 връзка пресен лук
1 връзка магданоз
250мл прясно мляко
2сл брашно с връх,препълнени
1 яйце

олио
индийско орехче
100гр кашкавал
краве масло

За палачинките:
1чч брашно
2чч вода или 1:1 вода и прясно мляко
3 яйца
щипка сол
2-3 сл олио

































Първо се приготвят палачинките.Всички продукти слагам в купа и пасирам до еднородна смес.Пека в предварително добре загрят незалепващ тиган без да намазвам предварително тигана.В сместа има достатъчно мазнина,а и тигана е незалепващ.Но вие може да ги приготвите и по ваша рецепта.Бройката е около 6-8,това зависи от големината на тигана,а може да я приготвите с останали от закуската :) палачинки.
Плънката приготвям като първо измивам и нарязвам на ситно всички зеленчуци.Задушавам ги в няколко сл олио до омекване без сол,след това добавям 1/2 от сиренето- натрошавам и разбърквам докато се стопи.Оставям на страна да се охлади,докато приготвям сос бешамел.Щом се поохлади,добавям яйцето и разбърквам добре.































От млякото,брашното и маслото приготвям сос бешамел.В разтопеното масло сипвам брашното на веднъж и бъркам енергично да не става на бучки и за се запържи добре,но без да потъмнява.На части добавям млякото и продължавам с енергичното бъркане като отново внимавам да не се получават бучици,сол на вкус ,малко индийско орехче /само за вкус,много,много малко/и добавям другата част от натрошеното сирене.Разбърквам докато напълно се стопи.
В подходящ съд подреждам палачинка,бешамел,палачинка,спанак и сирене,пак палачинка,бешамел,палачинка,спанак и сирене и още веднъж в същия ред.След последната палачинка нарязвам предварително на парчета.Завършвам като намазвам нарязаната торта с бешамел,върху който разпределям настъргания кашкавал.Запичам в предварително загрята на максимална мощност фурна докато се запече и зачерви кашкавала.Сервирайте веднага топла-топла със зелена салата.
Добър апетит!!!

При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (22) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (5) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (75) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (50) здравословно/диетично (1) зеленчукови (35) зимнина (1) какао (8) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) кифлички (2) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (37) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (2) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (73) тесто (16) торти (28) туршии (1) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (34) щтрудел (1) ядки (13) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (7)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics