Блог класация И накрая щипка сол: Февруари 2016

29.02.2016 г.

Jamie's 30 Minute Meals





При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

25.02.2016 г.

Коктейл Д-р Хаус








































Адаптирано от тук


  Този коктейл няма да ви излекува,от която и да е болежка,но пък ще ви усмихне,сигурна съм.Не е малко,нали?!Защо са го кръстили на д-р Хаус,не знам,сигурно заради вкуса на свежия,лют,лечебен джинджифил.Макар че,знам ли ...

 Ако сте отворили източника,вече сте видели колко много интересни неща има.Цяло богатство!!!Ще намерите подробно описание как,с какво,от какво да направите и сервирате коктейл.
Аз първо си мислех да го направя под формата на смути,обаче пък случайно се сдобих с малко шишенце бърбъноляма бутилка би отлежавала у дома с години,затова и не купуваме.Пък и много п`ари на гърлото,хахаха...Лайм нямах,но го замених с лимон.Не е същото,но е опция все пак.Пък и звездите днес се подредиха така,че 90% от съставките да са налични,та действам и не отлагам.
 
  "Винаги ли си толкова глупав или днес имаш специален повод?" 
        д-р Хаус



















 
Специален е повода,да,а ако не е,ще го направим специален :) :) :)




Необходимите съставки
бърбън 40 мл/и без него може/
карамелен сироп 20 мл
лимонов сок 10 мл
една мандарина
1-2 портокала
корен джинджифил 5гр/трябва повече според мен/
щипка канела
пръчки канела
лед

От дадените продукти за един брой аз получих два коктейла,в които добавих още лед. :) :) :) Е,не може...трябва нещо да разрежда.Не,че се усеща алкохола.По-скоро канелата има превес във вкуса.
Отрязах капачетата на портокалите,извадих внимателно вътрешността с помощта на лъжица.Трябва да се внимава при тази "операция",за да не се наруши целостта на портокаловата кора,в която след това сервираме коктейла.Изцедих сока от портокалите,сока на мандарината.Настъргах джинджифила,3-4 сл карамелен сироп от този описан в края на публикацията,щипка канела,лимонов сок от 1/4 лимон/лайм/,бърбън на око/за аромат и по-скромничко!!!/Всичко това в шейкър/и буркан с капачка върши работа/Друс,друс,друс...както се пее в една детска песничка.Прецеждаме през цедка,наливаме в портокаловите кори,украсяваме с пръчка канела,кубчета лед и сервираме.
Да ви е сладко!
Наздраве!
И...
ората,които говорят само за важни неща,просто не са в състояние да ги свършат" 
д-р Хаус

При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

24.02.2016 г.

Типов хляб




















Необходими продукти:
500гр типово брашно
330мл вода
7гр суха мая
1чл сол
1чл захар/мед/
1/2 чл оцет/лим.сок/
4 сл олио/зехтин//2 в тестото и 2 за доизмесване/
2-3 сл бяло брашно/типово/ за доизмесване


































 Прегледах няколко рецепти преди да го направя.В крайна сметка замесването беше без точно спазване на някоя от рецептите.Някои бяха с мляко,други с яйца,трети съвсем постни без мазнина.Тъй като типовото брашно,както и бялото е пшенично,няма как да не се получи,която и да е рецепта за печиво от бяло брашно.Единствената разлика с бялото брашно е по-високото съдържание на минерали, фибри, протеини и хранителни вещества в типовото брашно.Което го прави по-здравословно.Произведено е от периферните части на пшеничното зърно. Това брашно е по-ниско калорично.На пакета пише типово или брашно тип 1150.
 Замесих в хлебопекарната програма ТЕСТО,като не го оставих да втасва в уреда,а добавих още 2 сл зехтин и бялото брашно.Включих програмата отначало,докато се изглади тестото,т.е. пое си зехтина и брашното и извадих от уреда.Разточих лекичко и навих на руло,сложих в намазнена форма и оставих на топло да втасва докато си утрои обема.Загрях фурната на 180С и пекох до хрупкава коричка,даже малко повече :) Готовия хляб извадих и оставих във формата за 10-15 минути да се отпусне и извадих,завих с чиста кърпа и го оставих да се охлади напълно.Идеален за сандвичи :)




















При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

23.02.2016 г.

Гювече със сиренца



Тук отново няма точна рецепта,всичко е според наличностите в хладилника.Нещо като сирене по шопски,но без люто и със всякакви сирена.В случая кашкавал,бяло саламурено,крема сирене.Глава лук и няколко печени чушки се нарязват на ситно и се запържват в 2-3 сл олио,добавят се няколко обелени домата,без семките,нарязани на кубчета.Когато остане на мазнина се разпределя по равно в четири гювечета,добавя се по 1/4 от крема сиренето,натрошено бяло саламурено сирене,настърган кашкавал,нарязан магданоз по желание,риган,чубричка или някоя друга любима подправка и се обърква леко с доматената смес.Запича се за 15-20 минути в силна фурна,вадят се ,добавя се още малко кашкавал и се чуква едно яйце и малко парченце масло върху него.Връщаме във фурната колкото да се забули яйцето.Сервира се веднага горещо,горещо :)

























При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

22.02.2016 г.

Крем Карамел в бурканчета





Тази година съм обещала лятото да ходим на пикник в планината.Всъщност само там е възможно май...нали вече е противозаконно да си спреш колата в близост до морето и да си постелиш хавлията ей така където ти харесва.Без коментар...
Таа...за пикника.Подготовката тече с пълна сила :) 

Нора е обмислила всичко,до най-малката подробност и детайл.На връщане от градината /всеки ден,всеки божи ден,,всеки!!!/припомняме и изброяваме какво ни е необходимо и да не би да забравим нещо-кошница,лъжички,чашки,одеало,покривка,и да не забравим барбекюто/представи си,бабо Пено!?/,щото какво ще правим там без барбекю и без месо...и десерт,ама не какъв да е ,а задължително крем карамел.Да,бе крем карамел!И как точно ще го носим този крем карамел...като си нямам друга работа...то отдавна е измислено...ще го направим в бурканчета ;) Ние кюфтета по чирпански готвихме в буркан,та крем ли няма да направим :) :) :) 


Генерална репетиция :) 


1 л топло прясно мляко


6 яйца на стайна температура


1 чч захар


2 ванилии


1 чч захар за карамела+1сл вода


карамелен сос/сироп/- този или този ,
а може и без допълнителен карамел


Бурканчетата се измиват идеално и се подсушават.

В касерола се слага супена лъжица вода и се сипва захарта за карамела,слага се на средна степен на котлона и се карамелизира.От готовия карамел се сипват по 1 1/2сл във всяко бурканче и се разлива добре по дъното.
Яйцата,захарта и топлото мляко се пасират във подходящ съд и се добавя ванилията.Сместа се прецежда за всеки случай,а и за да се отстрани пяната,макар тя да не е голям проблем.От яйчената смес се налива до половината на бурканчетата.Общо 8 бр бяха,като две от тях бяха по-малки 250 мл,а другите от 380мл.Бурканчетата се подреждат в дълбока тава.Фурната се загрява на 160С.Слага се тавата на най-ниското ниво във фурната и се пълни до половината на бурканчетата с вода,като се внимава да не влезе вода в тях.Затваряме и печем.Около 45-50 мин или докато се стегне,но все пак да се движи/да се тресе като разклатите чашката/и до образуването на кафеникава запечена коричка.По време на печене се следи/задължително!/да не заври водата.Ако все пак се случи водата да заври,се долива внимателно по малко студена вода,която ще охлади и ще прекрати кипенето.Не бива да завира,защото крема ще стане на шупли,а и може да попадне вода в самия крем.
Готовия крем изваждам и оставям да се охлади както си е във водата.Щом това стане слагаме или капачето на буркана или лъжицата :) :) :) 
Преди сервиране добавих по две сл карамелен топинг/ползвах този ,описан в края на публикацията/


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!
http://zelanka.blogspot.bg/

16.02.2016 г.

Шарлота с вафли,бишкоти и бял шоколад









































Това не е точно рецепта,по-скоро е идея...
Не е перфектна,знам...
Tова е тортичка от типа "Трябваше да изпия проклетия ананасов сок!" 
Чели сте го ,нали?В моя случай 1/2 опаковка сметана.Та така ... копчето е налице,да му намерим палто :) Първоначалната идея беше пандишпан,сиропче,крем и сметанката отгоре.Супер!
Справка с хладилника-няма мляко.Мятане на крачоли до пазара/две пресечки/...
Аз?НЕ!!!
Вариант две-руло!Платка,сметанка,плодчета...ммм...
...занимавка.НЕ!!!
Вариант три... /ех,имаше такова предаване навремето  :) / 
Справка с шкафа-бисквити-да,бишкоти-да,пандишпанови пръчици-да,вафли-да,шоколад-да,мнооого  (прибрана съм си :) )
Да започвам ли изобщо ... няма как ... вече се настроих ... ㋡㋡㋡
Пандишпановите идеи и пръчици отпаднаха набързо,просто мързела и желанието трудно се комбинират.
Справка с тайника за шоколад,още веднъж,за последно-достатъчно,че и отгоре.

Цялото упражнение е следното...

Необходими продукти за форма с о 20 см

100гр бишкоти/т.е. 1/2 опаковка/
опаковка вафли с шоколад-120 гр
180гр бял шоколад
90гр млечен шоколад
250 мл течна сметана
лешници


200 мл от сметаната се слагат на котлона да заври и в нея се слага начупения бял шоколад.Сваляме от огъня и разбъркваме докато се разтопи напълно,оставяме го да се охлади.Бишкотите се разполовяват на две равни части,топват се наполовина в сметановата смес докато все още е течна и се подреждат във формата.Така се задържат много лесно и не падат,а и омекват.Прибира се в хладилника да стяга. Охладения бял ганаш се разбива с миксера и в него се добавят остатъка от бишкотите нарязани на ситни парченца и вафлите нарязани на ситни парченца.Обърква се добре и с тази смес напълваме и заравняваме добре подготвената форма с бишкотите.Прибираме отново в хладилника докато стегне.Щом това стане остатъка от сметаната и млечния шоколад се разтопяват и се залива тортата.Украсява се с ядките.Може да добавите ядки и в пълнежа.








































И тук нещата стават ... двойна доза Шоколад :)























При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

Джобчета за хамбургери






















Необходими продукти:
700гр бяло брашно
420 мл вода
1 п суха мая
1 сл захар
1 сл сол
5-6 сл зехтин
+още 5-6 сл зехтин
за доизмесване и намазване

От всички изброени продукти се замесва меко тесто,което щом се пооформи на топка се добавят още 5-6 сл зехтин и се меси ,докато се поемат напълно от тестото.Готовото тесто се слага в купа,която обилно се намазва със зехтин,и се оставя да втаса ,докато си удвои обема.Втасалото тесто се разделя на 8 или 12 по-малки топки,които се разточват,намазват със зехтин и сгъват.Подреждат се в тавичка върху хартия и се оставят за 30-40 мин. да втасат.Фурната се загрява предварително на 180-190С и се пекат до розов цвят или около 15-20 мин/не съм засичала/


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

Пица на тиган
































Необходими продукти;
150 гр самонабухващо брашно
150гр кисело мляко
2 яйца
сол на вкус
олио
плънка по избор


















Тиган с незалепващо покритие се слага да загрява на котлона на висока степен.Всички продукти за тестото се слагат в купата на пасатора и се разбиват.В тигана се наливат няколко капки олио и се омазнява добре,излива се полученото тесто.То трябва да е почти като кексово тесто и много по-гъсто от палачинково тесто.Котлона се намаля на най-ниска степен и се слага капак на тигана.Ако към тигана ви няма капак и една по-голяма от него ,тавичка ще свърщи работа.Когато се позапече и по повърхността му се образуват дупчици,внимателно се обръща от другата страна.В този момент е подходящо да се сложи плънката.Отново се похлупва и се оставя да се запече и да се стопи кашкавала и сиренето.Готовата пица се сервира веднага или може да я запечете под парти грил,ако обичате по запечен кашкавала.Да ви е сладко!!!





При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

13.02.2016 г.

Бухтички































Необходими продукти:


около 600 гр брашно/може самонабухващо/
200 гр кисело мляко
3 големи яйца
1 чл сол
1чл захар
1сл ракия
1 бакулвер/ако брашното не е самонабухващо/ 


 

      Брашното се пресява заедно с бакпулвера,
добавя се млякото,яйцата,солта,захарта 
и ракията в голяма купа.
Тестото замесвам с миксера с приставките за тежко тесто,
приличат на спирали.Ако има нужда се добавя мъничко брашно
или кисело мляко до образуването на меко,леко лепнещо тесто.
Оставям го за 20-30 минути да почива.
След това посипвам плота с брашно,слагам тестото
и него посипвам с брашно.Разточвам на тъничка,
но не много,кора и нарязвам с формичка или на квадрати.
Приготвям си всичките и едва тогава слагам съд с олио на котлона да загрява.
Така бухтичките имат още време да се отпусне тестото,преди пърженето.
Ползвам по-малка и дълбока касерола,в която
хем наливам по-малко количество олио,хем нивото е два-три пръста.
От тук насетне всичко се случва доста бързо,затова всичко трябва
да е подготвено предварително.Щом загрее добре,на висока степен,
оилото пускам в него по десетина и раздрусвам леко да се наместят
и да се облеят навсякъде с олио.Някои се обръшат сами ,
на други помагам,но това зависи от формата им.
Ако са кръгли или на сърчица,както днешните ,
се обръщат,правоъгълните ги обръщам с вилица или щипки.
Готовите бухтички слагам в гевгир да се отцедят,
макар че не стават мазни.Стават пухкави и най-важното,
както ги харесва съпруга ми,кухи като еклерчетата отвътре.
Сервирайте веднага с пудра захар,сладко,сиренце,както ги обичате.
Да ви е сладко!!!






































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

12.02.2016 г.

Манго ласи с кокос



Необходими продукти:

1-2бр манго/добре узряло/

200гр кисело мляко

1 шушулка кардамон

400 мл прясно мляко

1 оп.кокосови стърготини

/кутия кокосово мляко/

3-4 сл мед


Прясното мляко се слага да заври и с него се поливат кокосовите стърготини и счуканата шушулка кардамон.Идеята е кокоса и кардамона да отпуснат ароматите си.Ако ползвате кутия кокосово мляко,няма нужда от затопляне.Мангото се нарязва обелва и нарязва на кубчета.Щом се охлади напълно млякото се прецежда.В блендер се слага мангото,млеката и меда.Всичко се разбива на висока скорост.Охлажда се в хладилника или се сервира с натрошен лед.














При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

6.02.2016 г.

"И накрая щипка сол" гостува на списание "Моето бебе и аз" с "Торта с шоколадов мус и сладко от портокали"




Здравейте,казвам се Десислава Енчева от гр.Айтос.Малък град,в който нямаме молове,магазини от големите търговски вериги и много други неща,но си имаме страхотния парк "Славеева река" и етнографски комплекс "Генгер"/Познат и като "Алея на занаятите"/.Вероятно генгер ви звучи странно и непознато.Генгер е името на едно уникално растение,защитен вид,което вирее само на едно-единствено място в Европа - в Източна Стара планина само по скалите около града ни.Представлява малък храст висок едва около 70 сантиметра,с мъхести листа и корени,които достигат до удивителните 4 метра дължина.Човек ще си каже-хм,някакъв бодил,да,бодил и то какъв!!!Такива са и хората тук,с дълбоки корени.
 Нека ви разкажа малко и за семейството си.Ние,както се шегуваме със съпруга ми,сме едно многодетно семейство.Денислав е вече на цели четиринадесет и половина,Нора е на пет години и кучето ни Шоколад/сибирско хъски/ на една година.Мисля ,че сме идеалното семейство за реклама на някой пудинг или маргарин :) У дома времето за вечеря е на особена почит,защото сме заедно.Винаги се изчакваме да се съберем,да седнем заедно.Затова вкусната.добре приготвена храна е съществена част от този ритуал.Любимите ястия на семейството ми са яхнии ,баници,питки-все традиционно български.
 Кулинарните ми опити,успехи и провали датират още от 90те години на миналия век. :) Спомням си как като малка на село имахме една много дебела кулинарна книга без картинки и аз я четях с огромен интерес и много исках да приготвим нещо по рецепта от нея.Намерих най-кратката рецепта-беше два-три реда описанието-"Сладък ориз по китайски",Представляваше сварен бял ориз подправен с краве масло и захар.На вкус нищо особено,но пък как си го изядох :) После бяха пици,рогчета,супички и заешка капама.По сериозните ми опити започнаха след като се омъжих и заживяхме самостоятелно.Всичко на принципа проба-грешка.Аз съм голям инат и не обичам да питам,искам всичко да си направя сама.Увереност придобих,когото успях да пресъздам ястие,което само съм опитвала и нямах точна рецепта.Хареса ми да експериментирам с вкусове и аромати ,
Така импулсивно и естествено,от самосебе си се появи "И накрая щипка сол".Той е съвсем "млад" все още,като прохождащо дете е и се нуждае от време и внимание,които съм готова с удоволствие да дам.
Преди месец,когато получих поканата от Янка Петкова,редактор в списание Моето бебе и аз,бях меко казано поласкана.Освен това ме върна доста назад във времето,когато моите деца бяха малки бебета/не толкова далеч,но все пак/.Извадихме кутията със бебешки снимки и там открихме това стихче,писано преди 13-14 години,когато сина ми беше бебе

     Рунтавелка във хралупа
     цял ден орехчета трупа,
     че за идващата зима
     сладка зимнина да има.
     Там , на клончето отсреща,
     кацнал Врабчо и нарежда:
     -Рунтавелке,я кажи
     колко орехчета скри?
     -Сложила съм ги във скрина
     има-няма към стотина.
     Тъй обичам аз от рано
     всичко да ми е прибрано.
     Щом завей и зафучи
     тук при мен да не личи.
     -Аз пък цяла зима зъзна,
     човчицата ми замръзва,
     нямам сили да запея...
     Опитвам да се згрея-
     скачам си от крак на крак,
     но студено ми е пак.
     -Може ли такова нещо!
     Днес все още е горещо,
     ала щом затракаш с кости-
     заповядай ми на гости!






       Торта с шоколадов мус и сладко 

                 от портокали


Това е доста калоричен десерт и определено не е за хора на диета,но и не всеки ден е празник.А и не всеки ден гостувам в списание"Моето бебе и аз".За най-добър резултат препоръчвам да се приготви в деня,преди сервиране,за да стегне добре,а и за да имате торта както с добър вкус,така и с добър външен вид.Навярно описанието ще ви се стори дълго,но това не бива да ви отказва.Уверявам ви ,че щом аз мога да се справя,значи всеки може.Опитайте я!


Необходими продукти
за торта с о 28 см
опаковка бишкоти "Савоярди"/200гр/
500мл сладкарска сметана
100гр натурален шоколад
300гр млечен шоколад
4 яйца
500мл прясно мляко
1 чч захар
1 пакетче нишесте ванилия 60 гр
1 пакетче желатин 10 гр
за сладкото :
5 портокала
1/2 чч захар
1 пакетче желатин 10 гр


Започвам със сладкото.Портокалите се измиват добре и кората се остъргва,като се внимава да не се захваща бялата част.Отделяме я настрана,ще я добавим по-късно в шоколадовия мус.Портокалите се обелват и филетират,Филенцата се събират в подходящ съд и се добавя захарта,слагаме ги на котлона на висока степен.Щом захарта се стопи и сместа кипне се намаля на по-ниска степен и се оставя да ври докато се посгъсти,Желатина се разтваря според указанията на опаковката и се добавя към охладеното сладко.
Бишкотите се начупват на парчета ,потапят се за кратко в 200мл от млякото и се слагат във форма за торта с падащ ринг.Объркват се със сладкото от портокали и се притиска и заглажда повърхността.Прибираме в хладилника да стегне желатина.
Останалите 300 мл от млякото се слага на котлона да заври,към него се добавя разтвореното в 50-60 мл вода пакетче нишесте на тънка струйка и с непрекъснато бъркане.Получава се много гъст крем,към който се добавя начупения млечен шоколад и бъркането продължава докато напълно се стопи от топлината и сместа стане еднородна.Покриваме го с фолио,за да не хваща коричка и го оставяме настрани да се охлажда и да си чака реда.
От сметаната се отделят 100мл,а останалото количество се разбива с миксера до твърди , устойчиви връхчета.Прибираме я в хладилника.
Жълтъците се разделят от белтъците.По отделно се разбиват с по 1/2 чч захар.Жълтъците да станат на пухкав бледожълт крем,а белтъците на сняг.Ако ви притесняват суровите яйца,не сте сигурни колко са пресни,може да разбиете яйцата ,без да ги делите на белтъци и жълтъци , с цялата чаша захар на водна баня.Ще се загуби голяма част от обема и въздуха в белтъците,но ще са преминали термична обработка яйцата,а и вкуса няма да пострада ни най-малко.Това става като сложите съд с вода да заври,но без да кипи и поставите купата за разбиване върху него,без дъното на купата да е във водата.Разбийте до бледожълт пухкав крем,свалете и продължете разбиването,докато се охлади.
Второто пакетче желатин се разтваря според указанията на опаковката.
всички компоненти на муса са готови и можем да преминем към неговото приготвяне.В голяма купа за разбиване сипете шоколадовия крем,добавете настърганата портокалова кора и разтворения желатин.Разбийте с миксера и започнете да добавяте жълтъците малко по малко.Щом се поемат,започнете да добавяте белтъците и бъркайте с шпатула само в една посока,по същия начин се добавя и сметаната.Когато всичко е объркано добре и сместа е еднородна,муса е готов и се излива върху бишкотите.Прибира се за минимум 6 часа в хладилника,а най-добре за цяла нощ.
Когато муса стегне,отделената сметана се слага на котлона да кипне и се сваля ,в нея се начупва натуралния шоколад и се бърка докато напълно се разтопи.Оставя се да се охлади и след това се излива на равномерен пласт върху муса.Украсете с шоколадови бонбонки,филирани бадеми,кора от портокал или си отделете малка част от муса и шприцовайте розички.Всъщност развихрете фантазията си.Аз украсих с шоколадови бонбонки,които бяха част от изненадващия подарък за Коледа,който ми направи моето другарче във Фейсбук Вяра Врагова.Имаше и едно вълшебно сладко от череши,което ще видите съвсем скоро на страниците на блога.

Още веднъж искам да благодаря искрено за неочакваната покана и оказаната чест да съм гост на страниците на "Моето бебе и аз".За мен беше истинско удоволствие!Благодаря!!!




При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

3.02.2016 г.

Eggs










При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

1.02.2016 г.

Чийз тарт с киви












Необходими продукти:

270 гр брашно

3 сл пудра захар

2 сл какао

180 гр студено краве масло

1 сл нес кафе

1 сл ром/ликьор,коняк,някакъв ароматен алкохол 

или студена вода/

200 мл течна сметана

200 гр крема сирене

100 гр пудра захар

1 ванилия

киви 4-5-6 бр

лимонов сок

1 оп желатин

4-5-6 сл захар

4-5-6 сл прясно мляко

 




































Приготвянето на тарта започвам с плодовете.Избирам по-твърди кивита.Измивам,обелвам и ги нарязвам на тънки кръгчета.Посипвам ги с по 1сл захар на плод и няколко капки лимонов сок.Идеята е захарта да се разтопи и плода да си пусне сока,който после ще бъде желиран и с него ще покрием плодовете върху тарта.От това те поомекват,режат се лесно,а желатиновия слой върху тях ги запазва свежи за по-дълго в хладилника,а и не изсъхват.

За основа ползвах бисквитения блат от тази сладоледена торта на Бон Апети,като само съм заменила водата в рецептата с ром.

Пресявам брашното,какаото и пудрата захар ,добавям нарязаното на кубчета студено масло и кафето и претривам до получаване на трохи като мокър пясък.Накрая добавям алкохола ,омесвам набързо.Оформям на топка,завивам с фолио и прибирам в хладилника за 30 мин.След това разточвам според формата ,не много тъничко.Изрязвам излишното тесто,застилам с хартия за печене върху блата и посипвам със сол за тежест.Пече се в предварително загрята на 180С за 15 мин със солта и още 10 мин на 180С без тежест/махам солта и хартията/.Готовия изпечен блат оставям да се охлади във формата.

За крема разбивам крема сиренето със захарта и добавям ванилията и сметаната на тънка струйка.Няма нужда да я разбивам предварително,тя при разбиването с крема сиренето пак се сгъстява.

Готовия охладен блат сиропирам с няколко супени лъжици прясно мляко.Това всъщност изобщо не е нужно,но според "разбирайковците" у дома,всеки сладкиш трябва да е добре попил/!?/.

Желатина разтварям според указанията на опаковката.Отцеждам плодовете и в отделилия се от тях сок , добавям разтворения желатин.

Основата на тарта се напълва с крема и се заглажда.Отгоре се подреждат плодовете и с лъжичка заливам с желатиновата смес върху плодовете.Готовия тарт прибирам на хладно.





































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (20) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (34) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (43) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (8) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Последни коментари / Recent Comment

 
Web Analytics