Блог класация И накрая щипка сол: Януари 2016

30.01.2016 г.

Пиле със сирена



Необходими продукти:
пиле над 1,400кг
100 гр топено сирене
100 гр синьо сирене
100 гр крема сирене
черен пипер
риган
1сл брашно
глава кромид лук
3-4 сл олио
сол 1 чл
червен пипер
40-50 гр краве масло
1/2 чч бяло вино
1/2 чч вода


Пилето се размразява,измива и се отцежда добре.Гръбнака се разрязва през средата и с много остър нож се обезкостява като се запазват само костите на крилата и бътчетата.Ето още едно обезкостено пълнено пиле -тук по този начин .Най-важното в случая е да се запази целостта на кожата.
За плънката изрязвам част от вътрешната част на пилето -разни стърчащи месца :) при обезкостяването се получават доста такива накълцани участъци.Изрязвам и част от филето като се старая да запазя формата му.Всичко това се нарязва на ситни парченца.
В тиган загрявам олиото и карамелизирам едро нарязания лук,добавям ситно нарязаното месо и запържвам колкото да се запечата.Добавям щипка сол,черния пипер,ригана,брашното и няколко сл вино.Добавям и сирената да се разтопят.Получава се смес с консистенция като парено тесто.
Пилето се намазва с маслото ,размесено с червения пипер,солта и малко риган.С тази смес се намазва цялото пиле като се подпъхва и под кожата.Плънката се слага във вътрешността на пилето и се прехлупва .Защипва се с шишчета ,клечки за зъби или се зашива.Оформя се /без кости изглежда безформено :),но пък при сервиране е много лесно да се нареже/.Слага се в тавичка и се залива с виното и водата.Завива се с фолио.Пече се в предварително загрята на 220С фурна .Времето се определя според теглото- 1кг-1час.По време на печенето се вади,развива се фолиото и се полива с получения сос.Аз пекох някъде около час и 40-50 минути.Като последния половин час пекох без фолиото да се зачерви.При печенето част от сирената в плънката изтича и се получава много вкусно сосче към пилето.Може да увеличите количеството на виното и водата според съда ,в който ще се пече.трябва да е около един пръст от дъното на съда,за да не извира цялата при печенето.
Опитайте!Добър апетит!!!
















При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

23.01.2016 г.

Кекс с кокосов крем



































Необходими продукти:
125 г масло
1 ч.ч. захар
3 яйца
1 ванилия
2 с.л. какао
1 и 1/3 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
250 г безсолна извара/крема сирене/
4 пълни с.л. пудра захар
1 яйце
1 ванилия
3-4 с.л. кокосови стърготини
100мл течна сметана
120гр натурален шоколад




Този кекс е просто страхотен.Изчезва още в същия ден,в който е приготвен.Правя го вече за трети път,като първия път не стигна до снимки,а това е втория-тук.За първи път го видях в блога на Тилия и от тогава честичко го правя.Вили от Къкрещо гърненце,която е автор на рецептата,казва че може и с крема сирене да се приготви крема.Потвърждавам,получава се чудесно.А аз без да искам открих ,че и без кокос добре се получава.Веднъж се наложи да го заменя с 1 сл нишесте ванилия,тъй като стигайки до момента с приготвянето на крема се оказа,че нямам кокос.Този път добавих и сладко от череши,а тези дни пак ще го правя и ще сложа череши навсякъде.Ползвах този път малка форма с О18см и нямаше място за повече пластове крем,но и така се получи добре.
A photo posted by Desislava Encheva (@desislavaencheva) on



Мекото масло и захарта се разбиват с миксер до пухкав крем. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко се бие с миксера до усвояването му. Добавят се ванилията, какаото и постепенно от пресятото брашно,бакпулвера.Най-лесно е със самонабухващо брашно. Получава се по-гъсто кексово тесто,затова добавих и 60мл прясно мляко.
Най-добре е след добавяне на брашното да се разбърква със шпатула,а не с миксер.Винаги съм се чудела защо мъфините на снимките изглеждат равни отгоре,а мойте все стават със заострен връх.Точно продължителното разбиване с миксер на тестото с набухвател,ги прави така безформени.


































За крема първо се разбиват изварата и пресятата пудра захар, след което се добавят яйцето,кокоса и ванилията и отново се разбиват с миксера. Ако кремът ви се получи доста гъст, което зависи от изварата,както е отбелязала Вили, разредете с много малко прясно мляко (или кисело), за да улесните нанасянето му.Аз добавих 2 сл кисело мляко.
В намазнена и набрашнена форма за кекс,торта се редуват пластове от двете смеси.Кексът се пече на 200С за 40-45 минути.На 20 минута може да го завиете с фолио,за да не прегаря,повече от това едва ли ще се надига.
Украсата е по желание.Аз залях с натурален шоколад -към 120гр и 100мл сметана.Сложих сметаната на котлона,колкото да заври,добавих начупения шоколад,щом се стопи нарязах на ситно сушени боровинки и ги добавих в шоколада.Готовия охладен кекс поставих върху решетка и облях няколко пъти със шоколада.Не го оставих хубаво да се отцеди,но пак си стана.Е,долу-горе :) Поръсих със звездички,по желание на дъщеря ми.Една бърза,припряна,нервна фотосесия и прибрах в хладилника.Не,че успя да стегне шоколада,но все пак...просто изчезна...






При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

20.01.2016 г.

Виетнамски багети / Bánh mi

снимка:интернет



Преди време в Pinterest видях една снимка на тези багети,която веднага ме грабна.Отваряйки източника разбрах,че това по-точно са виетнамски багети,по-известни като банх ми.Очаквах да има рецепта,но въпреки че нямаше,се зачетох и там пишеше,че това е хляб,с който се приготвя един от най-вкусните сандвичи в света.Принципно подобни заглавия не ме привличат особено,но с тези багети ми влезе мухата в главата,както се казва,и се разтършувах.Справката в Гугъл не даде особен резултат .Това не ме отказа,напротив,по-скоро ме амбицира и не знам защо,но ги приех като предизвикателство.Човек би си помислил багети като багети.Вода,брашно,мая,сол и ето ти багети...Така е и не е така.Първото,което открих е,че на български няма публикувана рецепта.Преди години в България живееха и работеха доста виетнамци.Надявах се някой от тях да е споделил рецептата,някой да я е записал и в идеалния случай да я е публикувал в блога си ,но ... Не намерих нищо.Нито в кулинарните блогове,нито в кулинарните сайтове,нито във форумите.В "чужбинските" блогове имаше рецепти за плънката на сандвича и пише нещо от рода на "може да замените с френски багети".Обаче не това ми беше идеята,а самите багети.И така след по-настоятелно търсене намерих няколко рецепти,които изпробвах.Само една от рецептите се получи наистина добре.Основното,за да се получат мекички багети с тънка коричка е да са  без никаква мазнина,водата в ,която се разтваря маята да е топла,а не само хладка,т.е. някъде около 40С,да втасва поне два пъти тестото във възможно най-влажна среда и задължително да се пулверизират на осмата/десетата минута от началото на печенето,а фурната да е без вентилатор на 220-230С.








Необходими продукти за три багети:
1.5 чл суха мая
180 мл хладка вода
250гр пресято брашно/за първоначалното замесване/
1 чл сол
1 сл захар (по желание)






В голяма купа разтворете маята във водата. Можете да добавите захар, за по-лесно активиране на маята. Разбърква се добре. Добавете половината от брашното и се разбъркайте добре до гъста смес с консистенция на тесто за палачинки. Покрийте и оставете на топло място за 2-3 часа, докато се появят мехурчета по цялата повърхността. Когато това стане,добавете останалото брашно и сол. Разбъркайте добре с дървена лъжица, докато добре се комбинира. След това сместа се прехвърля върху набрашнена работна повърхност,добавете,пресявайки брашното,колкото е необходимо за меко,нелепнещо тесто и омесете/общо около 400-450 гр е цялото количество/ . Сгъвайте тестото и разтегляйте тестото без да го разкъсвате. Това помага да се развие глутена. Поставете тестото обратно в купата. Покрийте с кухненска кърпа и го оставете да почива на топло място за 1 час или докато се удвои.Може да го сложите във фурната на около 50 градуса заедно с купа вода. Щом втаса внимателно прехвърлете тестото върху работната повърхност. Опитайте се да не го смачквате. Разделете тестото на 3 равни части.Оформете на топка както е показано във видеото. Покрийте ги с кухненска кърпа и ги оставете да престоят за 10 минути. След това всяка топка се удря 3 пъти в плота. Разтеглят се и се навиват на по-хлабаво руло,като краищата се защипват добре. Разточват се леко и внимателно с длани,така че двата края на багетата да са по-тънки от средата. Подредете върху хартия за печене и се покрийте с кухненска кърпа. Оставяме ги за още един час да втасат. Загрейте фурната и тавата/ако имате плоча още по-добре/ предварително на 220-230C в продължение на поне 15 минути преди печене. Поставете тава с гореща вода на дъното на фурната,за да се образува хубава пара във фурната.Ако имате камъни,водата ще изври по-бавно и равномерно. Точно преди да ги сложите за печене ,направете разрези по повърхността на багетите.Разрезите трябва да са под ъгъл 45 градуса,моите не се получиха много добре. Извадете предварително загрятата тава от фурната и прехвърлете багетите в тавата. Напръскайте с вода фурната и багетите. Печете за 20-25 минути при 230 ° C . След първите 8-10 минути, извадете и напръскайте с вода още един път и завъртете тавата за печене , за да се опекат равномерно. Ако ви се стори,че отдолу не са добре изпечени, извадете тавата с водата и свалете тавата с багетите по-ниско. Изключете фурната и ги оставете вътре за още няколко минути.Вярно отнемат време,но пък са много вкусни и си заслужава да се опитат.Добър апетит!!! 

 






При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

16.01.2016 г.

Пиле в кексова форма



































Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко 2%
1 чл сол
1 лимон
3-4 скилидки чесън
черен пипер на зърна
чубрица
пиле над 1,500кг
50-70гр краве масло
червен пипер





Пилето се измива и маринова за 24 часа.За да приготвите маринатата разбийте млякото,добавете счукания чесън,черния пипер,чубрицата,сока на лимона,солта и разбъркайте.Излейте млякото върху пилето , нарежете изстискания лимон и долейте с вода,да покрива пилето.Оставете да се маринова за 24 часа.Преди печене отцедете пилето добре.Смесете маслото с червения пипер,добавете и щипка сол.С тази смес обтрийте пилето навсякъде.Пъхнете от маслото и между кожата и гърдите.Извийте крилата назад,за да останат прибрани след изпичането.



Пилето се нанизва на вътрешния отвор на кексовата форма/нека е някоя по-голяма/Отсрани се слагат картофи,моркови/зеленчуци по избор/те ще прикрепят пилето.Ако не е достъчно стабилно пилето,можете да направите няколко топки от алуминиево фолио и да ги подпъхнете където е необходимо,за да стане стабилно.Завийте горната част с крилата с фолио в началото на печенето.Печете на 200-220С за около час и половина,два часа.Как да проверите дали е готово към края на печенето?С клечка за зъби или шишче в най-дебелата част на гърдите боцнете пилето.Ако изтече кървава течност ,още не е готово,дайте му още половин час във фурната.Ако изтича бистър сок ,значи е готово.Оставете го във фурната докато се охлади и е лесно да се носи.Сервирайте начупено с гарнитура по избор или с печените картофки.
Добър апетит!!!

При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

12.01.2016 г.

The Chocolate Bible




При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

6.01.2016 г.

Крем Каталана/Crema Catalana

 


Адаптирано от тук


Необходими продукти:
500мл прясно мляко
кората на 1 портокал
кората на 1 лимон
пръчка канела
ванилия шушулка, ванинилова есенция или пакетче/опция/
7 жълтъка
100 грама захар, плюс по 1сл за всяка порция
20гр царевично/пшенично/ нишесте















Сложете млякото, портокаловите и лимоновите кори,канелата и ванилията в касерола и оставете да заври. Свалете от котлона и оставете да се охлади за 15 минути.
Разбиите жълтъците със захарта и царевичното нишесте до бледожълт крем. Прецедете млякото през сито и изхвърлете всичко останало. Върнете млякото на умерен огън. Точно преди да достигне точката на кипене, бавно добавете яйчената смес, бъркайте непрекъснато, докато започне да се сгъстява, около 10 минути.
Когато сместа се сгъсти достатъчно,свалете от котлона и разпределете в отделни купички. Покрийте всяка с фолио за свежо съхранение, за да не се образува коричка и ги оставете да се охладят.Ако няма да ги сервирате веднага ,приберете в хладилника.
Преди сервиране поръсете с по 1 сл захар всяко кремче и карамелизирайте с помощта на горелка или на горен реотан във фурната до карамелизиране на захарта. Оставете захарта да се втвърди и сервирайте.Да ви е сладко!








































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

5.01.2016 г.

Салата с маринована риба,маслини и доматен сос



Адаптирано от тук 

Необходими продукти:
250 гр маринована/солена,веяна,пушена/ риба 
300гр маслини по ваш избор
300гр отцедени домати от консерва
/пресни домати,готов доматен сос или 
4-5 сл доматено пюре плюс 1/3 чч вода/
2-3 глави лук-червен,кромид или праз
3-4 скилидки чесън
2-3 дафинови листа
2-3 зърна бахар
черен пипер на вкус
сол на вкус
1 чл захар
1 сл оцет
3 сл зехтин
магданоз/копър/

























Доматите се слагат в касерола с подправките,солта,захарта,оцета,чесъна и 2-3 сл от мазнината от рибата или маслините.Ако я приготвяте с веяна,пушена или солена риба,просто добавете зехтин 2-3 сл или слънчогледово олио.Сложете на котлона да заври и щом кипне,намалете и оставете да изври излишната течност,която се отделя от доматите.
Щом се сгъсти,се пасира и прецежда,оставя се да се охлади.Лука се нарязва на полумесеци,рибата се нарязва на парченца,маслините се обезкостяват,заливат се с прецедения сос и зехтина и се поръсва обилно с магданоз.Обърква се добре и се прибира в хладилника за няколко часа,а може и цяла нощ.Може да се затвори в буркан и да се завари колкото да се вакуумира капачката.
Добър апетит!!!


















При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

4.01.2016 г.

Майонезен сос с извара


                         Честита Новагодина!!!


 Здравейте,за начало на новата година ви предлагам един нетрадиционен майонезен сос или по-точно един доста по-диетичен вариант на майонезата.И за да разберете колко по-лека се получава ще ви го обясня в цифри.Това не ми е най-силната страна,но все пак ще опитам. ;) В сто грама,купена от магазина,майонеза се съдържат средно по около 700-800 калории , а в домашните майонези калориите варират според съставкте в рецептата.Това зависи,според мен,от количеството мазнина вложена в майонезата.Аз добавям около 250 мл олио към две яйца,но съм срещала и рецепти,в които е посочено количество от 400мл олио.А количеството се определя от големината на яйцата.














 Ако приемем ,че в едно средно по големина яйце се съдържат около 40-50 калории/в 100гр-90 калории/,то в една домашна майонеза приготвена от две яйца и 400мл олио/в 100гр-средно-800-900калории/,то в една такава майонеза в 100гр биха се съдържали около 1000калории.Така погледнато не изглежда никак обнадеждаващо :( даже стряскащо бих казала.А другата с яйчения меланж ,овкусители,консерванти,маргарини и Е-та,да не я коментирам по-добре...
 В рецептата,която ви предлагам,обезмаслената извара /с нейните 80 калории в 100гр продукт/дава плътност и заменя голяма част от мазнината,като не променя вкуса , с който сме свикнали.Това звучи доста успокояващо на фона на обещанията за отслабване в началото на годината,нали...пък и свалянето на килограми ,не е задължително да е придружено с лишения и драми , даже има рима,хехе...
 Е,събудих ли интереса ви?




Необходими продукти:
200гр нискомаслена извара
120мл олио
2 яйца средни по големина
щипка сол
няколко капки лимонов сок/или оцет/

/може да добавите счукан синап,

горчица,чесън,чер пипер,
нарязани на ситно кисели краставички/

 Всички продукти трябва да са добре охладени и пресни,задължително :).Поставят се в тесен продълговат съд и се разбиват с пасатора с леко издърпване нагоре.
Добавете я в предпочитана от вас рецепта и 
без вина ,нали е диетична  :) :) :)

Добър апетит!!!




При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (35) зимнина (1) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (37) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) туршии (1) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics