Блог класация И накрая щипка сол: Понички/Doughnuts

26.11.2016 г.

Понички/Doughnuts


Необходими продукти:
около 550 гр брашно
3 жълтъка
250 мл топло мляко
1 п суха мая/11гр/ или 20 гр от маята на кубчета/1/2 кубче/
2 сл захар
1 чл сол
2 бр ванилия
50 гр краве масло



В топлото мляко разтворете захарта и маята + 1сл брашно.Разбъркайте и оставете маята да се активира.Пресейте брашното заедно със солта и ванилията.Направете кладенче в него и добавете маслото на малки кубчета и жълтъците.Върху тях налейте млечната смес и замесете меко тесто.Прехвърлете го в намазнена купа ,завийте с кърпа и го оставете на топло да удвои обема си.
Ако се получи твърде лепнещо при замесването,добавете още 2 сл брашно и омесете.
Ако ви се стори твърдо,разделете го на две парчета.Сплескайте едното и върху него сипете две сл топла вода или топло мляко и покрийте с другото парче тесто.Притиснете леко и омесете още веднъж.
Ако ползвате хлебопекарна,сложете първо течните,след това сухите съставки.Програма тесто,като могат да се направят същите корекции на тестото с добавяне на топла вода/мляко или брашно.Оставете го да втаса в уреда.
Втасалото тесто се разточва на не много дебела кора върху леко набрашнена повърхност.Изрязваме понички с чаша или формичка и отстраняваме излишното тесто.Подреждаме ги някъде,където ще втасват втори път за около 20-25 минути,преди да ги изпържим.Завиваме ги с кърпа.Останалото тесто премесваме и отново разточваме и изрязваме,оставяме да почиват.Загряваме добре олиото и започваме да пържим поничките по реда на изрязване,за да има време всички да втасат.Поничките се изпържват от двете страни до зачервяване,след което се поставят на решетка или кухненска хартия,за да се отцеди излишната мазнина.
Готовите понички поръсете с пудра захар или залейте с глазура.Аз ги залях с разтопен шоколад и една част още горещи овалях в кафява захар с канела и какао.



При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (33) какао (7) картофи (11) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (9) сандвичи (5) сач (3) свежо (44) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics