Блог класация И накрая щипка сол: Пиле фрикасе

29.09.2016 г.

Пиле фрикасе




Предлагам ви един съвсем леко по-различен вариант на класическата рецептата за пиле фрикасе.Добавих прясно мляко,което направи соса с по-мек и кадифен на вкус.А пилето реших да запека до апетитен цвят на кожата,защото /да си го кажем честно/ пилето фрикасе е вкусно,но не особено фотогенично ястие :)
Необходими продукти:
1 малко пиле или 4бр бутчета
добавките и подправките са на вкус
аз ползвах за рецептата тези
1 морков
глава кромид лук
резен целина
1-2 чушки
1-2 зрънца бахар/или съвсем мъничко настргано индийско орехче,а може и без тях/
чер пипер
дафинов лист
сок от половин лимон
сол на вкус
1,5 л вода
30-40гр краве масло
2-3 сл олио
3 сл брашно/с връх/
1чч прясно краве мляко
1чч кисело мляко
1 яйце

Почистеното и измито пиле се нарязва на порции, залива се с водата и се вари, като се отстранява образувалата се на повърхността му пяна. Посолява се на вкус и се прибавят нарязаните зеленчуци и варенето продължава до пълното омекване на месото,почти до разваряване.Сварените парчета месо подреждаме в тавичка,поливаме с с бульон,колкото да не е сухо дъното на тавичката и няколко капки олио.Запичаме до апетитен цвят на кожата.
Истината е че ми трябваше добре загрята фурна за едно хлебче,така с "един куршум,два заека"хванах :) :) :)
В маслото и 2-3 сл олио се запържва леко брашното с непрекъснато бъркане и се разрежда с прецедения бульон. Бърка се енергично,за да няма бучки.Щом се сгъсти,добавяме прясното мляко и соковете от запичането на пилето.Жълтъците и киселото мляко се разбиват с лимоновия сок и с тях се застройва ястието,като отново се бърка много енергично,за да остане соса гладък.Сервирайте като поставите месото върху соса или го полейте с него и стръкче зеленина за свежест.
Добър апетит!


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (35) зимнина (1) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (37) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) туршии (1) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics