Блог класация И накрая щипка сол: Бързо и лесно "фалшиво" бутер тесто с извара

11.06.2016 г.

Бързо и лесно "фалшиво" бутер тесто с извара




Рецептата за това "фалшиво" :) и лесно бутер тесто открих в този блог .
 Преди време бях записала подобна рецепта от едно от предаванията на Жак Пепен по Фиеста тв.Но тъй като хвърчащия лист не е най-надеждния начин за съхранение на информация,рецептата се изгуби безследно.Докато не попаднах на тази :)
Обаче...
Експериментирайки,стигнах до няколко извода.
В рецептата е отбелязано,че може да се добави мая,за да станат по-пухкави печивата ни.Според мен ,направо си е задължително да я добавим.Правих с мая и без мая и определено тези с мая  в тестото печелят по точки :)
С хубава българска извара се получават добре солените печива,но не мога да кажа същото за сладкия вариант.
В сладкия вариант определено трябва да се спази оригиналната рецепта,в която тестото се замесва не с извара,а с рикота или поне да се замени със заквасена сметана,крема сирене или маскарпоне.Специфичния кисел аромат и вкус на нашата извара трудно се скриват,а в рецептата търсим масленост,все пак.Разликата е минимална,в смисъл начина,по който се произвеждат изварата и рикотата,но за тази рецептата е съществена ,се оказва :)
Ако не успеете да си намерите рикота,има и такива случаи,може да си направите.Нито е сложно,нито е трудно.



250гр хубава фина суха извара/рикота
250 гр брашно
125 гр краве масло
пакетче суха мая + 1-2 сл хладка вода,за да се разтвори,щипка захар и 1сл брашно
сол/захар

Тестото прилича на това за балеринки,корекомки,които напоследък получиха своята нова доза заслужена слава :)






























Пресяваме брашното отвисоко, за да се насити с въздух.
С вилица намачкваме, кравето масло, което е на стайна температура и изварата.Добавяме разтворената мая и разбъркваме.Тази смес се прибавя към пресятото брашно и се омесва по най-бързия начин.Най-лесно се получава с приставките за тежко тесто на миксера-получават се трохи,който после с ръка се доомесват с едно-две-три притискания.Полученото тесто се поставя върху прозрачно фолио, оформя се на правоъгълник, завива се и се прибира в хладилника за една нощ или от сутринта за вечерта.След като мине определеното време тестото се изважда от хладилника, поставя се на набрашнена повърхност и се разточва.
Тестото се точи само в едната посока. После се прегъва на три с прехлупване.
После сгънатото тесто се завърта на 90 градуса и отново се разточва. Общо трябва да се разточи 3-4 пъти, като се следва горната процедура.След последното прегъване се завива с прозрачно фолио и се поставя отново в хладилника за 30-ина минути, или във фризер за 10-ина.
После се изважда, разточва се тънко и се правят кифлички, банички и каквото сте си намислили.
Тестото може да се приготви и съхранява във фризер разточено и прегънато на три, както това от магазина с хартия за печене и прозрачно фолио или направено на кифлички,като заготовка. И при двата случая се изважда от предната вечер в хладилника да се отпусне.Вкуса напомня на бутер тестото,външния вид донякъде.Но все пак затова е и "фалшиво",нали?!
Печенето...
Както бутер тестото на 200-220С,но това иска малко повече време,все пак трябва да се внимава и да не изгорят.За съжаление не съм засичала с точност ,а и за всяка рецепта ще е различно.



При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (19) алкохолни (10) баници (9) без глутен (2) без яйца (3) бешамел (7) бисквити (23) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (74) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (48) здравословно/диетично (1) зеленчукови (32) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (18) кексчета (4) козунак (3) кокос (1) коктейли (4) колбас (11) крем (22) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (10) млечни (55) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (42) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (42) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (10) риба (1) руло (3) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (43) свинско месо (8) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (13) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (73) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (28) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (31) щтрудел (1) ядки (12) яйца (49) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics