Блог класация И накрая щипка сол: Икономичен домашен козунак с газирана вода в хлебопекарната

2.05.2016 г.

Икономичен домашен козунак с газирана вода в хлебопекарната


адаптирано от тук с някои промени и добавки

Необходими продукти:

1кг брашно /за козунаци/
100мл прясно мляко
100мл кисело мляко
100мл газирана вода
100мл олио + още 150-200 мл за доизмесване
200гр захар/250гр захар
1 п суха мая /11гр/
лимонова кора от половин лимон
портокалова кора от половин портокал
1сл лимонов сок
1сл ром
ванилия-1-2 пакетчета
3 яйца/единия белтък за намазване се отделя/
1-2 щипки сол

захар за поръсване
по желание:
стафиди,сладко,шоколад,ядки






































В купа се слагат млеката,100мл олио,газираната вода,яйцата.Разбиват се/пасират се/ и се затоплят в микровълновата фурна за една минута на 450вата.Наливат се в казанчето на хлебопекарната,добавя се захарта и щипка две сол.Брашното се пресява и 750гр от него се слагат в казанчето на хлебопекарната.Добавят се ароматите и маята.Програма ТЕСТО.
    Разбира се може да се замеси и на ръка като в пресятото брашно се прави кладенче ,в което се излива затоплената смес с яйцата ,добавят се ароматите и маята и се замесва.Нататък както следва,се отнася и за замесването на ръка,и за замесването в уреда.

    Когато се оформи на топка,започваме да добавяме олиото и останалото брашно.2сл олио и 2сл брашно.Оставяме за минута да се поеме от тестото и продължаваме да добавяме 2х2сл от олиото и брашното,докато се поемат напълно от тестото и брашното и олиото.Обикновено това се случва 5-8минути преди да спре замесването в уреда.Оставяме го до края на програмата-да си втаса в хлебопекарната,ако е от по-големите до 1,5кг.Ако вашата е с капацитет 700-900гр хляб,може да го извадите да втасва в друг по-голям съд да втасва завито с влажна кърпа.Оставяме го да втасва докато си удвои обема.
      От това количество се получават три средни по големина козунаци,затова разделяме на три части тестото и оформяме,оплитаме три козунака.Поставяме ги във форми,застлани с леко намазнена с олио хартия за печене.Може да добавите стафиди,сладко,шоколад,ядки ,да оформите на руло,на кифлички.Подходящо е за всякакви сладки печива.
      Оставете ги да втасат втори път докато си удвоят обема.Включете фурната да загрява на максимална мощност.Намажете с разбития белтък,поръсете обилно със захар.Печете за 10-15 минути на силна фурна,след което намалете на 180С и допечете още около 20-25 минути.Готовите козунаци извадете и оставете на решетка да се охладят.

      Всичко за хлебопекарните





      При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение! http://zelanka.blogspot.bg/

      2 мнения:

      vesela каза...

      Христос Воскресе!
      Бъдете здрави и усмихнати и вие, и дечицата ви!
      Супер е козунака, Деси!

      Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

      Воистина возкресе!

      Публикуване на коментар

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

      аламинути (19) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (3) бешамел (7) бисквити (23) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (74) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (32) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (18) кексчета (4) козунак (3) кокос (1) коктейли (4) колбас (11) крем (22) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (10) млечни (55) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (42) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (42) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (10) риба (1) руло (3) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (43) свинско месо (8) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (13) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (74) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (28) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (31) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)

      Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

       
      Web Analytics