Блог класация И накрая щипка сол: Мързеливо хлебче Чабата в хлебопекарната

23.03.2016 г.

Мързеливо хлебче Чабата в хлебопекарната


Това е поредния ми опит с този хляб.Харесва ми колко мек и пухкав става отвътре,а отвън хрупкава и леееко жилава коричка.С натрупването на сполучливи опити един след друг,човек придобива увереност,така де,когато си спокоен всичко се получава лесно. И все по-лесно...Новият ми начин за направа на чабата не е по-бърз от стария ,но пък е по-мързелив,което си е плюс ...
:) :) :) 

Необходими продукти:
бига/закваска/
250гр пълнозърнесто брашно
3гр суха мая
140мл вода/+20-30-40мл до лепнещо тесто/
1/2чл сол
1/2чл захар
основно тесто
500гр бяло брашно
280мл вода
1/2 чл сол
1/2 чл захар
4гр суха мая
пълнозърнесто брашно за поръсване






Тестото за бигата/закваската/се приготвя два-три дни по-рано.Завих купата с фолио и я прибрах в хладилника и я забравих -е,не буквално,защото заема място и пречи в хладилника,но...Няма опасност да превтаса и да тръгне да ви "търси". Ниската температура и солта не позволяват това да се случи.След два-три дни тестото е на огромни шупли и общо взето изглежда като нещо, което трябва да се изхвърли,но не го правете.Изсипете го в казанчето на хлебопекарната и го оставете да се климатизира ,завито с кърпа за половин - един час.Когато достигне почти стайна температура,добавете останалите продукти за основното тесто и включете на програма ТЕСТО.
Щом програмата приключи,ако не е изпълнило казанчето на уреда след втасването,оставете го да втасва още в изключилия уред ,докато си утрои обема.Подгответе си тавата ,в която ще се пече като я поръсите обилно с пълнозърнесто брашно.Изсипете втасалото тесто върху набрашнената тава иразделете тестото с опакото на ножа с натискане на 2-3-4 хлебчета.Внимателно без да мачкате тестото ги оваляйте в брашното и ги оставете да втасат в тавата докато удвоят обема си отново и по повърхността се виждат мехури,така характерните за чабатата шупли.Може да ги напръскате с малко зехтин,аромата става божествен.
Включете фурната да загрява на 200С.Когато достигне температурата сложете съд с вода във фурната и сложете чабатите да се изпекат до хрупкава розово-кафява коричка.Оставете ги да се охладят напълно върху решетка.  




При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

2 мнения:

Teodora Nikolova каза...

Здравейте, закваската ми се получи твърдо тесто, което не получи никакви шупли след престой от 3 дни в хладилник. Измервах всичко с везна, исе чудя къде беше причината?

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Здравейте,благодаря,че споделихте :) Съжалявам,че се е получило така...Макар,че на този етап спокойно можехте да продължите замесването на хляба.Добавяйки бялото брашно и водата ,нещата доста щяха да се "подобрят" :)
Според мен причината се дължи на разликата в брашната,съотношението между водата и брашното може много да варира,не съм експерт ,за да го обясня по-точно.Мисълта ми е,че различните брашна на различни производители нямат едно и също качество.Затова и в книжките към хлебопекарната в края ,където са описани евентуалните причини за несполучлив хляб,съветват да се добави още вода-20-30мл или една лъжица брашно,дори влажността в помещението е отчетена като фактор за не добър резултат.Точните мерки са важни и задължителни при десертите,но при хляба и тестата с мая могат да варират,без това да е фатално.
Ако не съм ви отказала,може да си приготвите чабатата и само с бяло брашно,така резултата ще е гарантиран.

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (33) какао (7) картофи (11) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (9) сандвичи (5) сач (3) свежо (44) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics