Блог класация И накрая щипка сол: Крем Карамел в бурканчета

22.02.2016 г.

Крем Карамел в бурканчета





Тази година съм обещала лятото да ходим на пикник в планината.Всъщност само там е възможно май...нали вече е противозаконно да си спреш колата в близост до морето и да си постелиш хавлията ей така където ти харесва.Без коментар...
Таа...за пикника.Подготовката тече с пълна сила :) 

Нора е обмислила всичко,до най-малката подробност и детайл.На връщане от градината /всеки ден,всеки божи ден,,всеки!!!/припомняме и изброяваме какво ни е необходимо и да не би да забравим нещо-кошница,лъжички,чашки,одеало,покривка,и да не забравим барбекюто/представи си,бабо Пено!?/,щото какво ще правим там без барбекю и без месо...и десерт,ама не какъв да е ,а задължително крем карамел.Да,бе крем карамел!И как точно ще го носим този крем карамел...като си нямам друга работа...то отдавна е измислено...ще го направим в бурканчета ;) Ние кюфтета по чирпански готвихме в буркан,та крем ли няма да направим :) :) :) 


Генерална репетиция :) 


1 л топло прясно мляко


6 яйца на стайна температура


1 чч захар


2 ванилии


1 чч захар за карамела+1сл вода


карамелен сос/сироп/- този или този ,
а може и без допълнителен карамел


Бурканчетата се измиват идеално и се подсушават.

В касерола се слага супена лъжица вода и се сипва захарта за карамела,слага се на средна степен на котлона и се карамелизира.От готовия карамел се сипват по 1 1/2сл във всяко бурканче и се разлива добре по дъното.
Яйцата,захарта и топлото мляко се пасират във подходящ съд и се добавя ванилията.Сместа се прецежда за всеки случай,а и за да се отстрани пяната,макар тя да не е голям проблем.От яйчената смес се налива до половината на бурканчетата.Общо 8 бр бяха,като две от тях бяха по-малки 250 мл,а другите от 380мл.Бурканчетата се подреждат в дълбока тава.Фурната се загрява на 160С.Слага се тавата на най-ниското ниво във фурната и се пълни до половината на бурканчетата с вода,като се внимава да не влезе вода в тях.Затваряме и печем.Около 45-50 мин или докато се стегне,но все пак да се движи/да се тресе като разклатите чашката/и до образуването на кафеникава запечена коричка.По време на печене се следи/задължително!/да не заври водата.Ако все пак се случи водата да заври,се долива внимателно по малко студена вода,която ще охлади и ще прекрати кипенето.Не бива да завира,защото крема ще стане на шупли,а и може да попадне вода в самия крем.
Готовия крем изваждам и оставям да се охлади както си е във водата.Щом това стане слагаме или капачето на буркана или лъжицата :) :) :) 
Преди сервиране добавих по две сл карамелен топинг/ползвах този ,описан в края на публикацията/


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!
http://zelanka.blogspot.bg/

0 мнения:

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (34) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics