Блог класация И накрая щипка сол: Ноември 2015

28.11.2015 г.

The Art of the Cookie





При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

19.11.2015 г.

Макарони със сирене на фурна





































Необходими продукти:
1 пакет макарони
1 чч прясно мляко
1 яйце
300гр краве сирене
200-300гр кашкавал
50-60 гр краве масло

Макароните се сваряват според указанията на опаковката.
Фурната се включва да загрява на максимална мощност. Отцеждат се добре и се разбъркват с маслото до пълното му разтопяване.Яйцето,сиренето и млякото се пасират и се сипват при горещите макарони.Може да ги върнете на котлона за две-три-пет минути с непрекъснато разбъркване, това ще ги направи с по-креместа консистенция.Изсипват се в тавичка,поръсват се с настърган кашкавал и се запичат до разтопяване на кашкавала или до апетитна коричка.Може да се добавят подправки по желание и според вкуса,колбас или задушени зеленчуци.
Но и само така натюр :) да ги приготвите са много вкусни :)
и подходящи за хапване по всяко време :)

Добър апетит!

















При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

18.11.2015 г.

Пиле с маслини









Необходими продукти:
4 бр пилешки бутчета
1 връзка магданоз
4 глави кромид лук
1 глава чесън на скилидки
3-4 домата
100гр маслини
олио
червен пипер
черен пипер
чубрица
сол на вкус
дафинов лист
1/2 чч бира



Рецептата е адаптирана от "Българска национална кухня"изд.АБГ2002г стр.182- Кокошка с маслини
Ето как го приготвих аз.Пилешките бутчета сложих в тавичка и ги подготвих за печене,както ги приготвям обикновено в силно загрята фурна ,завити с фолио,поръсени със червен,черен пипер сол и няколко сл олио.Полях с бирата и още 1 чч вода.Когато месото започна да омеква и да се запича,в друг съд на котлона задуших с още 2-3-4 сл олио и щипка сол лука-ситно нарязан,добавих обеления чесън,маслинките,останалите подправки-чубрицата и дафиновия лист.Задуших за още 2-3-4 минути и добавих наситнените домати и магданоза.С тази смес залях бутчетата и върнах във фурната да се сготвят и зеленчуците.Тъй като и доматките отделиха течност,сгъстих с 1 сл брашно,размито в 2-3 сл вода и залях.Разбърках добре и вече без фолио ,върнах ястието във фурната за още десетина минути да се сгъсти и запече.В оригиналната рецепта свежата зелена подправка е копър,но тъй като семейството ми не го възприема като вкус,освен в определени ястия,затова го замених с магданоз,от което вкуса не пострада,даже напротив.
Вкусно,българско ястие,което определено разнообрази трапезата у дома с различния си вкус.
Добър апетит!

При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

17.11.2015 г.

Медовина/меден квас с мента,лимон,канела и смокинови листа/





















Необходими продукти:
1,200 л вода
250 гр мед
100 мл лимонов сок/от 2 лимона/
7гр бирена мая/ от аптеката / 

може да се замести със суха мая за хляб или 5-6 гр свежа мая
връзка свежа мента
10-15 смокинови листа
пръчка канела

































Адаптирано от тук

По принцип се приготвя с преварена вода,но аз реших да добавя аромат като направя отвара от смокинови листа и връзка мента,вместо просто да преваря водата.

Смокиновите листа и ментата се измиват идеално и се заливат с водата.Кипват се и се варят 15-20 минути.
Приготвя се квас като щом се охлади отварата,да стане приятно топличка/за да не убие дрождите на мята/около 35-36 градуса,се отлива една чаша от нея.Слага се една част от отварата /около една чч /в буркан и към нея се добавя пръчката канела,1/2 от лимоновия сок/от един лимон/,маята и половината мед.Покрива се с капачка,пробита или с отвор.Престоява така,да ферментира/започва да образува балончета,които вървят нагоре-като газирана напитка/,на стайна температура - пише за 12 часа,но в моя случай й трябваше доста повече.Около три дни.Другата част от меда добавих към останалата отвара.Да се разтвори меда от само себе си.
Когато се сместа с маята се избистри я смесих с другата част от отварата,добавих и сока от другия лимон към смесената отвара.Така приготвената медовина се оставя на хладно още два - три дни да престои.Може и повече време ,докато се избистри.Ще разберете,че е готова ,когато всичката утайка от маята се отдели на дъното.Отцежда се внимателно,за да не попадне от утайката и се прибира в хладилника.Там ще продължи да се избистря и узрява.Готовата медовина има приятен сладък вкус с естествена газировка.Наподобява слаба плодова бира.




































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

15.11.2015 г.

Сладкиш с круши и карамел




Необходими продукти:
основа;
2 яйца
1 чч захар 
1 чч брашно 
1/2 кис.мляко 
1/2 чч олио
бакпулвер
ванилия
1сл сухо мляко
1-2 сл какао /може и без него/
орехи.
крем:
1/2чч захар
1чч прясно мляко
1,5 сл нишесте
ванилия
един жълтък
сос:/рецептата и още една идея тук/
6-7сл захар,
20 гр краве масло
около 1чч мляко
1-2сл фъстъчено масло
още:
пакетче ванилена захар
круши или други плодове
/с ябълки или с банани би се получило доста добре/































Яйцата и захарта се разбиват с миксера на пяна,после лъжица по лъжица се добавя брашното и киселото мляко,олиото,бакпулвера,ванилията и 1сл сухо мляко,какао-1-2 сл и орехи.Пека до суха клечка на 180-190градуса във формата за тарт,предварително намаслена и набрашнена.Обръщам готовия блат,надупчвам,намазвам с карамелен сос и пълня с крем.
Крема е приготвен от карамелизирана захар 1/2чч,към която добавям 1чч прясно мляко.Разтварям нишестето в 2-3 сл вода,добавям ванилия и един жълтък и сипвам в карамеленото мляко.Бъркам докато се сгъсти и още горещ изливам върху намазаната с карамелен сос основа на сладкиша.
Върху него подреждам обелените и нарязани круши,поръсвам с още орехи , карамелен сос щедро-щедро и накрая едно пакетче ванилова захар,която от топлината се стопява и попива в борда на сладкиша.Прибирам за час в хладилника,но и веднага да го поднесете е много мекичък и вкусен.Страхотен се получи,много вкусен,горещо ви го препоръчвам да го опитате!

Да ви е сладко!!!







































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

2 в 1 - карамелен сос и бонбони с ядки



Тази есен ме е обхванала карамелена вълна.Днес ще ви покажа един карамелен сос ,които без да искам :) съчиних и в чийто вкус се влюбих,веднага щом го опитах.Всичко започна с идеята ми да направя някакви бонбонки тип "Карамел му" и търсейки рецепта,попаднах на тази. Добавих фъстъченото масло към основната рецепта и промяната във вкуса определено ми хареса,затова продължих да добавям от прясното мляко,докато се получи карамеления сос ,за който вече имах идея за какво точно ще ми послужи.
Опитайте го,ще се влюбите в този вкус!


Необходими продукти :
6-7 сл захар
20 гр краве масло
около 1 чч прясно мляко
1-2 сл фъстъчено масло
Маслото се разтопява и към него се прибавя захарта.Търпението и непрекъснато бъркане,правят мисията възможна,макар да не изглежда точно така в началото.Когато захарта добие светло карамелен цвят се добавя млякото лъжица по лъжица,накрая се добавя и фъстъченото масло.Разбърква се добре и щом се охлади леко ,се сипва в бурканче.Сигурно ще ви се стори доста рядък,но след като се охлади напълно се сгъстява.

                 Карамелени бонбони с ядки


За тези бонбони продуктите са същите,само се намаля количеството на млякото-ще ви трябват само 4-5 сл. от него.
Оставят меки и в комбинация с ядките се получава ммммм......
За тях ще ви трябват и около 1 чч ядки-орехи,лешници,фъстъци-каквито и да изберете все ще се получи добре.И така - процедурата е същата,само към захарта и маслото се добавят само 4-5-6 сл прясно мляко,същото количество фъстъчено масло и едро нарязаните ядки.Разбъркват се добре и щом се поохлади сместа,от нея се оформят топчета или просто се разстила и нарязва на блокчета.Оваляйте ги в счукани на ситно ядки или бисквити.Прибрани в хладилника,стягат,но все пак остават мекички и не са такова предизвикателство за зъбите,както сусамки,фъстъковки и други подобни карамелено-ядкови изкушения.
Да ви е сладко!!!







































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!
http://zelanka.blogspot.bg/

13.11.2015 г.

Салата със зелени домати



Необходими продукти:
3-4 средни зелени домата/с розова сърцевина/
5-6 сварени яйца
2-3 сварени картофа
за соса:
125гр крема сирене
50-60мл олио/1/2 кч/
100гр гъсто кисело мляко/1кч/
1 глава чесън
сол на вкус
черен пипер
1кл захар
магданоз /по желание/











Доматите се измиват и почистват от семките,нарязват се на ситни парченца.Посоляват се,поръсват се с черния пипер и 1кл захар.Объркват се и се оставят да престоят 15-20 минути.След това към тях се прибавят нарязаните на кубчета картофи и нарязаните на по-едро варени яйца.Объркват се и се заливат със соса.Пригответе го като счукате чесъна с малко сол,добавете го към крема сиренето,киселото мляко и олиото.Пасирайте или разбийте добре да прилича на майонеза консистенцията на соса.Залейте зеленчуково-яйчната смес и объркайте внимателно да не се разпадне съвсем жълтъка.Оставете да престои за час в хладилника и сервирайте.
Малко нетрадиционна комбинация ,но крайния резултат е една свежа есенна салата с познат вкус :)
Опитайте я!Да ви е сладко!





При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

12.11.2015 г.

Пирожки със сметана и кашкавал






























Необходими продукти:
500-600гр бяло брашно
200гр заквасена сметана
250 гр по-солено,твърдо сирене
1чл захар
/сол на вкус/
7гр суха мая
2 яйца
50 гр краве масло
100гр кашкавал
олио за намазняване на ръцете и оформяне на пирожките

Това са същите пирожки,които ви представих скоро.Реших да ви покажа и другия вариант на това тесто с мая и на фурна,за който споменах в послеписа.Лично аз харесвам този вариант повече,но и изпържени като бухти са вкусни.Това е една рецепта скалъпена според наличностите в хладилника,но оказала се сполучлива.






























Сиренето се настъргва,добавят се сметаната,яйцата,захарта/солта,ако е нужна/сухата мая и се замесва меко,лепнещо тесто.Може в хлебопекарна,с миксер с приставки за тежко тесто или на ръка.Поръсва се с мъничко брашно,колкото да се отдели от стените на съда/побутва се с лъжица или шпатула,за да се отдели и да се набрашни навсякъде по тестото.Оставя се да втаса за час.Когато е готово,се премесва с намазнени ръце и се оформят продълговати питчици като рогчета.Прерязват се през средата с опакото на ножа или шпатула и в отвора се поръсва с кашкавал.От тези продукти се получават 10 средни пирожки.Оставят се да починат за около 30 минути и се пекат до апетитна коричка на 180С.
Добър апетит!!!




































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

11.11.2015 г.

Мус/пастет/ от пилешки дробчета



Необходими продукти:

300-400 гр пилешки дробчета

100мл от бульона , в който са сварени
100гр краве масло
сол на вкус
щедра щипка черен пипер
щедра щипка индийско орехче
още по-щедра щипка чесън на прах
или любими ваши подправки :)
1 желатин/10гр/
гъст сос "Бешамел"-
за него ще ви трябват:
1 чч прясно мляко
няколко супени лъжици до 1/2 чч бульон
1,5сл брашно
20-30 гр краве масло
сол на вкус

















Пилешките дробчета се измиват и заливат с вода,да ги покрие и се сваряват до готовност с мъничко сол.Отцеждат се и се поставят в съд подходящ за пасиране.

Маслото за сос "Бешамел"се разтопява и в него за няколко секунди-минута се запържва брашното с щипчица сол.Налива се студеното прясно мляко и се бърка енергично.Разрежда се с бульона да придобие консистенция на гъст сос и се сваля от котлона.Добавя се към дробчетата.
Всичко това се пасира,добавят се подправките и маслото и отново се пасира.

В 100мл от охладения бульон се разтваря желатина и щом набъбне,се разтопява в микровълновата за няколко секунди.Сипва се в сместа с дробчетата и отново се пасира.Получава се рядка кашичка,доста по рядка от пастет,примерно.
Налива се във влажни купички и се прибира във хладилника да стегне.Щом стегне  се украсява и сервира.
По желание може вътре да се добавят нарязани сварени яйца,кисели краставички,маслинки-зелени,черни,натурални,мариновани червени чушки-според вкуса и желанията.Но и едно листенце магданоз или босилек му е напълно достатъчно за украса.
Идеален е за пълнене на яйца,зеленчуци или за солени торти.Но и само на препечена филийка е вкусно.
Добър апетит!























При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (16) алкохолни (9) баници (11) без глутен (2) бешамел (8) бисквити (20) бишкоти (5) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) декупаж (2) десерти (68) дреболии (2) експерименти (20) за гости (30) заек (4) закуски (46) зеленчукови (31) какао (5) картофи (11) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (19) кексчета (3) козунак (2) кокос (1) коктейли (4) колбас (10) крем (20) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (10) макарони (1) мезета (9) млечни (52) мляно месо (8) моето бебе и аз (1) на фурна (6) напитки (12) направи си сам (33) нещо набързо (45) ориз (6) основни (38) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (38) полезно (1) предястия (4) претцел (1) притчи (8) разядки (11) риба (1) руло (3) салати (8) сандвичи (5) сач (3) свежо (39) свинско месо (7) сирене (12) сиропирани (1) скара (1) сладки (14) сладолед (6) соленки (3) сосове (12) супи (10) сушени домати (2) тестени (70) тесто (12) торти (26) хитрости (23) хлебопекарна (27) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (27) ядки (11) яйца (44) ястия с гъби (3) ястия с пиле (25) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (3)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics