Блог класация И накрая щипка сол: Октомври 2015

31.10.2015 г.

Баница с майонеза /друг вид/




Необходими продукти:
1 пак. кори за баница от по-дебелите/Одрински/
сирене 300-400г
яйца 4-5бр
200гр майонеза
1ч.ч. прясно мляко




Първо си намазвам корите с четка с майонезата и ги прегъвам на две.Така - с всички кори, като трябва да остане малко от майонезата за намазване отгоре. Общо осем сгънати кори се получават от един пакет Одрински кори.Разделям плънката от натрошеното сирене с разбитите яйца на три.Намазвам си и тавата с майонеза и подреждам две намазани кори една върху друга и поръсвам от плънката,пак две кори и плънка.Завършвам с кори,подгъвам краищата на корите навътре и намазвам с останалата майонеза. Нарязвам на парчета, поливам с прясното мляко. Оставям десетина минути да си го поеме,тъкмо време да загрее фурната.Пека на 180°-190°С до готовност,зачервяване. Изваждам, напръсквам с вода /най-лесно с пулверизатор/и завивам с кърпа да омекне. Ако я искам хрупкава, я оставям да изстива непокрита и без да я пръскам с вода,разбира се тия процедури са при условие,че децата не са си вкъщи.Ако са си вкъщи съкратената процедура е -вадене от фурната,нарязване,изпопарване на ръце и усти,ахкане,охкане и следва безследното изчезване на баницата :)

Ако решите да си направите и домашна боза,рецептата ще намерите  ТУК




































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

Карамелен сладолед с топинг карамел

































  Макар че лятото си отиде и ветровете напълниха улици и тераси с разноцветно обагрени листа,а есента ни подканя да се насладим на дъхави,сочни и узрели ябълки,круши,тикви,аз ви предлагам едно разхлаждащо лятно изкушение,с което дa изпратим последните топлите дни на циганското лято подобаващо.
В оригиналната рецепта за този сладолед няма карамел.Аз обаче реших да променя точно тази част за по-различен вкус.
Необходимите продукти можете да видите на следващата снимка.Рецептата е от "Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене" изд."Техника"81г.


































Промените се състоят в това,че захарта,отбелязана в рецептата -на пясък- я карамелизирах и към нея добавих млякото.Започва едно шумно клокочене,но щом започне карамела да се топи,нещата се нормализират.От тук до самия край нещата се случват както е описано,с тази разлика,че аз разбивах на всеки половин-един час около три или четири пъти след замразяването,за да се получи по-кремест :)
Сервирах във вафлени фунийки-купени от магазина и топинг карамел.Рецептата за него ще намерите тук.След като се охлади топинга доста се сгъстява.

Да ви е сладко!!!

  При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

30.10.2015 г.

Ръжено-пшенични питки с леща





























Необходими продукти:
100гр леща
350гр ръжено брашно
200гр бяло брашно
2 яйца
100мл зехтин
11гр суха мая
1чл сол
1чл захар
200мл вода








Лещата се измива и сварява до омекване.Прецежда се и се добавят 200мл чиста хладка вода,пасира се и се претрива полученото пюре през цедка.Към него се добавят яйцата ,зехтина ,солта и захарта.Смесват се брашната и сухата мая.Правим кладенче,в което сипваме яйчената смес и замесваме меко тесто.Ако е нужно могат да се добавят още няколко лъжици вода до получаване на меко тесто.В намазнена купа оставяме тесто да почине и да втаса за един час.От втасалото тесто се оформят питки,които оставяме да втасат втори път.Намазваме ги със зехтин отгоре.Печем в предварително загрята на 180С фурна до апетитна коричка,около 20 мин,но наглеждайте ги все пак :)
Една идея от мен-оформете ги като джобчета или просто разточете и прехлупете.Чудесни са за сандвичи!Лещата ги направи много хрупкави и ароматни,не мога да опиша вкуса,трябва да ги опитате.Ръжено-пшеничния хляб има специфичен вкус,който с добавянето на лещата в него,доста го облагороди :)
P.S.:След три дни добрия вкус си е все така същия,само е пострадала хрупкавата коричка,която вече е омекнала,но вкусна,въпреки това.


































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

29.10.2015 г.

Топла супа-пача

февруари 2017г


Необходими продукти:

1кг.свински бузи,крака,уши
500гр.рагу/кости/
500мл прясно мляко
1 литър бульон
2-3-4сл брашно
1чл червен пипер
1чл черен/бял/ пипер
50 гр краве масло
60-80 мл олио
сол на вкус
оцет
чесън
лют пипер/сухи люти чушки/
октомври 2015г




 Тия дни,по скоро месеци,се вживях в ролята на кулинарен блогър.То не бяха знайни и незнайни италиано-френско-световни специалитети и експерименти.Цялото фамили се настрада,за тях е било истинско "Ходене на Богородица по мъките".То не бяха нови вкусове и подправки.То пиле"Салтимбока"/парфюм ли има тука?/,то зелени домати/???/,торти без глутен/положението 50 на 50/,рожков/не!/,елда/не!/,чия/не,не,не!!!/...и накрая лютеница намазана на филия...Жал ми стана...прекалих...Как разбрах ли?Имаше челен сблъсък с действителността.
"-Ама ти толкова вкусно готвеше,но какво ти стана напоследък..."
Това изречение ме свали на земята с 200км/ч и въпреки че ме изби на сълзи от смях,усетих искрения вопъл за нещо българско и родно,топло и питателно,згряващо и душата,и тялото...Горките!!!И понеже не обичаме шкембе,другата душичка,за която се сетих,закуската за шампиони,топла супа-пача.
Как я приготвям,издавам веднага!
Наричат я така ,защото се приготвя от главата на прасето.За четирима обаче това е огромно количество.Затова купувам около килограм/общо/крачета,уши,бузи и още половин килограм рагу,за да не е само от кожи,хрущяли и сухожилия.Пък и допълнително кости в бульона го правят още по-силен и ароматен.Измива се всичко идеално,ако е нужно се изтъркват,даже може да се наложи да се пърлят.Кухненска горелка ще свърши работа-има мини горелки по десетина-петнадесет лева и наистина вършат работа.След като са идеално опърлени,изтъркани,измити се сваряват в 2л подсолена вода в тенджерата под налягане за около 40-50мин след първата пара от винтила.Когато мине това време,тенджерата се сваля от котлона,след 15-20 я покривам с кърпа,за да не пръска и изпускам парата.Отварям и изваждам размекналите се кости и месо.Оставям да се поохладят и обезкостявам.
Кучешкото освинване започва в този момент,нашето на по-късен етап.
В по дълбок съд слагам олиото и маслото,да се разтопи напълно,добавям една глава нарязан на ситно чесън,сол на вкус.Когато си пусне аромата го изваждам и хвърлям,добавям на негово място брашното и бъркам да не става на бучки.Добавям червения пипер и веднага наливам бульона.Другия литър бульон,си запазвам за друго ястие.Добавям наситненото месо и черния пипер.Оставям да си поври и леко да се сгъсти от брашното.Най-накрая малко преди да сваля от котлона е ред на млякото,преди да го добавя към супата темперирам/смесвам с бульон от супата/,както когато се застройва обикновена супа.Да поври пет-шест минути и е готова.
Глава чесън или няколко се обелва и счуква с малко сол и се обърква с оцет.Сервира се с добавка от оцета с чесъна и лют пипер.
Може да се добави и допълнително запържен за секунди червен пипер в мъничко олио.
И ако ви се струва,че количеството на супата е голямо,не,не е.Това не е за кусване,това си е за наяждане,пък и нека да има,да има,да има...

февруари 2017г




При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

Martha Stewart Living Radio






При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

25.10.2015 г.

Martha Stewart Thanksgiving Recipes




При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

23.10.2015 г.

Картофени кексчета със сирене/без глутен/









































Картофени кексчета със сирене/без глутен/

100 гр царевично нишесте,2 яйца,1 разварен картоф( по-голям ),3 сл олио,100 г...
Posted by И накрая щипка сол on 23 октомври 2015 г.































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

20.10.2015 г.

Букли




Необходими продукти:


500 гр бутер тесто
1/2 чч смлени орехи/ядки по избор/
крем
500 мл прясно мляко
125 гр краве масло
60 гр нишесте/брашно
3 яйца
ванилия
1 чч захар
сироп
2 чч захар
2 чч вода




От захарта и водата сваряваме сироп,който трябва да е добре охладен,когато дойде момента да сложим буклите в него. Бутер тестото се размразява и се нарязва на дванадесет еднакви ленти,който се навиват на железни формички за фунийки или фунийки направени от фолио.Изпечете ги в предварително загрята на 200-220°С фурна,докато придобият меден,кехлибарен цвят на коричката.Охлаждат се напълно преди да извадим формичките.
За крема всички продукти без маслото разбивам направо с пасатора и сварявам на въз гъстичък крем,към който добавям маслото и бъркам енергично докато напълно се усвои от крема.Покривам с фолио да не хваща коричка и оставям да се охлади.
Когато всичко е готово и добре охладено,пълним фунийките с крема/с пош/,топваме в натрошените орехи и подреждаме в подходящ съд или тавичка.Буклите заливаме с готовия охладен сироп и сервираме...на другия ден.На другия ден,разбира се,вие какво си помислихте :) :) :)
Тази рецепта си я "откраднах"/не че е нещо нечувано/ преди доста време.Работех в един магазин,в който имаше/като във всеки добре зареден магазин разбира се/щанд с торти,пастички и всякакви сладости.Та там успях да устоя на много изкушения,но не и на тези букли.Към днешна дата доста са се променили обаче.За жалост не към по-добро.Последния път,когато си купих от тях,крема беше приготвен от сметана и не добре разбито нишесте,което беше на бучки из целия крем.Затова реших да си ги направя сама.Направете си_и_вие.Ще_бъде_много_сладко_:)
Но в това ще се убедите сами веднага ,щом ги опитате.
Ще бъде много сладко!!!
Да ви е сладко!!!








































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

9.10.2015 г.

Бутер торта с шоколад и карамел































 Това е тортата за моите момчета,които бяха рожденици на 06.10.Дълго мислех и се чудех каква да бъде тортата за празника.И така в чудене и избиране времето минаваше,а една вкусна торта си изисква своето-да престои достатъчно дълго време,за да попие всички вкусове и аромати,за да стане сочна и вкусна .И нали все казваме,пишем в рецептите си "да престои няколко часа или най-добре една нощ в хладилника",та аз този момент го пропуснах,т.е.трябваше да го пропусна,заради твърде краткото време,което си оставих.Казват,че каквото сам си направиш,друг не може да ти го направи.Е,потвърди се!!!Затова в последния момент реших/окончателно!/,че няма как да е нещо сложно,засукано и грандиозно,а нещо бързо,лесно и много вкусно.Една от най-популярните рецепти с бутер тесто е тортата Наполеон.Реших да направя нейна вариация с карамел и шоколад.






























Ето и продуктите за тази вкусна торта,която се получи:
БЛАТ
500гр бутер тесто
1 чч прясно мляко за напояване на блатовете
ГАНАШ
150мл течна сметана
100гр натурален шоколад
втори КРЕМ :)
50 мл течна сметана
1 консерва дулсе де лече/сгущенка ,преварено кондензирано мляко/
КРЕМ
600мл.прясно мляко
1 пакетче царевично нишесте
125 гр меко краве масло/на стайна температура/
125 гр крема сирене
100гр бял шоколад
200 гр захар
ванилия
за украса
какао
шоколад
вафлички "Papagena" 






























Формата ,която ползвах е с диаметър 22 см. Включвам фурната да загрява на 200С .От полуразмразеното бутер тесто изрязах кръг с диаметър на формата,а останалата част от листа тесто нарязах на малки парченца.Пекох в предварително загрята на 200С фурна за около 20 минути или докато се надуе и придобие приятен кехлибарен цвят.Оставих да се охлади напълно.
За крема разреждам и разбивам нишестето с част от млякото,а останалото слагам със захарта,ванилията и начупения на парченца бял шоколад на котлона да загрее и да се разтопи шоколада. Добавям нишестето и бъркам енергично до получаване на гъст крем./Получава се твърде гъст крем,тъй като нишестето е доста за такова количество мляко,но иначе ще е твърде рядък крема,ако го направите с литър мляко./Завивам с фолио,за да не хване коричка,докато се охлажда.През това време разбивам с миксера крема сиренето и мекото масло на пухкав крем,който след това добавям на части към напълно охладения крем,разбивайки с миксера на по-ниска скорост.




























Дулсе де лечето/ :) /разбивам с 50мл.от сметаната ,за да не е толкова гъсто и да се нанася по-лесно.
От сметаната и шоколада приготвих ганаш,като загрях сметаната до кипване и залях начупения натурален шоколад и бърках до пълното разтваряне на шоколада,за стане гладка смес.Оставих да се охлади на стайна температура и след това разбих съвсем леко с миксера до получаване на мек крема не става твърде гъсто,ако все пак това се случи,го сложете за секунди на горещ котлон и бъркайте енергично.Консистенцията трябва да е като течен шоколад,а не като за трюфели примерно.

И така...
































 Кръглия блат и парченцата почиствам от трохите и леко и внимателно ги понамачках,за да паднат повече трохички.Те се събират,ще ни трябват за следващите "блатове" на тортата. Това е защото един лист е недостатъчен за три блата.Поставих във формата и навлажних блата с четка с отделеното за тази цел мляко.Намазах обилно с масления крем.Върху него подредих от парченцата/не всички/ по края и в средата посипах с трохи.Навлажних с мляко.Отгоре намазах с цялото количество дусе де лече със сметана.Трети ред парченца бутер тесто и трохи,навлажнени с мляко,а отгоре останалия маслен крем.Прибрах в хладилника за около 2-3-4 часа да попие и да стегне.Когато наближи времето за сервиране /тоест час преди това!!!/изваждам от хладилника ,изкарвам я от формата с помощта на нож и чиния или дъното на друга форма за сладкиши,както в случая,обръщам с блата надолу и поставям в плато или подходяща чиния.Може да се заглади отстрани с малко крем или ганаш.Заливам небрежно :) :) :) /разтече се :)/,поръсвам с какао,украсявам с вафличките и разтопен шоколад/млечен/.Връщам я в хладилника да стегне ганаша и шоколада отгоре.
Много вкусна се получи :)
Да ви е сладко!!! 

P.S.:Забравих да кажа :) От тази тортичка излязоха 8 щееедри парчета.Спокойно могат да се разделят на 16 по-скромни парченца или 4 гигантски за по-лакомите :) :) :) 

При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!
http://zelanka.blogspot.bg/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (16) алкохолни (9) баници (11) без глутен (2) бешамел (8) бисквити (20) бишкоти (5) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) декупаж (2) десерти (68) дреболии (2) експерименти (20) за гости (30) заек (4) закуски (46) зеленчукови (31) какао (5) картофи (11) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (19) кексчета (3) козунак (2) кокос (1) коктейли (4) колбас (10) крем (20) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (10) макарони (1) мезета (9) млечни (52) мляно месо (8) моето бебе и аз (1) на фурна (6) напитки (12) направи си сам (33) нещо набързо (45) ориз (6) основни (38) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (38) полезно (1) предястия (4) претцел (1) притчи (8) разядки (11) риба (1) руло (3) салати (8) сандвичи (5) сач (3) свежо (39) свинско месо (7) сирене (12) сиропирани (1) скара (1) сладки (14) сладолед (6) соленки (3) сосове (12) супи (10) сушени домати (2) тестени (70) тесто (12) торти (26) хитрости (23) хлебопекарна (27) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (27) ядки (11) яйца (44) ястия с гъби (3) ястия с пиле (25) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (3)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics