Блог класация И накрая щипка сол: Септември 2015

18.09.2015 г.

Шоколадови кексчета с фъстъци




 

Продуктите,които аз ползвах:

220гр шоколад/натурален,но и млечен може/

60гр масло фъстъчено/и краве масло може/

60 гр брашно

1 балпулвер

2 яйца

4 сл кафе

фъстъци

шоколад за декориране

 

 

 





















Видях ги в Pinterst - Nutella Brownies | Three Ingredients и много ми хареса идеята за бързи,лесни кексчета,но нямах Nutella. Затова реших да експериментирам с наличностите вкъщи.

Включих фурната да загрява на 200С.

Разтопих шоколада и фъстъченото маслото заедно в микровълновата на 300W мощност за около 4-5 минути.Разбърках,добавих яйцата и разбърках пак,миксер не ми трябваше.Предварително си измерих брашното и го пресях.Патила съм по тази линия и си знам,че 10 супени лъжици брашно са доста повече от 60 гр,затова сложих само 60гр брашно ,както е по рецепта.Макар,че и 10 сл пак е по рецепта :) :) :) Това с лъжиците е твърде относително,знам аз...

Бакпулвера го сложих пак по тази линия" Не питай старило,питай патило"  :) Понеже ми се стори доста гъстичко за кексчета ,разредих с 4 сл кафе,разбърках добре и вече заприлича,дето се казва :)

Така... готово. Сложих по една супена лъжица във формичките и във фурната,намалих на 180С и  за около 10-12 минути бяха готови.



При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

16.09.2015 г.

Палачинки с гореща вода

Необходими продукти:
500гр брашно
1 литър гореща вода
6 яйца
1 чл сол
50гр краве масло разтопено
още
по 1-2 капки олио за намазване на тигана преди всяка палачинка

Всички продукти без яйцата се сипват в купа и се пасират,за да няма бучки.Чукваме яйцата и пасираме още веднъж.
Тигана се загрява на котлона на висока степен.Преди всяка палачинка се капват по една-две капки олио и се разнасят по цялата повърхност на тигана.Най-лесно това се случва като малко олио се сипе в чаша и с помощта на силиконова четка се намазнява тигана преди всяка палачинка.
Намаляваме температурата и сипваме от сместа с черпак.Разнасяме по цялата повърхност на тигана и изчакваме докато отгоре повърхността започне да позасъхва,а от долната страна леко се е зачервила.Обръщаме с помощта на шпатула и печем и от другата страна докато се позачерви.Така процедираме с всяка следваща палачинка.






При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

12.09.2015 г.

Сладка пица със смокини и круши



Необходими продукти:
300гр брашно
150 гр извара/по-суха по възможност/
150гр захар
1 яйце
120мл олио
бакпулвер
ванилия
две-три смокини
една-две круши
/или плодове по ваш избор/
захар за поръсване
50-100 гр бял шоколад


 Това е един много приятен есенен сладкиш с круши и смокинисъщност би се получил добре с всякакви плодове.Все още не съм опитвала други вариации,тъй като го приготвям за първи път, тоест измислих си го преди един ден и експериментите с него тепърва предстоят.
  Започнах с плодовете като ги измих,почистих и нарязах на филийки.Подредих ги в тавичка с хартия за печене и включих фурната на 200С.Ще останат там докато започнат да отделят сок и се поизсушат.Това е с цел,после при печенето ,да не разводнят тестото и то да се опече добре под тях.
За тестото брашното се пресява,добавя се бакпулвера и ванилията.Изварата,яйцето,олиото и захарта се пасират докато стане гладка смес и се добавят към брашното.Разбиваме с миксера докато се отдели от стените на съда.Получава се нещо средно между кексово тесто и тесто за бисквити.Твърде гъсто за кексово тесто и доста меко за бисквитено.Изважда се и се премесва леко с намазнени ръце,разточва се на дебела кора и се слага в намазнена и набрашнена тавичка.Отстрани бордовете се подвиват , за да прилича на пица :) Подреждат се плодовете и се посипват със захар.Идеята ми беше тя да се карамелизира,но не се случи точно така./На места си остана на кристали,а там където плода е пуснал сок се беше стопила./Слагаме в загрятата фурна и намаляваме температурата на 180С.Печем до суха клечка.Готовата топла пица доукрасяваме с бял шоколад-на парчета/върху топлия сладкиш се разтопява ,но си запазва формата :) е,почти/,или на стружки или настърган вие си решете :) 





























  При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

9.09.2015 г.

Сливенски милинки



Необходими продукти:

за тестото:
300 мл топла вода
1/2 кубче мая
500 г брашно
1 чл сол
1 чл захар
2 сл олио

заливката/вариант 1/:
50 мл топла вода
100 мл топло прясно мляко
1/2 пакетче масло
2 сл брашно
1чл сол

заливката/вариант 2/:
50гр мас
50гр краве масло
50гр брашно
1 яйце
1чл сол
50мл топла вода

масло,брашно за намазване и набрашняване на тавата

В хладката вода, прибавете маята и малко захар и мъничко брашно и оставете да шупне.Пресейте брашното, сложете солта, захарта и олиото и останалота вода и замесете меко тесто.Разделете го на минимум 36-38 еднакви топчета. Подредете ги в намаслена и набрашнена тава и ги оставете да втасат.Когато втасат и удвоят обема си ги залейте със заливка. Сложете милинките в предварително загрята фурна на 190С и печете до порозовяване./около 25-30 минути/Извадете от фурната и покрийте с кърпа да омекнат.
Ако обичате милинките със захар,поръсете ги обилно с пудра захар.
Заливката
Вариант 1
Брашното се рарбърква добре със солта и мекото масло,добавяме млякото и водата.Разбъркваме и заливаме.
Вариант 2
Разбиваме брашното и солта с мекото масло и размекнатата мас,добавяме яйцето .Разбиваме,добавяме водата,разбуркваме и заливаме.


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,  моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува! Сподели своето мнение!

8.09.2015 г.

Банички със салам и сусам












  Необходими продукти:


пакет кори за баница

2 яйца

3-4 сл кисело мляко

1 кл бакпулвер

сол на вкус

1/2 пакетче краве масло

олио 1-2 сл

салам нарязан на тънки ленти

сусам за поръсване


































Корите се разстилат и всяка се намазва с четка с разтопено масло,след това се намазва и с разбитите яйца с киселото мляко ,с добавения бакпулвер и сол на вкус.Единия жълтък отделяме за намазване.Във всяка намазана кора завиваме по лентичка салам,завиваме на баничка и подреждаме в намаслена тава.Отгоре намазваме с разбития с малко олио жълтък и поръсваме със сусам.Печем на 180С докато се зачервят апетитно- около 15-20 мин.
Това е - около 15 минути приготовления и около 15 минути печене,а после изчезват за секунди.Успях да снимам,защото бях сама във вкъщи ☻






  При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,  моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува! Сподели своето мнение!

2.09.2015 г.

Картофени франзели



Необходими продукти:

около 800гр брашно

3 средни картофа
1 чч течност от варенето на картофите
2 яйца
3 сл кисело мляко
60-70 гр краве масло
1чл сол
1чл захар
11 гр суха мая/Yuva/
олио и брашно за доизмесване




Картофите се обелват и нарязват на парчета , сваряват се почти до разваряване.Когато са готови се прецеждат през цедка,като една чаена чаша от течността се отделя.Горещите картофи се слагат в подходящ съд,добавя се маслото и солта и се смачкват на пюре.Добавят се яйцата,млякото и картофената вода и се разбива,ако е нужно се пасира,за да стане гладко.Брашното се пресява,слага се сухата мая,захарта и солта.Излива се картофено-яйчната смес и се замесва меко тесто.При измесването се добавя по мъничко брашно,а към края на омесването ръцете се намазняват с олиото.Истината е ,че преди да втаса,това тесто,колкото и брашно или олио да добавяте все ще лепне.И понеже няма как да добавяме брашно или олио до безкрай и все в един момент ще трябва да спрем,нека този момент да е когато ви се стори,че е започнало да лепне по-малко.Прехвърлете го в намазнена купа,покрийте с кърпа и го оставете да втасва докато си удвои обема.


 Втасалото тесто поставяме върху набрашнена повърхност.Премесваме леко и разделяме на 5-6 еднакви парчета.Разточваме ги на дълги фитили ... или ги оформете на питки или както ви харесва.Това тесто е много подходящо за погача,пити и всякакви солени закуски с кашкавал,сирене ,салам.Изобщо всяка плънка би му се отразила много добре. :)
Оформените франзелки се подреждат в намаслена и набрашнена тава и втасват за още десет минути.
 Фурната се загрява на 180 С.Печем франзелите за 25-30 мин.
Охлаждаме върху решетка и ...
... и обираме заслужените овации :) :) :)

P.S.:Рецептата за картофени франзели спокойно може да се изпълни с останало картофено пюре и така да се оползотвори :) 

























   При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,  моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува! Сподели своето мнение!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (19) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (3) бешамел (7) бисквити (21) бишкоти (5) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (31) какао (6) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (18) кексчета (4) козунак (3) кокос (1) коктейли (4) колбас (11) крем (21) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (10) млечни (54) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (12) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (41) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (41) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (10) риба (1) руло (3) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (42) свинско месо (7) сирене (14) сиропирани (1) скара (1) сладки (13) сладолед (9) соленки (3) сосове (13) супи (11) сушени домати (1) тестени (73) тесто (14) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (28) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (31) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (25) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics