Блог класация И накрая щипка сол: Чабата

5.12.2015 г.

Чабата




Необходими продукти:
бига/закваска/:
300 гр брашно
4гр суха мая
200мл хладка вода
за тестото:
600 гр брашно
7гр суха мая
2 чл сол/15 гр/
около 400мл хладка вода
пшеничен/царевичен/ грис и брашно за поръсване





-
Адаптирано от тук , тук и тук
Първа се приготвя закваската/бига/като всички съставки се смесват, покрива се с кърпа и се оставя на стайна температура за 12-18-24 до 48 часа.Предполагам,че от това ще зависи големината на шуплите.Аз оставих за 24 часа.Нека да е някъде на по-хладно,но не в хладилника и не с фолио,а с кърпа,за да "диша" и да се проветрява.На следващия ден се замесва тестото за хляба.Всички съставки плюс закваската се слагат в купа и се замесва с миксера с приставките за тежко тесто 
/изглеждат като спирали :)/ или в хлебопекарната,програма тесто,но не го оставяйте да втасва в нея.А може да си го омесите и на ръка.Получава се меко,лепнещо тесто.Оставете го за 20-30 минути да почине.След това се изсипва върху набрашнена повърхност с брашно и пшеничен грис,разтегля се и се прехлупва.Оставя се да почине още 10-15 минути и се разделя с опакото на ножа на 2-3-4 широки ленти,които се разтеглят до желаната големина.Преместват се върху кърпа,поръсена с брашно и грис.Покриват се с друга кърпа и се оставят да втасат за час,час и половина.



Фурната се включва на 200С да загрява с тава с камъни на дъното.Понеже нямам плоча слагам и тавата ,в която ще се пекат,да се загрее предварително.Щом втасат с помощта на кърпата се прехвърлят/обръщат се в горещата тава,така че долната част,която е била върху кърпата става горната кора на хляба.Слагат се във фурната да се пекат,а в тавата с камъните се сипва 1/2 чч студена вода за силна пара в началото на печенето.
Печем около 15-20 мин , но времето за печене ще зависи от големината на хлебчетата.Ако са по-мънички 15 мин са достатъчни,но ако са по-големи или по-дебели ,ще им трябва повече време.Готовите чабати охладете върху решетка.
Бих казала,че това е най-вкусния хляб,който съм приготвяла до момента.




При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (33) какао (7) картофи (11) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (9) сандвичи (5) сач (3) свежо (44) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics