Блог класация И накрая щипка сол: Медовина/меден квас с мента,лимон,канела и смокинови листа/

вторник, 17 ноември 2015 г.

Медовина/меден квас с мента,лимон,канела и смокинови листа/






















Необходими продукти:
1,200 л вода
250 гр мед
100 мл лимонов сок/от 2 лимона/
7гр бирена мая/ от аптеката / 

може да се замести със суха мая за хляб или 5-6 гр свежа мая
връзка свежа мента
10-15 смокинови листа
пръчка канела






















Адаптирано от тук

По принцип се приготвя с преварена вода,но аз реших да добавя аромат като направя отвара от смокинови листа и връзка мента,вместо просто да преваря водата.

Смокиновите листа и ментата се измиват идеално и се заливат с водата.Кипват се и се варят 15-20 минути.
Приготвя се квас като щом се охлади отварата,да стане приятно топличка/за да не убие дрождите на мята/около 35-36 градуса,се отлива една чаша от нея.Слага се една част от отварата /около една чч /в буркан и към нея се добавя пръчката канела,1/2 от лимоновия сок/от един лимон/,маята и половината мед.Покрива се с капачка,пробита или с отвор.Престоява така,да ферментира/започва да образува балончета,които вървят нагоре-като газирана напитка/,на стайна температура - пише за 12 часа,но в моя случай й трябваше доста повече.Около три дни.Другата част от меда добавих към останалата отвара.Да се разтвори меда от само себе си.
Когато се сместа с маята се избистри я смесих с другата част от отварата,добавих и сока от другия лимон към смесената отвара.Така приготвената медовина се оставя на хладно още два - три дни да престои.Може и повече време ,докато се избистри.Ще разберете,че е готова ,когато всичката утайка от маята се отдели на дъното.Отцежда се внимателно,за да не попадне от утайката и се прибира в хладилника.Там ще продължи да се избистря и узрява.Готовата медовина има приятен сладък вкус с естествена газировка.Наподобява слаба плодова бира.




































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (27) алкохолни (10) баници (13) барбекю-скара-грил (2) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (25) бишкоти (6) бонбони (3) брауни (2) букли (3) бутер тесто (7) българска кухня (1) гости (3) гофрети (2) гювечета (1) десерти (82) дреболии (2) експерименти (22) за гости (28) заек (6) закуски (58) здравословно/диетично (2) зеленчукови (42) зимнина (1) какао (8) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (19) кексчета (5) кифлички (2) козунак (3) кокос (6) коктейли (5) колбас (13) крем (25) кулинарни книги (50) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) майонеза (13) макарони (1) мезета (12) млечни (61) мляно месо (11) моето бебе и аз (1) на фурна (9) напитки (14) направи си сам (38) нещо набързо (56) ориз (7) основни (51) от кулинарни книги и списания (5) палачинки (5) пастети (4) песто (1) питки (4) пица (6) плодови (50) полезно (1) предястия (7) претцел (1) разни (7) разядки (12) риба (1) руло (4) рулца от раци (1) салати (12) сандвичи (5) сач (3) свежо (54) свинско месо (9) сирене (19) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (13) сушени домати (2) тестени (77) тесто (20) торти (30) туршии (1) хитрости (24) хлебопекарна (29) хляб (26) хоби (5) чийзкейк (7) шоколад (38) щтрудел (1) ядки (15) яйца (55) ястия с гъби (4) ястия с пиле (32) Jamie Oliver (4) oplympus (2) SO into FOOD (9)

Архив на блога

Коментари

Instagram

 





W3Schools W3Schools W3Schools

Web Analytics