Блог класация И накрая щипка сол: Бутер торта с шоколад и карамел

9.10.2015 г.

Бутер торта с шоколад и карамел































 Това е тортата за моите момчета,които бяха рожденици на 06.10.Дълго мислех и се чудех каква да бъде тортата за празника.И така в чудене и избиране времето минаваше,а една вкусна торта си изисква своето-да престои достатъчно дълго време,за да попие всички вкусове и аромати,за да стане сочна и вкусна .И нали все казваме,пишем в рецептите си "да престои няколко часа или най-добре една нощ в хладилника",та аз този момент го пропуснах,т.е.трябваше да го пропусна,заради твърде краткото време,което си оставих.Казват,че каквото сам си направиш,друг не може да ти го направи.Е,потвърди се!!!Затова в последния момент реших/окончателно!/,че няма как да е нещо сложно,засукано и грандиозно,а нещо бързо,лесно и много вкусно.Една от най-популярните рецепти с бутер тесто е тортата Наполеон.Реших да направя нейна вариация с карамел и шоколад.






























Ето и продуктите за тази вкусна торта,която се получи:
БЛАТ
500гр бутер тесто
1 чч прясно мляко за напояване на блатовете
ГАНАШ
150мл течна сметана
100гр натурален шоколад
втори КРЕМ :)
50 мл течна сметана
1 консерва дулсе де лече/сгущенка ,преварено кондензирано мляко/
КРЕМ
600мл.прясно мляко
1 пакетче царевично нишесте
125 гр меко краве масло/на стайна температура/
125 гр крема сирене
100гр бял шоколад
200 гр захар
ванилия
за украса
какао
шоколад
вафлички "Papagena" 






























Формата ,която ползвах е с диаметър 22 см. Включвам фурната да загрява на 200С .От полуразмразеното бутер тесто изрязах кръг с диаметър на формата,а останалата част от листа тесто нарязах на малки парченца.Пекох в предварително загрята на 200С фурна за около 20 минути или докато се надуе и придобие приятен кехлибарен цвят.Оставих да се охлади напълно.
За крема разреждам и разбивам нишестето с част от млякото,а останалото слагам със захарта,ванилията и начупения на парченца бял шоколад на котлона да загрее и да се разтопи шоколада. Добавям нишестето и бъркам енергично до получаване на гъст крем./Получава се твърде гъст крем,тъй като нишестето е доста за такова количество мляко,но иначе ще е твърде рядък крема,ако го направите с литър мляко./Завивам с фолио,за да не хване коричка,докато се охлажда.През това време разбивам с миксера крема сиренето и мекото масло на пухкав крем,който след това добавям на части към напълно охладения крем,разбивайки с миксера на по-ниска скорост.




























Дулсе де лечето/ :) /разбивам с 50мл.от сметаната ,за да не е толкова гъсто и да се нанася по-лесно.
От сметаната и шоколада приготвих ганаш,като загрях сметаната до кипване и залях начупения натурален шоколад и бърках до пълното разтваряне на шоколада,за стане гладка смес.Оставих да се охлади на стайна температура и след това разбих съвсем леко с миксера до получаване на мек крема не става твърде гъсто,ако все пак това се случи,го сложете за секунди на горещ котлон и бъркайте енергично.Консистенцията трябва да е като течен шоколад,а не като за трюфели примерно.

И така...
































 Кръглия блат и парченцата почиствам от трохите и леко и внимателно ги понамачках,за да паднат повече трохички.Те се събират,ще ни трябват за следващите "блатове" на тортата. Това е защото един лист е недостатъчен за три блата.Поставих във формата и навлажних блата с четка с отделеното за тази цел мляко.Намазах обилно с масления крем.Върху него подредих от парченцата/не всички/ по края и в средата посипах с трохи.Навлажних с мляко.Отгоре намазах с цялото количество дусе де лече със сметана.Трети ред парченца бутер тесто и трохи,навлажнени с мляко,а отгоре останалия маслен крем.Прибрах в хладилника за около 2-3-4 часа да попие и да стегне.Когато наближи времето за сервиране /тоест час преди това!!!/изваждам от хладилника ,изкарвам я от формата с помощта на нож и чиния или дъното на друга форма за сладкиши,както в случая,обръщам с блата надолу и поставям в плато или подходяща чиния.Може да се заглади отстрани с малко крем или ганаш.Заливам небрежно :) :) :) /разтече се :)/,поръсвам с какао,украсявам с вафличките и разтопен шоколад/млечен/.Връщам я в хладилника да стегне ганаша и шоколада отгоре.
Много вкусна се получи :)
Да ви е сладко!!! 

P.S.:Забравих да кажа :) От тази тортичка излязоха 8 щееедри парчета.Спокойно могат да се разделят на 16 по-скромни парченца или 4 гигантски за по-лакомите :) :) :) 

При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!
http://zelanka.blogspot.bg/

2 мнения:

vesela каза...

Мноого вкусно, Деска!
Ама ти близнаци ли имаш, иха - да са ти живи и здрави, да ги нацелуваш!

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Благодаря за пожеланията , Весе!
Трябва да поясня обаче,че моите юнаци са само астрални близнаци .Рожденици бяха сина ми Денислав и кучето ни Шоколад

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (34) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics