Блог класация И накрая щипка сол: Авголемоно

19.08.2015 г.

Авголемоно



  Ще започна с една история,която звучи като виц,но си е съвсем истинска-за един шофьор на камион,нашенец разбира се,който пристига в Гърция за първи път.Намира мястото,където трябва да разтовари.Паркира и с папката с документите отива да попита кога,къде и кой ще го разтоварва.На гишето вземат документите,преглеждат ги и казват : Аврио!
Почти в края на работния ден,къде да го търси този Аврио.Питал тук,питал там-всички отварят папката и казват "Аврио!"Уморен от дългия път,видимо изнервен,тръгнал към камиона да отдъхне и да чака Аврио да се появи най-сетне на работа.По пътя видял други български шофьори и се спрял при тях да сменят две-три приказки.Най-накрая имало някой,на който да зададе въпроса:-Кой е тоя Аврио???/пииип.....пиип...дълга и цветиста :) /Всички прихнали да се смеят.Решили да се пошегуват с него и му казали да се наспи,пък утре сутринта Аврио ще дойде.
Така и станало!!!На сутринта вече било Аврио/утре на български :) /.
 Разказах тази историйка,защото моята история с Авголемоно е подобна.Преди доста време я видях тук и все се канех да я приготвя и все отлагах или забравях :) После пък,щом я опитах,реших,че задължително трябва да я имам и в блога.И пак чакаме Аврио да дойде :)



 

Та нейното Аврио дойде :)

 

Прочитайки съставките веднага ти става ясно,че е първо много лесна за приготвяне,второ ще е вкусна и не на последно място с познат или близък до познатото вкус.
Това последното при мен ,когато избирам нещо ново, е определящо.Защото когато приготвяш храна за някой,роден и раснал на Балканите,капризен и злояд от малък,с едва 2% сколнност да експериментира,то вкуса на новото трябва да е близък до нещо,което познава и приема.Разбира се  намери и' кусур-била много лимонова!?!
Е, но как да е иначе!?! Това е Авголемоно!!!Яйчено-лимонова супа!!!Ако не се усеща лимона,то тогава изобщо не е това,за което иде реч,нали?Аз и децата я харесахме :)Особено аз и най-вече ,защото ми оползотворява оставащ бульон от примерно тези крокети  , тези банички или тези хлебчета, но дори и специално за супата да си приготвите бульона ,няма да сбъркате,защото е много свежа и ароматна.Mоже и с кубчета
бульон да се приготви,но лично аз ги избягвам,т.е изобщо не ги употребявам.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1,5-2 л. пилешки бульон

1 чч ориз
сол на вкус
черен пипер на вкус
прясно изцедения сок от два лимона
5 жълтъка или 3-4 яйца


Почистения и измит ориз се сварява в бульна,добавя се сол на вкус и черен пипер на вкус.Лимоновия сок се разбива с жълтъците или яйцата и с тях се застройва супата.Ако е само с жълтъци се излива направо в супата и се разбърква добре,да се разтвори добре яйчено-лимоновата смес.Ако я приготвите с цели яйца,както пише в блога на Мария,ще е нужно преди да я добавите към супата да темперирате като добавяте от горещия бульони разбърквате,докато се уеднаквят температурите на течностите.Това е с цел да не се пресече белтъка.Сваляме от котлона.Оставяте супата да постои десетина минути преди да сервираме-време,в което яйцата се сваряват от топлината на супата.
Такааа....
Какво още пише в блога на Мария,пише че супата се претопля като и се добавя малко топла вода,тъй като се сгъстява,щом изстине.Нещо,което у дома не се случи,въпреки "критиките" и умишленото търсене на кусури...Какво да го правя...обичам го :D 































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!
http://zelanka.blogspot.bg/

2 мнения:

Rosi Teneva каза...

Аз разбивам отделно белтъците с щипка сол и добавям лимоновия сок и после жълтъците..така става пухкаво авголемоното

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Роси,нямам много опит с Авголемоно. :))) Ще опитам и твоя вариант.Благодаря,че сподели :))) Хубав ден ти пожелавам!!!

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (33) какао (7) картофи (11) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (9) сандвичи (5) сач (3) свежо (44) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics