Блог класация И накрая щипка сол: Карамелизирани ябълки

6.07.2015 г.

Карамелизирани ябълки


Спомняте ли си ги ?Продаваха ги по панаирите и сборовете едно време.
Наскоро открих в едно списание рецептата за крема ,които продаваха във фунийки,когато бях дете,по панаирите и покрай това се сетих за захарния памук и карамелизираните ябълки.За захарен памук си трябва специална машина,продават се не е като да няма такива :)Но не си заслужава инвестицията за нещо,което ще се прави един-два пъти годишно,пък и захар в допълнително количество на моите хлапета не им трябва :)

Крема е белтъци,захар,лимонов сок или друг аромат по избор,сладкарска боя,малко масло и толкова.А ябълките бяха страхотни,много ги обичах-хем сладки като бонбони,хем леко киселички и свежи.Затова реших защо пък да не си направим и без това имаме доста ябълки,които всички вкъщи подминават и после се озовават в кофата недокоснати.
За целта ви трябват 3-4-5 ябълки,ако са свежи,леко кисели,че и червени направо имате БИНГО! Още една чаена чаша захар+2 сл глюкоза,някаква есенция-да докараме бонбонения вкус,супена лъжица вода и на върха на ножа червена сладкарска боя.В една чашка смесваме водата и боята,за да се разтвори.Слагаме захарта и глюкоза на котлона да се карамелизират като внимаваме да не запуши или да загори,за да не стане горчив карамела.Добавяме боята и есенцията.Ябълките
измиваме,подсушаваме и махаме дръжките,набучваме на шишчета или сладоледени клечки-всичко това предварително,защото с карамела се действа много бързо.Друго важно нещо е на мераклиите-помагачи да им се намери занимание,изискващо пълна концентрация,за да няма изгорени ръце,крака и други части на тялото :) Така приготвените ябълки се потапят в карамела и се обливат с него навсякъде,отцеждат се колкото е възможно.Всичко това трябва да се случи много бързо,защото карамела се охлажда и се сгъстява,от което следва,че не се разлива добре.Поставят се върху хартия за печене докато стегне карамела,а и за да се охладят.Това става доста бързо :) И готово !!!













При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!
Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (35) зимнина (1) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (37) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) туршии (1) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics