Блог класация И накрая щипка сол: Сач със свинско,чушки и сметана

10.07.2015 г.

Сач със свинско,чушки и сметана



Заглавието съдържа почти всичко ,което ви е необходимо ,за да си приготвите един вкусен сач за вечеря или да изненадате приятно гостите си.Обичам да приготвям сач ,защото е възможност за развихряне на въображението според наличностите в хладилника :) ,винаги се получава независимо дали е с месо или без и най-важното е,че е вкусно винаги.Винаги е вкусно!Този неповторим вкус,който придава сача,не може да се постигне в никой друг съд за готвене.Но все пак ,ако нямате сач,можете да го приготвите и на тиган или в керамична или в краен случай в тавичка от йенско стъкло.
Преди време си купих "Готвим в сач" на Невяна Кънчева и тотално се влшбих в ястията приготвени на сач.От там взех доста идеи,макар да не съм изпълнила нито една рецепта едно към едно :) ,но я изчетох от край до край на един дъх като някой увлекателен роман,хаха.От там ми хрумнаха "Пърленки на сач с масло и сирене"от лудо тесто
Получиха се много вкусни,няма такава вкусна закуска,просто няма!
Всичко може да се приготви на сач,дори и десерти.Харесала съм си рецептата за "Сладки
банички" от 64 стр.

Но да минем към днешната рецепта за :"Сач със свинско,чушки и сметана".Не,че е голяма философия,но аз го приготвям малко против правилата,като се съобразявам с това,че сача ми е плитък и малък за продуктите,които ползвам.затова ги приготвям предварително на тиган и след това изсипвам на един голям куп в сача и запичам.Така де...почвам отначало :)

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг свинско месо за готвене или от бут,плешка ако искате да е по-сухо

4-5 големи зелени,червени чушки
1-2 домата
2-3 глави кромид лук
100мл сметана за готвене
кашкавал за поръсване- 100-150 гр
бял/черен/ пипер
1к.ч. бира
магданоз/по желание/
сол на вкус
олио
Сача се слага в студена фурна и се включва на максимална мощност да загрява,докато обработим продуктите.
Месото се подсушава и нарязва на парченца,големината по желание.Лука нарязвам на едро,чушките също на по-едро.В някой по-дълбок тиган загрявам олиото и в него задушавам месото,когато се зачерви добре добавям и лука.Сипвам една кафеена чаша бира хем за аромат,а и за да омекне месото,посолявам на вкус ,добавям и белия пипер-количестото е на вкус.Магданоза,ако ще го слагате,може да го направите в този момент.Когато изври бирата /да остане на мазнина само/добавям чушките за съвсем кратко,колкото да се бланшират от топлината.Изваждам горещия сач от фурната и изсипвам всичко в него,завивам с алуминиево фолио намалявам температурата на 180С и връщам сача във фурната за около 20-25-30 мин.

Когато се задуши всичко,изваждам сача,поливам със сметаната,разбърквам мнооого внимателно,за да не изпадне нещо на пода :) /Има кой да го почисти,ще разберете след малко кой :)/Подреждам резенчета домати и поръсвам с кашкавала.Тук важи принципа на Мечо Пух :"Колкото повече,толкова повече" :)Отново връщаме във фурната,може и на изключена фурна,да се разтопи кашкавала или го запечете ако го обичате така.Ииии нападаме,само че след като го снимам...като фотосесията се проведе под небивал досега интерес от страна на Шоко/Шоколад-хъски на 9 месеца :)/



При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!
Сподели своето мнение!

2 мнения:

Батето М каза...

нашият сач е чугунен и плитък, ама си слагам всичко в него и гледам да е по-малко течно....
А това с предварителното му затопляне е добра идея - особено за месцата

И накрая щипка сол каза...

Не съм ползвала чугунен сач досега.Моя е глинен и доста плитък и пръска навсякъде,когато обработвам продуктите предварително,затова го правя по "ресторантски" :] но нали знаеш на сача се импровизира затова колкото са готвачите,толкова са и рецептите :]

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (35) зимнина (1) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (37) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) туршии (1) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics