Блог класация И накрая щипка сол: Ягодов терин

12.06.2015 г.

Ягодов терин



















  Най-голямoто ми желание в последните дни /или по-точно години :)/ е да си постоя ей така без да правя нищо и да се наслаждавам на тишината.Уви!В дом с тинейджър,куче и мърморана на 4 и половина,това е блян неосъществим.Е,има и варианти да се постигне,но те изискват специални предпоставки,за щастие почти безплатни.
  Като всяко момиченце на нейната възраст и дъщеря ми обича компютърните игри,а покрай мен заобича и кулинарните предавания.Няма да ви казвам каква фенка е на Сара Ла Фонтейн и как с часове може да стои и да гледа без да обели дума.Това последното е изкючително трудно за постигане при други условия :) е,някой път и това не работи.Веднъж гледахме в един от епизодите няколко различни вида мъфини от едно и също тесто,но с различни добавки,естествено трябваше да си запиша рецептата,а накрая като ги подреди на поставка като нашата,направо избухна във въсторг.Сигурно затова реши,че като порасне голяма майка иска да стане принцеса-готвачка,която ще готви по телевизията и ще се казва "Пекарната на Нора"/от"Пекарната на Сара"естествено/.След това трябваще да намерим игра със Сара.А сега де!!!Намерих ,но почти и не съвсем.Играта се казва Strawberry Parfait: Sara's Cooking Class и не е точно за кексчета,а за крем-парфе с ягоди.Последва/очаквано!/ :"Да си направим такова,моля,моля,моля,мамо/200пъти/.В сезона на ягодите имам ли възможност да откажа,аргументите за това няма как да бъдат в моя полза.






И понеже аз вече си бях намислила да правя нещо като торта с ягоди,затова постигнахме споразумение някъде по средата и ето го нашия Ягодов терин!!!



























За блатовете реших да ползвам половин доза от любимите кексчета  на Поли - напълно достатъчна е половин доза,защото формата ми е с размери 25см/11см.Печем на 180С до суха клечка.

Продукти за крема:

2x250 мл мляко/за пудинга и за сиропиране на блатовете/
50 г захар
1/2 опаковка пудинг ванилия д-р Йотекер
200 течна подсладена сметана
100 заквасена сметана/по желание/

Пудинга се приготвя според указанията на опаковката,когато се охлади се добавя разбитата сметана и заквасената сметана.



                                                                  

















За ягодовото пюре:
З00-400гр ягоди
1 чч захар
2 оп желатин/20гр/


Ягодите се насипват със захарта и се оставят за една нощ в хладилника,да си пуснат сока и да се стопи захарта.Слагаме ги на котлона докато изври 1/З от

сока им.Желатина се разтваря според указанията на опаковката и се добавя към ягодите.Пасираме ягодите и ги прецеждаме,за да отстраним семките.Започваме с ягодите,защото им трябва достатъчно време да се охладят и да се желират.
В съда,в който ще приготвяме терина изпичаме блат от половин доза от любимите кексчета  на Поли както е описано,но не като кексчета,а на блат,който разрязваме на две когато се охлади.Измиваме и почистваме идеално формата и още докато е влажна сипваме част от

плодовото пюре,като го разливаме по стените на съда.Прибираме в хладилника да стегне.Това се повтаря няколко пъти , докато се получи плътен ягодов слой по стените на съда.
Когато вече имаме плътен ягодов слой,започваме подреждането.На дъното слагаме част от крема,блат,сиропираме леко с мляко,още крем,пюре от ягоди/ако е останало,ако ли не е тогава нарежете още ягоди,насипете ги със захар и сложете тях,след като ги отцедите/,пак крем,завършваме с блат,леко сиропиран с мляко.Готовия терин прибираме в хладилника за поне 4 часа.При сервиране обръщаме в подходящ поднос и украсяваме.





















При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!
Сподели своето мнение!

2 мнения:

Julia Petrova-Tsvetanova каза...

Здравейте, Деси! Теринът изглежда изкусително вкусно! Както и всичко, което представяте. Бих искала да Ви поканя да гостувате с публикация в моя блог:) Какво ще кажете?
Поздрави!

И накрая щипка сол каза...

Благодаря за поканата,с удоволствие ще ти гостувам :)
https://www.facebook.com/desislava.encheva1

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (33) какао (7) картофи (11) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (9) сандвичи (5) сач (3) свежо (44) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics