Блог класация И накрая щипка сол: Портокалова торта с шоколад

25.06.2015 г.

Портокалова торта с шоколад



       С "Портокалова торта с шоколад" 

на гости на Jully In The Kitchen ®      




  Здравейте,казвам се Десислава и съм автор на блога "И накрая щипка сол" днес гостувам на Юлия от
Jully In The Kitchen ®.
 Доскоро не бях попадала на нейното местенце в блог-пространството,а аз се ровя много из кулинарните блогове било български,било чуждиредполагам вие също следите всичко ново в блоговете и си имате любими и такива,на който имате или нямате доверие :)  
Е,този е от първите :) 
Открих за първи път блога на Юлия в Блоговодител и щом го разгледах си харесах доста неща,който ще приготвя за семейството си идните дни.
Разгледайте го и вие!



И нали няма случайни неща,на следващия ден се запознах и със самата  Юлия,която ме покани да и гостувам,макар и виртуално.С приемането на поканата вече знаех с какво точно да се представя гостувайки й.Рецептата е за една тортичка направена без специален повод, но на която все не и идваше реда да я публикувам,а нали се разбрахме вече ,че случайни неща няма,та ... с тези шарени топченца да ви напомня нещо? :D
Ами тя просто си е чакала момента и мястото...
А ето и самата рецепта:
за крема:

адаптирано от тук

150 грама краве меко масло 

3 жълтъка
100 грама натурален шоколад
50 мл вода
50 грама захар
ванилия
2-3 сл портокалово сладко
Започваме с крема ,за да има време да се стегне
 в хладилника.
Слагаме водата и захарта на котлона да станат на  захарен сироп.След като заври, добавяме шоколада и разбъркваме, докато се получи гладка лъскава смес .
Сваляме от котлона, да се охлади леко и прибавяме малко по малко от шоколада към предварително разбитите с миксера жълтъци, с постоянно енергично разбъркване.Когато се охлади и се прибавят портокаловото сладко,маслото и ванилията.Прибираме в хладилник да стегне.
За крем може да си приготвите и ганаш със сметана с добявено портокалово сладко в него.




ганаш




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ за блатовете:
125 г меко масло
280 г захар
4 яйца
250 мл прясно мляко + 250 мл за сиропиране
ванилия
350 г брашно
1 бакпулвер
щипка сол
орехи
шоколадови пръчици/натрошен шоколад
2-3 сл портокалово сладко


Разбийте маслото със захарта, сложете едно по едно яйцата, а след това 250мл прясно мляко и добавете брашното с бакпулвера и солта. Сложете шоколадовите пръчици,сладкото и орехите и разбъркайте сместа добре.Сипете тестото във форма за торта 22-24см, намаслена и набрашнена.Печете в предварително загрята фурна на 180С за около 35 - 40 минути или до суха клечка.Когато е готов извадете от формата ,охладете и разрежете на платки-при мен три се получиха.Може да изпечете сместа и в индивидуални алуминиеви тавички за еднократна употреба ,но тогава времето за печене ще е по-кратко,тъй като сместа във формите ще е по-малко.



За глазурата разбиваме 3 белтъка със стайна температура заедно със 6 сл захар,щипка сол и 3-4 капки лимонов сок на гъст сняг.

Подреждаме тортата като във форма слагаме блат,сиропираме леко със прясно мляко,намазваме портокалово сладко,отгоре шоколадов крем,така редуваме като завършваме с много тънък шоколадов слой от крема.Оставяме в хладилника за няколко часа ,най-добре цяла нощ.Когато се напои,охлади ,стегне тортата я изваждаме от формата и измазваме с белтъчния крем,поръсваме с шоколадови или цветни пръчици,орехи или портокалови корички,всъщност въпрос на вкус и предпочитания.

Да ви е сладко!!!

А ако решите да си приготвите и сладкото сами - ето по коя рецепта приготвих моето :)





При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!
Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (19) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (3) бешамел (7) бисквити (23) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (74) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (32) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (18) кексчета (4) козунак (3) кокос (1) коктейли (4) колбас (11) крем (22) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (10) млечни (55) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (42) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (42) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (10) риба (1) руло (3) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (43) свинско месо (8) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (13) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (74) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (28) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (31) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics