Блог класация И накрая щипка сол: Хляб с маслини и песто от левурда и котлети"Пожарски"

30.05.2015 г.

Хляб с маслини и песто от левурда и котлети"Пожарски"

Идеята за този хляб преди доста време видях тук.Аз съответно го приготвих по мой си начин,ползвайки само идеята за оформлението-къде сполучливо,къде не...
Но... оформлението ли е най-важното...аромата,аромата е вълшебен-ненатрапчивия аромат на дивия чесън,на босилек и препечена коричка.А вкуса му се допълва от соления вкус на маслините,а ако добавите и пармезан или кашкавал-получавате не просто пикантен хляб,а и много приятна ароматна закуска.


Необходими
продукти за тестото:

550гр.брашно
3 яйца
150мл.прясно мляко
сол-1чл
захар-1чл
пакетче суха мая-7гр
олио или зехтин-60-70мл

Подправките към хляба:
песто със сусам и левурда 
или
левурда-20-25 листа
маслини-15-20бр
олио-60мл
босилек-3-4 листа/по желание/
 сусам-50 гр/за пестото/
настърган кашкавал или пармезан/по желание/
жълтък за намазване
сусам за поръсване




















Аз си приготвям тестото в хлебопекарната,програма ТЕСТО,по познатия начин-течните съставки отдолу,сухите-отгоре.След като свърши програмата и тестото е втасало,върху намазнена повърхност го разточвам на възможно най-голям и тънък лист.Намазвам равномерно навсякъде с песто,поръсвам наситнени маслини и настъргания кашкавал.Завивам на руло,което прерязвам не много дълбоко по цялата дължина . Разрязаното руло се усуква внимателно и се завива на венец в тавичка с хартия за печене.Оставям го настрана да втаса втори път и да удвои обема си,след което преди да отиде във фурната,го намазвам с жълтък,разбит с 1сл олио/зехтин и поръсвам със сусам.Пече се на 180С за около 25-З0мин.





























Котлети"Пожарски" 

 
  На последните снимки този ароматен хлебец прави компания на
няколко хрупкави котлета"Пожарски",ако ви се прииска да си ги приготвите ще са ви необходими:


за 10броя


400гр. пилешко смляно месо
350гр. кайма смес
1/2 кч заквасена сметана
около 250гр хляб без корите,ползвах ръжен 
прясно мляко за накисване на хляба
1-2бр. яйце/а
1ч.ч. много ситно нарязан лук
1к.ч. нарязан магданоз
чер пипер
сол на вкус
за паниране:
1-2бр. яйца 
1чч брашно
галета и царевично брашно 50/50

Хляба се накисва в млякото и се изстисква добре,натрошава се и се добавя към останалите продукти за котлетите.Всичко се омесва добре и се оформят продълговати,тумбести кюфтета.Подреждат се в подходящ съд и се слагат във фризера или камерата на хладилника,за да се стегнат.Правя това с идеята да ги панирам по-лесно преди да ги сложа да се изпекат.Когато се стегнат ги овалвам в брашно,после яйце и накрая в смес от галета и царевично брашно.Слагам им по едно шишче,ей така за ефект и отиват във фурната на 200С върху хартия за печене докато придобият хрупкав,златист вид.Сервирайте със задушен грах както е в оригиналната рецепта или със свежа салата.А като казах оригинална рецепта за котлетите,то тази не е точно такава,тъй като те се панират в хлебни кубчета и се пържат,а не се пекат във фурна,но при мисълта колко допълнителна мазнина би поел хляба от панировката,се отказах от този вариант.При печенето се отдели доста мазнина,която едва ли бих могла да отстраня,ако бяха пържени.

Като рецепта задоволила царски каприз-тук-успя да задоволи и капризните "вълци" у дома. :D :D :D
Добър апетит!!!


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!
Сподели своето мнение!

2 мнения:

vesela каза...

О, прекрасни са и двете предложения, Деси!

И накрая щипка сол каза...

Благодаря,радвам се ,че ти харесаха,особено хлебчето стана много ароматно-препоръчвам :)

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (33) какао (7) картофи (11) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (9) сандвичи (5) сач (3) свежо (44) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics