Блог класация И накрая щипка сол: Септември 2014

20.09.2014 г.





19.09.2014 г.

Торта "Закуска"






За тази торта чух преди доста време в предаването "На кафе"с Гала,представи я Венета Рангелова и ми се стори
много странна.Торта с хляб!!!Стори ми се наистина странно.Както и да е, забравих...но преди няколко дни случайно попаднах на една публикация някъде из интернет и реших-ЩЕ СЕ ПРОБВА.





Оригиналната рецепта е тази:


" Бисквитен сладкиш с какао, орехи и сметана "


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


2 пакета бисквити “Закуска”

1 маргарин “Калиакра”

1 чаша захар

3 супени лъжици какао

Орехи – повече от чаша, нарязани на ситно, а не смляни

Средата на половин хляб, да не е от най-меките

3-4 супени лъжици прясно мляко

Ванилия


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Сместа за крема се прави от всичко без бисквитите,
като прясното мляко се добавя накрая.
Всичко се разбива с миксер и на финал се изсипват и орехите.
В една табла се нареждат бисквитките, предварително потопени
в прясно мляко и между редовете се маже с този крем.
3-4 реда се правят, отгоре пак обилно с крем, като може да се украси
с плодове или сметана. Не се пече.
Но 3-4 часа трябва да престои в хладилника.
Става страхотна - нито личи бисквитата, нито хляба,
чудиш се какво от какво е направена."


Продуктите,които аз ползвах :


1/2 опаковка бисквити „Закуска” 

½ бял хляб-без кората/около 6-7 филийки/

250 гр.краве масло

1 чаена чаша пудра захар

2 ванилии

1опаковка какао от малките-50гр

Прясно мляко за потапяне на бисквитите и напояване на хляба

орехи за крема и за украса



Потапяме хляба в топлото прясно мляко и го изцеждаме хубаво.Прибавяме размекнатото масло,пудрата захар,какаото и ванилията.Разбиваме добре на пухкав крем и добавяме натрошените орехи.Във форма постлана с фолио за свежо съхранение редим потопени в
прясно мляко бисквити .Намазваме с крем,после втори ред бисквити ….и така докато свърши крема.
Понеже формата ,която ползвах е малка, използвах само по около половин пакет от бисквитите,но за сметка на това целия крем.Тортата трябва да престои една нощ в хладилника,едва след това се изважда от формата и се украсява.Ако не ви се чака,то камерата значително съкращава времето за чакане.Естествено аз така направих :)Tа кой може да чака,когато има торта в хладилника?!Но все пак е хубаво да престои и ако имате възможност да я изчакате една нощ,направете го,ще ви се отблагодари със страхотен вкус.Освен това е икономична откъм продукти,приготвя се бързо,а вкусът и е...За вкусът....Вкусът...вкусът е неочакван-хляб не се усеща в нито един момент,а напротив -наситен шоколадов вкус...иииии знам вече -ще повторя задължително.Опитайте я!!!

























Това е още един вариант на торта"ЗАКУСКА",приготвен по описания начин,но съм заменила бисквитите и хляба с пандишпанови пръчици.Продават се в големи пакети.
В крема съм добавила и натрошен шоколад и капачка ром.Украсата е с бита сметана и течен шоколад.


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

12.09.2014 г.

Кутия за подправки





8.09.2014 г.

Блат за торта (пандишпан)



Необходими продукти:


4 бр.яйца
200 гр.захар
150 гр.брашно тип 500
1кл бакпулвер
3 с.л. студена вода
1сл лимонов сок
1сл олио/разтопено масло
ванилия



Обикновено приготвянето на пандишпанов блат изисква прецизност,умения и голямо внимание.Да се разбият идеално белтъците,жълтъците да се разбият на водна баня,да се уцели точното количество брашно.Изобщо всичко звучи като нещо много сложно и трудоемко.Кому е нужно?!Аз съм на принципа "защо да е сложно,щом може да бъде далеч по-лесно".Вярно рецептата,която ще ви предложа не е точно за класически пандишпан,но е в пъти по-лесна,бърза и не отстъпва по качества на истинския пандишпан.
 От посочените количества се получава един блат,който в зависимост от диаметъра на съда,в който ще се пече може да бъде с различна дебелина.Този на снимката е с диаметър 28см и висок около 3,5 см-4см.След пълното му охлаждане разрязах на два по-тънки блата.

 Яйцата-цели,захарта и лимоновия сок се слагат в купата на миксера и се разбиват на висока скорост,докато се получи светложълта пяна с голям обем-три-четири пъти по-голям от първоначалното количество.Това става за около 7-8 минути.Ако миксера ви е на стойка,може и 10 минути да ги разбивате.Ако ги разбивате на ръка или с ръчен миксер и от тази "хамалогия" се уморявате или както казват бабите "ви хваща саклета",пет минути са достатъчни да се вдигнат и разбият що-годе добре,все пак ще сложим малко бакпулвер,така че престараването е излишно.Ако искате да го ползвате за направа на платка за руло,"престараването"в разбиването на яйцата си е съвсем задължително,тъй като в този случай е добре да се пропусне бакпулвера.

 Изключваме миксера и оставяме бъркалката вътре.С нея ще разбъркваме внимателно останалите продукти,които трябва да добавим.


Включваме фурната да загрява на 160С.
Пресяваме веднъж и добавяме с второ пресяване брашното на три пъти и след всяко добавяне нежно разбъркваме с бъркалката докато напълно се поеме.Не се образуват бучки,няма нужда да включвате миксера.Щом цялото количество брашно е добавено,се добавят ванилията и бакпулвера,отново разбъркваме нежно,но да се обърка добре.Накрая добавяме маслото/олиото и лъжица по лъжица студената вода и бъркаме след всяка добавена лъжица.
Приготвяме си съда,в който ще се пече.Най-добре и най-лесно е във форма с падащо дъно.Застиламе с хартия за печене. Намасляваме и набрашняваме формата хубаво по стените и върху хартията.
Изливаме вътре готовата смес и удряме 3-4-5-пъти лекичко формата в плота,чукваме я,тръскаме леко,за да се разпредели равномерно и да се изпече без да се издува и деформира в средата.Всъщност той пак леко ще се издуе в средата,но после при охлаждането ще спадне леко и ще стане равен.Пече в предварително загрятата на 160С фурна без вентилатор за около 35-40 минути.Или най-точно и коректно е да се каже,че трябва да се наглежда и щом добие характерния приятно кафеникав цвят да се провери с клечка забита в центъра на блата-ако няма каша,трохи по нея,ако е суха,значи трябва да се извади.Обикновено при изпичането се отлепва сам от стените на формата,но ако на места не е отлепен,може да си помогнете с нож.Охладете напълно извадения блат върху решетка.
 Разрязване :)

...


5.09.2014 г.

Домашна майонеза ... с щипка сол :)





ПРОДУКТИ:
1 яйце
200 мл. олио
1-2 щипки сол
няколко капки оцет или лимонов сок

Всички продукти се слагат в тесен висок съд-купата към пасатора или буркан и пасирайте.Това е!Почти винаги се получава.Ако искате да сте сигурни или досега не сте правили майонеза и искате да се застраховате или пък нещо се обърка :) прочетете и следващите редове...

Ето и нагледно как я приготвям :)
добавено на 30.08.2016


За да се получи майонеза е важно
всички продукти да са със стайна температура ,което значи да се извадят предварително от хладилника ;)В дълбока и тясна купа сложете на дъното яйцето, добавете олиото, солта и оцета.А сега...ги сложете в камерата на хладилника,за да се охладят хубаво.Или оставете сместа в хладилника да се охлажда за една нощ.Когато сместа е добре охладена
се пасира за около минута с леко движение на пасатора нагоре.И...имате домашна майонеза без Е-та,добавки,консерванти,подобрители,овкусители и Бог знае какво още :)

Приготвя се лесно,но е доста "махната"понякога.Ако пропорциите не са точни,трябва отново сместа да достигне стайна температура ,за да се добави каквото е пропуснато и после пак да се охлади.Иначе се пресича и храним коша за боклукс нея или започва едно ходене по мъките да я оправим.

А това става като намазваме с белтък сух,чист стъклен или порцеланов съд и сипваме лъжица по лъжица от пресечената майонеза и бъркаме с друга (!!!)чиста,суха лъжица,като постепенно сипваме с другата лъжица от майонезата.В случай,че резултата не ни удовлетворява започваме цялата процедура отначало в трети сух,чист,намазан с белтък съд.

Другия начин е като пасирате още веднъж,но този път добавяйте още малко олио на тънка струйка,докато се сгъсти.

Тааа....каква салата
да направим с нея ?Или  пък соленки или пък нещо сладичко-защо не!Ето няколко предложения





Понички с крем и варени гевречета







































Добро утро ;]

Варени гевречета 10-12бр

продукти
1 ч.ч. топло мляко
1/2 кубче мая
1 ч.л. захар
2 яйца
2 - 3 сл олио
брашно,колкото поеме за меко тесто около 500гр



От продуктите се омесва тесто, оставя се да втаса.Оформят се гевречета, който се пускат във вряща вода.Когато изплуват на повърхността, се изваждат на домакинска хартия да се отцедят.Има два варианта за овкусяване.Може да се намажат с жълтък и да се посипят със сол,сусам,маково семе.Или да се намажат обилно с гъст захарен сироп едно към две - вода и захар.Заваряваме,докато се стопи захарта и намазваме гевречетата и поръсваме обилно със още захар.Пекат се в загрята фурна на 200 С, докато леко се зачервят.



Понички-10-12бр
Тестото за поничките е почти същото с добавка още захар и ванилия :]

1 ч.ч. топло мляко
1/2 кубче мая
150 гр захар
2 яйца
2 с.л. олио
брашно,колкото поеме за меко тесто около 500 гр 
ванилия
за плънка-крем,сладко

Омесва се тесто, оставя се да втаса.Разточва се на кръгчета,слага се пълнежа,затварям и ги оставям да втасат още веднъж.Изпържват се в горещо олио.
Крем ванилия
300мл прясно мляко
40 гр нишесте ванилия 
100гр захар
1 яйце
1-2 сл краве масло
50-60мл вода
Нишестето се разбива с водата и към тях се добавя яйцето.Разбива се отново и се прецежда.Млякото и захарта се слагат на котлона и щом заври се налива яйчената смес.Бъркаме докато се сгъсти,сваляме от котлона и добавяме маслото.Объркваме добре.Получава се малко по-гъст.От този крем слагаме по 1сл във всяка поничка и лъжичка сладко/по желание/



2.09.2014 г.

Крем пита с орехи


Това е една рецепта,която научих от майката на един колега на моя съпруг.
Как ви се струва двама мъже на работа да си говорят за сладкиши.Моя любим ме похвалил как обичам да бъркам всякакви захар съдържащи експерименти - къде успешни,къде не...
Колегата споделил колко обича един сладкиш,който майка му приготвяла за празници.Аз полюбопитствах естествено какъв е този сладкиш.И ... май на Великден беше(2009г или 2010г не си спомням) ,пристига колегата му у дома със самия сладкиш и едно листче с рецептата.Колкото е лесен,толкова е вкусен и ефектен.
Разкошен!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


6-8 кори за баница
или 1 пакет дом.юфка
125гр.краве масло
700 мл.пр.мляко
4 жълтъка
1 ч.ч. захар 
100 гр брашно
ванилия
4 белтъка 
1/2 чч захар
1 чч орехи

Корите се намазват с разтопено масло /1/2 от пакетчето/и се подреждат без да ги притискате във форма с падащи стени.Набождат се с вилица на места,за да имат дупчици,през които след това крема да попие.Запичат се в предварително загрята на 200С фурна,докато станат златисти.
Белтъците се разделят от жълтъците и се разбиват с 1/2 чч захар до пухкав сняг,твърди връхчета.
Млякото се слага на котлона да заври,добавят се захарта и ванилията.Жълтъците се разбиват с част от топлото мляко и се добавя брашното.Разбива се да няма бучки и се налива в млякото.Бъркаме енергично докато се сгъсти и сваляме от котлона,Добавяме останалото масло и бъркаме ,докато се разтопи.Този крем заливаме върху изпечените кори и поръсваме обилно с орехи.Намазваме отгоре с разбитите белтъци и запичаме във фурната за кратко само на горен реотан или с горелка.Охлаждаме и прибираме в хладилника да престои,докато се напоят корите.Поне за 4 часа,ако има възможност да престои цяла нощ,ще е още по-мек и вкусен.Чудесен сладкиш!!!

P.S.:Количествата се увеличават или намалят според формата.Тази на снимката е приготвена във форма с диаметър 24см.За по-голяма ползвайте цял пакет кори и крем с 1 литър мляко.
Ако я приготвяте с домашна юфка,просто я разстелете на равномерен пласт в тавичка и поръсете с разтопено масло.Запечете и залейте с крем.

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (20) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (34) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (43) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (8) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Последни коментари / Recent Comment

 
Web Analytics