Блог класация И накрая щипка сол: Хляб "Гъба"( Кorean sponge bread/Tangzhong Hokkaido Bread)

събота, 25 октомври 2014 г.

Хляб "Гъба"( Кorean sponge bread/Tangzhong Hokkaido Bread)


Мога смело да кажа,че това е най-новата ми любов ㋡
Идеята за моята импровизация на тема хляб-душичка идва от тук-Кorean sponge bread 
Известен още и като млечен хляб Хокайдо.Корейски ли е,японски ли е не зная,
но определено си заслужава да се опита.Влюбих се в този трик и го приложих в доста теста за всякакви закуски,питки и хлебчета.
Резултата е като в тест за бащинство ㋡  - в 99,99%  положителен.
Естествено поинтересувах се,разгледах различни рецепти,клипчета в You tube има доста.




ПРОДУКТИ за моя " побългарен " вариант
Разликата е ,че е без сметана,която се съдържа в оригиналната рецепта.

околко 600-650 гр брашно
1с.л. захар
1ч.л. сол
1 яйце
1с.л. сухо мляко
1 п. суха мая/7гр/
200 мл.прясно мляко
50 гр краве масло
+
Tang Zhong стартер,закваска
120мл.вода 
50гр.брашно



Първо се приготвя Tangzhong закваската. Макар че,не е точно заксваска във вида,в който я познаваме.В различните източници се приготвя по различен начин.В едни се приготвя като парено тесто,като брашното се изсипва във врящата вода и се бърка докато се отдели от стените на съда,но трябва да е с по-рядка консистенция.А в други се вари като брашнена каша на слаба степен на котлона,като брашното се добавя в студената вода и се бърка докато се сгъсти.Във втория случай обаче водата е двойно количество,спрямо първия метод.
Аз избрах да я приготвя по първия начин като сложих водата да заври и изсипах брашното на веднъж и бърках енергично докато се отдели от стените на съда. Т.е. получава се една лепкава каша.Завих с фолио и оставих да се охлади.
Тестото замесих по познатия начин.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче ,в което се добавят всички останали съставки плюс Tangzhong стартера,закваска. Замесва се меко.леко лепнещо тесто.Оставяме го в намазнена купа покрито с кърпа на топло да втаса за около 1 час.След това време ,се изважда и се разделя на две части или според това как сте решили да го оформите.Оставяме ги оформени вече да втасат още веднъж ,докато си удвоят обема.Намазваме с яйце разбито с 1чл вода.Печем за около 40 минути на 180С в предварително загрята фурна или до приятна розова коричка.Готовите хлебчета се намазват с разтопено масло и се завиват с чиста кърпа.


1 мнения:

Анонимен каза...

Изглежда много мекичък,ще се пробвам да го направя

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (27) алкохолни (10) баници (13) барбекю-скара-грил (2) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (25) бишкоти (6) бонбони (3) брауни (2) букли (3) бутер тесто (7) българска кухня (1) гости (3) гофрети (2) гювечета (1) десерти (82) дреболии (2) експерименти (22) за гости (28) заек (6) закуски (58) здравословно/диетично (2) зеленчукови (42) зимнина (1) какао (8) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (19) кексчета (5) кифлички (2) козунак (3) кокос (6) коктейли (5) колбас (13) крем (25) кулинарни книги (50) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) майонеза (13) макарони (1) мезета (12) млечни (61) мляно месо (11) моето бебе и аз (1) на фурна (9) напитки (14) направи си сам (38) нещо набързо (56) ориз (7) основни (51) от кулинарни книги и списания (5) палачинки (5) пастети (4) песто (1) питки (4) пица (6) плодови (50) полезно (1) предястия (7) претцел (1) разни (7) разядки (12) риба (1) руло (4) рулца от раци (1) салати (12) сандвичи (5) сач (3) свежо (54) свинско месо (9) сирене (19) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (13) сушени домати (2) тестени (77) тесто (20) торти (30) туршии (1) хитрости (24) хлебопекарна (29) хляб (26) хоби (5) чийзкейк (7) шоколад (38) щтрудел (1) ядки (15) яйца (55) ястия с гъби (4) ястия с пиле (32) Jamie Oliver (4) oplympus (2) SO into FOOD (9)

Архив на блога

Коментари

Instagram

 





W3Schools W3Schools W3Schools

Web Analytics