И накрая щипка сол: Торта от стария козунак

четвъртък, 20 април 2017 г.

Торта от стария козунак


Необходими продукти:

1 или 2 козунака по възможност с продълговата форма
1л прясно мляко
1 оп. нишесте шоколад или какао
1 оп.какао от 50 гр
1 чч захар за крема
1/2 чч захар за карамеленото мляко/за соропиране/
2 яйца
1 оп желатин
50 гр краве масло
100гр шоколад
1 ванилия
бонбони за декорация


Размера и формата на тортата ще зависят от това с колко козунак разполагате.Ако нямате,може да се приготви с готови блатове или някои по любима рецепта,някакви бисквити или с изостанал кекс.Тази е от един козунак и ми остана доста от крема
Тортата е семпла като рецепта,оформлението я прави интересна.Като я разрежете няма начин да не впечатлите всички на масата.Най-хубавото в цялата работа е,че се прави от лесно по-лесно.Първо се приготвя карамеленото мляко за сиропиране.1/2 чч захар слагаме на котлона да карамелизира до светъл карамел.Добавяме 2 чч прясно мляко и оставя да поври,докато карамела се разтопи.Сваляме от котлона,добавяме му ванилията и оставяме да се охлажда.Останалото мляко слагаме на котлона с 1чч захар да заври.През това време разтваряме нишестето с 2-3 сл вода,добавяме какаото/за по-силен вкус.но може и без него/ и разбиваме добре.Прецеждаме през цедка и разреждаме с малко от топлото мляко,разбъркваме добре и наливаме във врящото мляко.Бъркаме енергично ,докато се сгъсти и свари крема.Сваляме от котлона и добавяме маслото.Разбъркваме,докато се разтопи и поеме от крема.Покриваме с фолио за свежо съхранение.за да не хваща коричка докато се охлажда.
На (козунаците или ) козунака се изрязва кората и се оформят в някаква по-правилна форма ;)
Разрязва се по дължина на шест тънки блата.Разтиламе един голям лист фолио.Слагаме един блат,сиропираме с карамеленото мляко,намазваме с крем,втория блат-сиропираме и намазваме,съшото и с третия.Като станат три,разрязваме по дължина и завъртаме едната част настрани и залепваме с крем.Намазваме отгоре и отстрани с крем.По същия начи и с другите два блата,като разменяме само местата при подреждането.Изправените се поставят върху легналите,а от другата страна на обратно-легналите върху изправените.Измазваме добре навсякъде и прехвърляме в чиния за сервиране.Оставяме за няколко часа в хладилника да се напои козунака и да стегне крема.Колко време?Според това колко ви е сух козунака ;) 4-6 часа или цяла нощ.
Накрая за украсата разтопих шоколада,изрязах няколко ленти хартия и ги подпъхнах под тортата и залях с една част от шоколада.Разнесох го по цялата повърхност на тортата.Прибрах във фризера за 5-10 минути да стегне.Понеже е малко количеството,а и доста тъничко намазах,стегна почти веднага.Извадих и залях с оставащия шоколад.Украсих с бонбоните.Извадих внимателно лентичките и подредих още бонбонки в чинията.
Това е !Лесно,нали?




Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics